"Ζεστοί" σε logistics και αποθήκες - ψυγεία οι Αμερικανοί developers
"Ζεστοί" σε logistics και αποθήκες - ψυγεία οι Αμερικανοί developers

"Ζεστοί" σε logistics και αποθήκες - ψυγεία οι Αμερικανοί developers

Μέχρι στιγμής, περίπου το ένα τρίτο των 3,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών υπό ανάπτυξη έχει μισθωθεί, αναφέρει η CBRE.
RE+D magazine
11.07.2022

Οι εταιρίες αξιοποίησης ακινήτων στις ΗΠΑ που επικεντρώνονται στα βιομηχανικά περιουσιακά στοιχεία έχουν εντείνει την κατασκευή αποθηκών αλλά και την κατασκευή ψυγείων και κατάψυξης σε αποθήκες στη χώρα στοιχηματίζοντας ότι οι αλλαγές στον τρόπο με τον οποίο οι καταναλωτές αγοράζουν είδη παντοπωλείου και έτοιμα γεύματα λόγω πανδημίας ήρθαν για να μείνουν.

Σχεδόν 3,3 εκατομμύρια τετραγωνικά πόδια χώρων ψυγείου σε αποθήκες ήταν υπό κατασκευή κατά το δεύτερο τρίμηνο του τρέχοντος έτους σε εθνικό επίπεδο, περίπου 1.000% περισσότερο από ό,τι κατασκευάστηκε το 2019, σύμφωνα με έκθεση της CBRE.

Η ανάπτυξη πραγματοποιήθηκε με γοργούς ρυθμούς κατά τη διάρκεια της πανδημίας Covid-19, καθώς οι Αμερικανοί έσπευσαν να αγοράσουν είδη παντοπωλείου μέσω Διαδικτύου και να εφοδιαστούν με περισσότερα κατεψυγμένα τρόφιμα, ενώ οι αλυσίδες σούπερ μάρκετ και οι προμηθευτές τροφίμων αναδιαμόρφωσαν τις αλυσίδες εφοδιασμού τους να ανταποκριθούν στη ζήτηση.

Οι καταναλωτικές δαπάνες μετατοπίστηκαν και πάλι πιο πρόσφατα καθώς οι αγοραστές επιστρέφουν στα καταστήματα, μειώνοντας τις πωλήσεις του ηλεκτρονικού εμπορίου και καθώς ο αυξανόμενος πληθωρισμός επηρεάζει την ευρύτερη ζήτηση λιανικής τροφίμων.

«Παρακολουθούμε στενά τον τομέα των λιανικών πωλήσεων», δήλωσε ο Matthew Walaszek, διευθυντής έρευνας στη CBRE και ένας από τους συντάκτες της έκθεσης. «Αν υπάρξει πτώση, αυτό θα επηρεάσει την αγορά και θα παρατηρηθεί χαμηλότερος ρυθμός στην επέκταση, αλλά δεν το βλέπουμε ακόμα».

Η αγορά των ψυγείων σε αποθήκες είναι σε μεγάλο βαθμό απομονωμένη από μια οικονομική επιβράδυνση επειδή οι άνθρωποι πρέπει να συνεχίσουν να τρώνε, είτε αγοράζουν φαγητό σε ένα παντοπωλείο είτε κάθονται σε ένα εστιατόριο, είπε ο κ. Walaszek.

Πάντως developers, μεσίτες και άλλοι ειδικοί του κλάδου λένε ότι υπάρχει περιθώριο στην αγορά για περισσότερο χώρο, ιδιαίτερα σε περιοχές όπου ο πληθυσμός αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς, όπως το Τέξας, η Αριζόνα και η Φλόριντα. Μέχρι στιγμής, περίπου το ένα τρίτο των 3,3 εκατομμυρίων τετραγωνικών ποδιών υπό ανάπτυξη έχει μισθωθεί, είπε ο κ. Walaszek.