05 Αυγ 2026

Εξοχική κατοικία: Οι τιμές συνεχίζουν την ανηφόρα

  • RE+D Magazine

Η ελληνική αγορά εξοχικής κατοικίας παραμένει σε ανοδική τροχιά, με τις ζητούμενες τιμές να καταγράφουν νέα αύξηση για ένατη διαδοχική χρονιά στα δημοφιλέστερα νησιά της χώρας, επιβεβαιώνοντας ότι η ισχυρή ζήτηση –κυρίως από το εξωτερικό– εξακολουθεί να υπερκαλύπτει τις προκλήσεις που δημιουργούν η ακρίβεια, οι ελλιπείς υποδομές και η γεωπολιτική αβεβαιότητα

Σύμφωνα με το νέο Παρατηρητήριο Αξιών της GEOAXIS, η Μύκονος διατηρεί την πρώτη θέση στις πολυτελείς εξοχικές κατοικίες με διάμεση ζητούμενη τιμή 16.790 ευρώ/τ.μ., ακολουθούμενη από τη Σαντορίνη (13.943 ευρώ/τ.μ.) και την Πάρο (10.026 ευρώ/τ.μ.). Στην Κέα η διάμεση τιμή διαμορφώνεται στα 6.549 ευρώ/τ.μ., ενώ στη Σέριφο στα 3.984 ευρώ/τ.μ. Σε όλες τις αγορές καταγράφεται ετήσια αύξηση περίπου 4%-5,5%, γεγονός που αποτυπώνει τη συνεχιζόμενη ισχύ της premium αγοράς. 

Ακόμη μεγαλύτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η απόσταση που χωρίζει τις πολυτελείς από τις τυπικές κατοικίες. Στη Σαντορίνη, μια κατοικία υψηλών προδιαγραφών αποτιμάται σχεδόν έξι φορές ακριβότερα από μια συμβατική εξοχική κατοικία, ενώ στη Μύκονο η διαφορά φθάνει τις 5,7 φορές. Η GEOAXIS εκτιμά ότι η αγορά των πολυτελών κατοικιών αντιπροσωπεύει μόλις το 5%-15% της συνολικής αγοράς, απευθυνόμενη κυρίως σε ξένους αγοραστές υψηλής οικονομικής επιφάνειας που είναι διατεθειμένοι να πληρώσουν σημαντικά premiums για μοναδικά ακίνητα. 

Ανοδικά κινούνται και οι τυπικές εξοχικές κατοικίες. Η Μύκονος παραμένει η ακριβότερη αγορά με διάμεση ζητούμενη τιμή 2.969 ευρώ/τ.μ., ενώ ακολουθούν η Πάρος (2.384 ευρώ/τ.μ.), η Σαντορίνη (2.363 ευρώ/τ.μ.), η Κέα (2.184 ευρώ/τ.μ.) και η Σέριφος (1.676 ευρώ/τ.μ.). Σε σχέση με το 2025, οι αυξήσεις κυμαίνονται από 3,1% έως 5,1%, ενώ η δεκαετής ανάλυση δείχνει ότι οι αξίες βρίσκονται πλέον στα υψηλότερα επίπεδα της τελευταίας δεκαετίας, με τη Μύκονο να εμφανίζει συνολική άνοδο 38,7% από το 2017 και τη Σέριφο 26,4%.  

Η GEOAXIS επισημαίνει ότι η αγορά βρίσκεται σε κρίσιμο σημείο. Η υπερδόμηση, η ανεπάρκεια βασικών υποδομών, η δυσκολία εύρεσης εργατικού δυναμικού, η αύξηση του κόστους κατασκευής και η κλιματική αλλαγή αποτελούν πλέον διαρθρωτικές προκλήσεις για τους κορυφαίους τουριστικούς προορισμούς. Παράλληλα, η αυστηροποίηση της εκτός σχεδίου δόμησης αναμένεται να περιορίσει τη νέα προσφορά, ενισχύοντας τις υπεραξίες των υφιστάμενων ακινήτων και των οικοπέδων με ώριμες οικοδομικές άδειες. Παρά τις πιέσεις αυτές, η εταιρεία εκτιμά ότι οι τιμές θα συνεχίσουν να αυξάνονται και τους επόμενους δώδεκα μήνες, πιθανότατα όμως με ηπιότερο ρυθμό, εφόσον δεν υπάρξει κάποια σημαντική γεωπολιτική ανατροπή.





By browsing this website, you agree to our privacy policy.
I Agree