Υπερσύγχρονες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει ο Renzo Piano
Υπερσύγχρονες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει ο Renzo Piano

Υπερσύγχρονες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει ο Renzo Piano

Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
02.09.2022

Τρεις υπερσύγχρονες δημόσιες νοσοκομειακές εγκαταστάσεις στην Ελλάδα σχεδιάζει ο Renzo Piano για το Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος (SNF). Το έργο αποτελεί μια πρωτοβουλία του Ιδρύματος για την υποστήριξη του Εθνικού Συστήματος Υγείας, για την παροχή ποιοτικής ιατρικής περίθαλψης σε υποεξυπηρετούμενες περιοχές της χώρας.

Πρόκειται για τα Γενικά Νοσοκομεία SNF Σπάρτης και Κομοτηνής και του SNF Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης προϋπολογισμού περίπου €750 εκατ. 

Τα τρία έργα υιοθετούν μια ολιστική προσέγγιση βιοκλιματικού σχεδιασμού χρησιμοποιώντας ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως φωτοβολταϊκά πάνελ και γεωθερμικά συστήματα ενώ χρησιμοποιούν ξυλεία για τα σχεδιαστικά στοιχεία και το δομικό πλαίσιο. Εμπνευσμένα από τους αρχαιοελληνικούς ναούς του Ασκληπιείου που κάποτε χρησίμευαν ως κέντρα σωματικής και πνευματικής θεραπείας, τα σχέδια του Renzo Piano δίνουν έμφαση στη φύση, το φως και τον αερισμό για να υποστηρίξουν την αποκατάσταση των ασθενών και να βοηθήσουν στην ευημερία τους.

Τόσο οι ασθενείς όσο και οι επισκέπτες μπορούν να περιπλανηθούν στους διάφορους χώρους θεραπείας, όπως ανοιχτά πάρκα, κήπους, και αίθρια, που έχουν ενσωματωθεί για να υποστηρίξουν με τις ολιστικές «θεραπευτικές δυνάμεις της φύσης». Φωτοβολταϊκά πάνελ οροφής παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας των νοσοκομείων, ενώ τα γεωθερμικά συστήματα υποστηρίζουν το 100% της θέρμανσης. Παράλληλα, τα νοσοκομεία θα ψηφιοποιήσουν τις κλινικές υπηρεσίες και θα εισαγάγουν τη διαχείριση χωρίς χαρτί.

RENZO PIANO_THESSALONIKI.jpeg

Το Πανεπιστημιακό Παιδιατρικό Νοσοκομείο Θεσσαλονίκης αποτελείται από τρεις κατασκευές που εκτείνονται σε δύο οικόπεδα με υπέργειες και υπόγειες συνδέσεις. Τα κτίρια αναμειγνύονται σε ένα πρόσφατα φυτευμένο δάσος με τις πρόσφατα ενσωματωμένες διαδραστικές παιδικές χαρές και θεραπευτικούς κήπους. 

RENZO PIANO_KOMOTINI.jpg

Ομοίως, το Γενικό Νοσοκομείο Κομοτηνής του ΙΣΝ θα περικλείεται από ένα πυκνό δάσος με 1.200 δέντρα και πρόσφατα προστιθέμενους θεραπευτικούς κήπους, στους οποίους οι ασθενείς και το προσωπικό θα μπορούν να απολαμβάνουν θέα από όλους τους χώρους του νοσοκομείου, από τους χώρους θεραπείας μέχρι τα χειρουργεία. 

RENZO PIANO_heiroyrgeio.jpg

Τέλος το Γενικό Νοσοκομείο Σπάρτης του SNF, επίσης βυθισμένο στη φύση, εξασφαλίζοντας τη σχέση μεταξύ των κτιρίων και του περιβάλλοντος φυσικού περιβάλλοντος, ενώ οι χρήστες απολαμβάνουν τα οφέλη του φυσικού φωτός και της ανοιχτής θέας στο γύρω λακωνικό τοπίο.

Πέρα, όμως, από τις Συμβάσεις Δωρεάς μεταξύ του Ιδρύματος και του Ελληνικού δημοσίου, το έργο συνδέεται με μια σειρά έργων υποδομής, τα οποία θα διευκολύνουν την ομαλή λειτουργία των νοσοκομειακών μονάδων και την πρόσβαση σε αυτά. 

Πιο συγκεκριμένα, το οδικό έργο σύνδεσης του νοσοκομείου της Σπάρτης, αξίας €90 εκατ. έχει ήδη ανακοινωθεί με ορίζοντα ολοκλήρωσης ως το Δεκέμβριο του 2022. 

Παράλληλα, το υπουργείο Υποδομών και Μεταφορών είχε εκκινήσει διαδικασίες και για την οδική σύνδεση του παιδιατρικού νοσοκομείου Θεσσαλονίκης, η οποία αφορά στην κατασκευή και βελτίωση του οδικού δικτύου στην περιοχή του Φιλύρου Θεσσαλονίκης – όπου θα βρίσκεται η νοσοκομειακή μονάδα - , μήκους 4,51 χλμ., με προϋπολογισμό €9,2 εκατ. καθώς και στα σχετικά έργα υποδομής που είναι αναγκαία για τη λειτουργία του Νοσοκομείου. 

Όσον αφορά το έργο στην Κομοτηνή, η Περιφέρεια έχει αναλάβει την κατασκευή οδικού δικτύου προϋπολογισμού €3,95 εκατ. με μήκους 2,7 χλμ.

Τα τρία νοσοκομεία SNF, που έχουν στόχο να επιτύχουν πιστοποίηση LEED Platinum φιλοδοξούν να αναδειχθούν ως ένα από τα πιο ενεργειακά αποδοτικά νοσοκομεία στην κατηγορία τους και να λειτουργήσουν ως καταλύτες για ολόκληρο το Ελληνικό Εθνικό Σύστημα Υγείας