Αλλαγές στη "μαύρη λίστα" με τους φορολογικούς παραδείσους
 Αλλαγές στη "μαύρη λίστα" με τους φορολογικούς παραδείσους

Αλλαγές στη "μαύρη λίστα" με τους φορολογικούς παραδείσους

Ο κατάλογος δημιουργήθηκε το 2017 για να καταπολεμηθεί η φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή.
RE+D magazine
29.09.2021

Εκτός της "μαύρης λίστας" με τους φορολογικούς παραδείσους φαίνεται πως μένουν οι πανέμορφες Σεϋχέλλες αφού σύμφωνα με πληροφορίες του πρακτορείου Reuters την ερχόμενη εβδομάδα οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναμένεται να την αφαιρέσουν σε αντίθεση με τον Παναμά όπου το αίτημά του δεν φαίνεται πως έγινε δεκτό.

Ο κατάλογος αυτός δημιουργήθηκε το 2017 για να καταπολεμηθεί η εκτεταμένη φοροδιαφυγή και φοροαποφυγή, και περιοδικά επικαιροποιείται για να προστεθούν ή να αφαιρεθούν από αυτόν περιοχές φορολογικής δικαιοδοσίας ανάλογα με την πορεία των φορολογικών τους μεταρρυθμίσεων.
Οι ειδικοί της ΕΕ επί φορολογικών θεμάτων σύστησαν να αφαιρεθούν από τη λίστα οι Ντομίνικα, Ανγκουίλα και Σεϋχέλλες, κυρίως διότι δεσμεύθηκαν να προχωρήσουν σε συμπληρωματική αξιολόγηση των φορολογικών τους συστημάτων μαζί με το Παγκόσμιο Φόρουμ για τη Διαφάνεια και την Ανταλλαγή Πληροφοριών για Φορολογικούς Σκοπούς, έναν κορυφαίο διεθνή φορέα για τη φοροδιαφυγή, σύμφωνα με τα έγγραφα αυτά.
Οι τρεις αυτές περιοχές αναμένεται να μετακινηθούν στη λεγόμενη «γκρίζα λίστα» της ΕΕ με χώρες που έχουν δεσμευθεί σε φορολογικές μεταρρυθμίσεις «ανάλογα με την έκβαση της συμπληρωματικής αξιολόγησης», σύμφωνα με το ένα από τα έγγραφα αυτά. Η απόφαση πρέπει να επικυρωθεί από τους υπουργούς Οικονομικών της ΕΕ στις 5 Οκτωβρίου. Οι χώρες που περιλαμβάνονται στη ‘μαύρη λίστα’ υπόκεινται σε αυστηρότερους ελέγχους για τις συναλλαγές τους με την ΕΕ.
Εάν εγκριθούν οι προτεινόμενες αλλαγές, η επικαιροποιημένη ‘μαύρη λίστα’ θα περιλαμβάνει 9 περιοχές: Αμερικανική Σαμόα, Φίτζι, Γκουάμ, Παλάου, Παναμά, Σαμόα, Τρινιντάντ και Τομπάγκο, αμερικανικές Παρθένες Νήσους και Βανουάτου.