Υψηλά 20 μηνών "χτύπησε" η εμπιστοσύνη του στεγαστικού κλίματος στις ΗΠΑ
Υψηλά 20 μηνών "χτύπησε" η εμπιστοσύνη του στεγαστικού κλίματος στις ΗΠΑ

Υψηλά 20 μηνών "χτύπησε" η εμπιστοσύνη του στεγαστικού κλίματος στις ΗΠΑ

Ενώ τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές αισθάνθηκαν πιο αισιόδοξοι λόγω της μείωσης των τιμών, η πρόκληση για προσιτή στέγαση παραμένει στην πρώτη γραμμή.
Ειρήνη Θεοφανίδου
09.01.2024

Οι Αμερικανοί δεν έχουν αισθανθεί τόσο αισιόδοξοι για την αγορά κατοικίας εδώ και 20 μήνες, σύμφωνα με μια νέα έρευνα, αλλά οι ακόμα υψηλές τιμές των κατοικιών μπορεί να απειλήσουν αυτή την αναδυόμενη εμπιστοσύνη.

Πιο συγκεκριμένα, ο δείκτης του στεγαστικού κλίματος της Fannie Mae εκτινάχθηκε 2,9 μονάδες τον Δεκέμβριο στις 67,2, στο υψηλότερο επίπεδό του από τον Απρίλιο του 2022. Η ώθηση οφείλεται στην αυξημένη αισιοδοξία ότι τα επιτόκια των στεγαστικών δανείων θα μετριαστούν κατά τη διάρκεια του νέου έτους.

Τον Δεκέμβριο, σε μια έρευνα το 31% των καταναλωτών δήλωσε ότι αναμένει τα επιτόκια να μειωθούν μέσα στους επόμενους 12 μήνες, από 22% τον προηγούμενο μήνα και 16% τον Οκτώβριο. Συνολικά, ο δείκτης πλήρους εμπιστοσύνης αυξήθηκε κατά 6,2 μονάδες σε ετήσια βάση.

fannie mae-housing.jpg

Ενώ τόσο οι αγοραστές όσο και οι πωλητές αισθάνθηκαν πιο αισιόδοξοι λόγω της μείωσης των τιμών, η πρόκληση για προσιτή στέγαση παραμένει στην πρώτη γραμμή αποτελώντας την βασική ανησυχία για το 2024, καθώς οι ειδικοί ανέφεραν περιορισμένο απόθεμα που θα μπορούσε να ωθήσει εκ νέου τις τιμές των κατοικιών σε υψηλότερα επίπεδα. 

"Ακόμη και αν τα ποσοστά μειώνονται περαιτέρω, συνεχίζουμε να πιστεύουμε ότι η οικονομική προσιτότητα θα μετριαστεί εν μέρει από τις αυξημένες τιμές των κατοικιών, ειδικά για τους αγοραστές που αγοράζουν πρώτη φορά το δικό τους σπίτι", δήλωσε ο Mark Palim, αντιπρόεδρος και αναπληρωτής επικεφαλής οικονομολόγος της Fannie Mae.