Υψηλές προ-κρατήσεις και τον Οκτώβριο για Πελοπόννησο και Κυκλάδες
Υψηλές προ-κρατήσεις και τον Οκτώβριο για Πελοπόννησο και Κυκλάδες

Υψηλές προ-κρατήσεις και τον Οκτώβριο για Πελοπόννησο και Κυκλάδες

Με κόστος διανυκτέρευσης έως €100 για το πρώτο 15νθημερο του Οκτωβρίου στις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης.
Θεμιστοκλής Μπάκας
05.10.2023

Το φετινό καλοκαίρι, οι προ-κρατήσεις για αυτοτελή κατοικίες εγγεγραμμένες σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με κόστος διανυκτέρευσης έως 100€, σε οδικούς προορισμούς «χτύπησαν» κόκκινο τους καλοκαιρινούς μήνες, σχεδόν στο σύνολο της χώρας.

Η δυναμική του κλάδου των βραχυχρόνιων μισθώσεων ήταν αναμενόμενη τη φετινή χρονιά όπως και το καλοκαίρι του 2020-2021-2022, αναμέναμε να γνωρίσουν εκ νέου άνθηση τα περίφημα «road trips» στους ηπειρωτικούς προορισμούς της χώρα μας, τόσο λόγω του κόστους μετακίνησης που πλέον δεν είναι αμελητέο, αλλά και λόγω ότι ο κλάδος της βραχυχρόνιας μίσθωσης αποτελεί οικονομική λύση για οικογένειες όσο και νέους.

Σύμφωνα με την AirDNA, η αύξηση της ζήτησης από το 2019 είναι σχεδόν πέντε φορές υψηλότερη από την αύξηση της προσφοράς την ίδια περίοδο στη χώρα μας. Τα έσοδα για το ελληνικό δημόσιο τη φετινή χρονιά θα αγγίξουν τα 700 εκατ.€, όταν πέρυσι ήταν περίπου 500 εκατ.€ και όταν ξεκίνησε ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού στη χώρα μας ήταν μόλις 50 εκατ.€. 

Τα άνωθεν δεδομένα, καταγράφουν τη μεγάλη δυναμική του κλάδου στον τουριστικό τομέα της χώρας μας, αλλά και το γεγονός ότι αποτελεί ένα νέο μοντέλο τουρισμού που είναι άμεσα συναρτώμενο με την αύξηση τόσο των αξιών στην εγχώρια κτηματαγορά, όσο και της προσέλκυσης ξένων επενδύσεων.

Οι καλές επιδόσεις και τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων συνεχίζονται και τον μήνα Οκτώβριο στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων και κυρίως σε ακίνητα σε τουριστικούς προορισμούς που έχουν ζητούμενο μίσθωμα έως 100€/διανυκτέρευση.

october-peloponnisos.jpg

Ήδη από τις αρχές του Μάϊου, είχαμε αναφέρει ότι για το σύνολο των καλοκαιρινών μηνών καταγράφονταν προ-κρατήσεις της τάξεως του 97%-100% για ακίνητα με ζητούμενο κόστος μίσθωσης έως 100€/διανυκτέρευση.Όσοι δεν κατάφεραν να κάνουν διακοπές τους καλοκαιρινούς μήνες είτε λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων, είτε λόγω υψηλών ζητούμενων τιμών, φαίνεται να έχουν ήδη σχεδιάσει να «αποδράσουν» έστω και τη τελευταία στιγμή.

Παράλληλα, δεν είναι λίγοι αυτοί που σκέφτονται να προσφέρουν στους εαυτούς τους λίγες ακόμη ημέρες χαλάρωσης και ξενοιασιάς τη στιγμή που αυτούς τους μήνες, οι τιμές είναι αρκετά χαμηλότερες και ταυτόχρονα οι ταξιδιώτες αυτόν τον καιρό μπορούν να χαρούν περισσότερο το φυσικό κάλλος και την ποικιλομορφία του εκάστοτε προορισμού.

Αισθητή η κινητικότητα τον Οκτώβριο

Αν ο βασικός παράγοντας για τις διακοπές είναι το κόστος, ο Οκτώβριος είναι ο μήνας που μπορείς να επιλέξεις οποιονδήποτε προορισμό σε τιμές μειωμένες ακόμη και 60% σε σχέση με τους καλοκαιρινούς μήνες. Δεν είναι λίγοι οι Βορειοευρωπαίοι και ιδιαίτερα των μεγαλύτερων ηλικιών, που επιλέγουν να κάνουν διακοπές στα τέλη του Σεπτεμβρίου, αρχές Οκτωβρίου. Τα ποσοστά προ-κρατήσεων για το πρώτο πενθήμερο του Οκτωβρίου σε ακίνητα εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με κόστος διανυκτέρευσης έως 100€ στους τουριστικούς προορισμούς της Πελοποννήσου, αγγίζουν το 88%. Ενώ, στα νησιά των Κυκλάδων το 97%.

 Σίγουρα τα υψηλά ποσοστά προ-κρατήσεων οφείλονται στο γεγονός ότι μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών, τον Οκτώβριο «κατεβάζουν» τα ακίνητα τους από τις πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης με αποτέλεσμα η διαθεσιμότητα να είναι περιορισμένη, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι η κινητικότητα δεν είναι αισθητή για Οκτώβριο μήνα. Παράλληλα, βασικός παράγοντας των υψηλών προ-κρατήσεων αποτελεί και η πολιτική ακύρωσης του εκάστοτε ιδιοκτήτη-διαχειριστή ακινήτου, μεγάλο μέρος των ιδιοκτητών για τον μήνα Σεπτέμβριο και Οκτώβριο επιλέγουν τη δωρεάν ακύρωση της κράτησης.

Βασικό κίνητρο για τις οικογένειες οι πλήρως εξοπλισμένες κατοικίες

Το γεγονός ότι σχεδόν το σύνολο των ακινήτων που είναι εγγεγραμμένα σε πλατφόρμες βραχυχρόνιας μίσθωσης διαθέτουν το σύνολο των οικοσυσκευών που χρειάζεται μια οικογένεια για να ετοιμάσει το γεύμα της, αποτελούν έναν από τους βασικούς παράγοντες ανάδειξης του κλάδου, ενώ αποτέλεσε «λύση» για οικογένειες που διαθέτουν περιορισμένο «budget».

Μπορεί για τους νεότερους ή/και για οικογένειες που διαθέτουν την οικονομική άνεση να φαντάζει κάτι όχι και τόσο απαραίτητο η ύπαρξη των οικοσυκσευών, αλλά όταν μια οικογένεια με 2 παιδιά θελήσει να κάνει διακοπές, θα πρέπει να συμπεριλάβει στον προϋπολογισμό τα καθημερινά έξοδα καφέ κλπ., καθώς και το κόστος 2 γευμάτων την ημέρα τουλάχιστον, ενώ αν έχει μικρά παιδιά, τα γεύματα μπορεί να είναι μικρότερα αλλά είναι σαφώς περισσότερα. Η δυνατότητα του να μπορείς να φτιάξεις το καφέ σου, να μαγειρέψεις εντός της κατοικίας που διαμένεις, να απασχολήσεις τα παιδιά αν είναι μικρά ηλικιακά, σου παρέχει την ευχέρεια εκεί που θα υπολόγιζες ότι δεν μπορείς να κάνεις διακοπές, να μπορείς τελικά, να διαμείνεις 2-3 ημέρες.

october-cycklades.jpg