Αν δεν προσαρμοστούμε, θα συρρικνωθούμε

Αν δεν προσαρμοστούμε, θα συρρικνωθούμε

Σε τρείς πυλώνες θα στηριχθεί το νέο συμβόλαιο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος
06.06.2019

Αν δεν προσαρμοστούμε, θα συρρικνωθούμε δήλωσε ο Πρόεδρος του ΣΕΤΕ Γιαννης Ρέτσος περιγράφοντας ταυτόχρονα τους τρείς πυλώνες που θα στηριχθεί ένα νέο, όπως το αποκάλεσε συμβόλαιο για την ανάπτυξη του ελληνικού τουριστικού προϊόντος:Την εξωστρέφεια τις συνέργειες και τη βιώσιμη ανάπτυξη. 

Μιλώντας χθές στην 27η Γενική συνέλευση του Συνδέσμου αναφέρθηκε στα κορυφαία θέματα που συγκροτούν την ατζέντα σε πανευρωπαικό επίπεδο τα οποία είναι ο «υπερτουρισμός» και οι νέες τάσεις, που κυριαρχούν στις «τουριστικές μισθώσεις» μέσω ηλεκτρονικών πλατφορμών.  

 Στην ομιλία του, ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ τόνισε και πάλι τη σημασία του ελληνικού τουρισμού στην ελληνική οικονομία, λέγοντας ότι το 2018 συνέβαλε άμεσα στη δημιουργία 22 δις ευρώ για την ελληνική οικονομία. Στην καλοκαιρινή αιχμή του, ο τομέας συμβάλλει σχεδόν στο 20% της συνολικής απασχόλησης της χώρας.

 Παρατήρησε ότι οι ιδιωτικές επενδύσεις ύψους 5,6 δισ. Ευρώ έχουν πραγματοποιηθεί στα ελληνικά ξενοδοχεία τα τελευταία τρία χρόνια και σημείωσε ότι από την αρχή της κρίσης ο τουρισμός έχει συνεισφέρει άμεσα 125 δισ. Ευρώ ενώ 230 εκατ. άνθρωποι έχουν ταξιδέψει στην Ελλάδα.

 Αναφερόμενος στα εμπόδια για την περαιτέρω ανάπτυξη του κλάδου, ο κ Ρέτσος τόνισε ότι "η υπερβολική φορολογική επιβάρυνση εξακολουθεί να ασκεί πίεση στο τουριστικό πακέτο, η αβεβαιότητα για το μέλλον αποτελεί πλέον δομικό χαρακτηριστικό του περιβάλλοντος που αναπτύσσουμε στο οποίο επιχειρούμε και αναπτυσσόμαστε, και φυσικά τα διαρθρωτικά ή θεσμικά ζητήματα που διαχρονικά θέτουμε προς την πολιτεία παραμένουν στο συντριπτικό μέρος τους άλυτα”.

 Περιγράφοντας την επόμενη μέρα για τον ελληνικό τουρισμό, ο κ. Ρέτσος ανέφερε ότι θέματα όπως η υποδομή, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική αλλαγή και τα φαινόμενα κορεσμού σε πολλούς δημοφιλείς προορισμούς είναι μερικά από τα ζητήματα που απαιτούν άμεσες απαντήσεις.