Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια στο λιανεμπόριο
Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια στο λιανεμπόριο

Ανοίγει η ψαλίδα ανάμεσα στο κέντρο και την περιφέρεια στο λιανεμπόριο

RE+D magazine
19.08.2021

Ο COVID-19 άλλαξε την αγορά του λιανεμπορίου με πρωτοφανείς τρόπους το προηγούμενο έτος.

 Καταστήματα αναγκάστηκαν να κλείσουν, εργαζόμενοι τέθηκαν σε αναστολή  ή απολύθηκαν, οι αλυσίδες εφοδιασμού έφτασαν στα όρια τους. 

 Η δραματική στροφή προς το ηλεκτρονικό εμπόριο έχει αναμφίβολα αλλάξει τις συμπεριφορές των καταναλωτών τα τελευταία χρόνια, ¨Ομως ο αντίκτυπος των lock down λογω  COVID-19, των ταξιδιωτικών περιορισμών και της κοινωνικής αποστασιοποίησης έχουν επιταχύνει τις διαδικασίες μετατρέπεοντας την στροφή αυτή πλέον μια μεγάλη συστημική αλλαγή.

 Σύμφωνα με την έρευνα της McKinsey, το 25%των καταναλωτών που έχουν ήδη αγοράσει διαδικτυακά τουλάχιστον περιστασιακά θέλουν να αυξήσουν ακόμη περισσότερο τις διαδικτυακές αγορές τους. Όσο πιο συχνά οι καταναλωτές αγοράζουν διαδικτυακά, τόσο πιο πιθανό είναι να αυξάνουν το μερίδιό τους στις διαδικτυακές αγορές στο μέλλον.

 Το 2020, σημειώθηκε ένας άνευ προηγουμένου αριθμός πτωχεύσεων που καταχωρήθηκαν από τους μεγαλύτερους παίκτες λιανικής παγκοσμίως. Εταιρείες όπως η Gap Inc., η Macy's, η Victoria's Secret, ανακοίνωσαν σχέδια περιορισμού του δικτύου τους κλείνοντας οριστικά καταστήματα, και αφήνοντας πίσω τους εκατοντάδες άδειες τοποθεσίες.

 Σε αυτό το περιβάλλον στην Ελλάδα τα εμπορικά κέντρα εμφανίζονται να κρατούν την παλιά τους αίγλη σύμφωνα με στοιχεία πρόσφατης έρευνας της Δανός Οι βασικές αγορές όπως η Ερμού - Γλυφάδα- Κηφισιά - Κολωνάκι και ο Πειραιάς έχουν εμφανίσει μεγάλες αντοχές καθώς χαρακτηρίζονται από χαμηλά ποσοστά κενών θέσεων και επώνυμους ενοικιαστές, Αντίθετα οι περιφερειακές αγορές έχουν πληγεί σημαντικά από τους περιορισμούς που επιβλήθηκαν για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

 Κύριες αποδόσεις

 Στην Αθήνα οι αποδόσεις στους μεγάλους δρόμους παρέμειναν σταθερές για το πρώτο εξάμηνο του 2021, με τα υψηλότερα ποσοστά στα εμπορικά κέντρα να κυμαίνονται σπό 6,75% - 7,75% και τα χαμηλότερα ποσοστά στην οδό Ερμού από 5,75% - 6%. Στην Θεσσαλονίκη οι αποδόσεις, για επενδυτικά ακίνητα - καταστήματα στην οδό Τσιμισκή. κυμαίνεται από 5%- 5,5%, ενώ για τις δευτερογενείς αγορές στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης οι αποδόσεις κυμαίνονται από 7%-7,5%.

 Στις περιφερειακές αγορές όπως στον Εύοσμο, την Καλαμαριά και την Πυλαία οι αποδόσεις κυμαίνονται από 6,5-7%.