Υπό συνεχή "απειλή" λόγω κλιματικής αλλαγής εκατομμύρια σπίτια και ολόκληρες παράκτιες πόλεις στον κόσμο
Υπό συνεχή "απειλή" λόγω κλιματικής αλλαγής εκατομμύρια σπίτια και ολόκληρες παράκτιες πόλεις στον κόσμο

Υπό συνεχή "απειλή" λόγω κλιματικής αλλαγής εκατομμύρια σπίτια και ολόκληρες παράκτιες πόλεις στον κόσμο

Δεν υπάρχει επιστροφή για την γη που έχει υποστεί διάβρωση στις ακτές ή για την όποια άνοδο στην στάθμη της θάλασσας.
Share Copy Link
Ειρήνη Θεοφανίδου
09.06.2022

Ο διευθύνων σύμβουλος της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος του Ηνωμένου Βασιλείου εξέδωσε αυστηρή προειδοποίηση προς τις παράκτιες κοινότητες της χώρας αναγνωρίζοντας ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής θα αναγκάσουν τους ανθρώπους -τόσο στο Ηνωμένο Βασίλειο όσο και στο εξωτερικό- να μετεγκατασταθούν λόγω της ανόδου της στάθμης της θάλασσας και της διάβρωσης των ακτών.

Αναφερόμενος σε αυτό που περιέγραψε ως «τη δυσκολότερη από όλες τις άβολες αλήθειες», ο James Bevan είπε ότι μακροπρόθεσμα, η κλιματική αλλαγή θα αναγκάσει «ορισμένες από τις κοινότητές μας, τόσο σε αυτή τη χώρα όσο και σε όλο τον κόσμο, να βρουν άλλο μέρος για να μείνουν».  Οπως είπε στο CNBC «αυτό συμβαίνει γιατί ενώ μπορούμε να επιστρέψουμε με ασφάλεια και να χτίσουμε καλύτερα μετά τις περισσότερες πλημμύρες ποταμών, δεν υπάρχει επιστροφή για τη γη που έχει υποστεί διάβρωση στις ακτές ή την όποια άνοδο στην στάθμη της θάλασσας».

Η άνοδος της στάθμης της θάλασσας αποτελεί απειλή για πολλές παράκτιες κοινότητες σε όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων των νησιωτικών εθνών στον Ειρηνικό και στον Ινδικό Ωκεανό. Σε μια ομιλία του στη σύνοδο κορυφής της COP26 για την κλιματική αλλαγή πέρυσι, ο Πρόεδρος των Μαλδίβων προσπάθησε να τονίσει τον κίνδυνο που αντιμετωπίζει η χώρα του, ένα αρχιπέλαγος που αποτελείται από 1.192 νησιά.

«Τα νησιά μας πλημμυρίζονται σιγά σιγά από τη θάλασσα, ένα προς ένα», είπε ο Ibrahim Mohamed Solih. «Εάν δεν αντιστρέψουμε αυτή την τάση, οι Μαλδίβες θα πάψουν να υπάρχουν μέχρι το τέλος αυτού του αιώνα».

Εν τω μεταξύ, στις ΗΠΑ, η Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας προειδοποίησε τον Φεβρουάριο ότι η στάθμη της θάλασσας κατά μήκος των ακτών της χώρας αναμένεται να αυξηθεί, κατά μέσο όρο, περίπου ένα πόδι έως το 2050. Αυτό είναι όσο η άνοδος που μετρήθηκε τα τελευταία 100 χρόνια.

Ο James Bevan, υποστήριξε ότι «σε ορισμένα σημεία η σωστή απάντηση - σε οικονομικό, στρατηγικό και ανθρώπινο επίπεδο - θα πρέπει να είναι να απομακρύνουμε τις κοινότητες από τον κίνδυνο αντί να προσπαθήσουμε να τους προστατέψουμε από τις αναπόφευκτες επιπτώσεις της ανόδου της στάθμης της θάλασσας». Σε πρόσθετες παρατηρήσεις που δημοσιεύθηκαν στον ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, ο Bevan είπε ότι οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής «θα συνεχίσουν να επιδεινώνονται». Πρόσθεσε ότι ήταν «αναπόφευκτο ότι κάποια στιγμή κάποιες από τις κοινότητές μας θα πρέπει να απομακρυνθούν από την ακτή».

Τον Μάιο, ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός δήλωσε ότι η παγκόσμια μέση στάθμη της θάλασσας «έφθασε σε νέο υψηλό ρεκόρ το 2021, αυξάνοντας κατά μέσο όρο 4,5 mm ετησίως κατά την περίοδο 2013–2021». Αυτό, είπε ο WMO, ήταν «υπερδιπλάσιο από το ποσοστό μεταξύ 1993 και 2002» και «κυρίως λόγω της επιταχυνόμενης απώλειας μάζας πάγου». Είναι πιθανό να έχει «μείζονες επιπτώσεις για εκατοντάδες εκατομμύρια κατοίκους σε παράκτιες περιοχές» εκτός από το ότι είναι και ευάλωτοι λόγω των τροπικών κυκλώνων.