Από τον ήλιο θα παράγεται η μισή ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνουν στις ΗΠΑ
Από τον ήλιο θα παράγεται η μισή ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνουν στις ΗΠΑ

Από τον ήλιο θα παράγεται η μισή ηλεκτρική ενέργεια που θα καταναλώνουν στις ΗΠΑ

Ανεβάζει τον πήχη ο Τζο Μπάιντεν
Share Copy Link
RE+D magazine
09.09.2021

Το φιλόδοξο σχέδιο να καλύπτει σχεδό την μισές ανάγκες ηλεκτρικής ενέργειας των ΗΠΑ από τον ήλιο και μάλιστα μέχρι το κοντινό 2050 ανακοινωσε ο Τζο Μπάιντεν.

 Το σχέδιο χαράσσει μια νέα πορεία για την ενεργειακή στρατηγική της χώρας, αν ληφθεί υπόψιν οτι σήμερα η συμμετοχή των ΑΠΕ στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας φτάνει μόλις το 4%.

Σύμφωνα με το πλάνο που κατήρτισε το υπουργείο Ενέργειας, η χώρα θα πρέπει να διπλασιάσει τον ρυθμό τοποθέτησης νέων ηλιακών πάνελ, κάθε χρόνο, μέσα στα επόμενα τέσσερα χρόνια, σε σχέση με τα περσινά επίπεδα, αλλά και να υπερδιπλασιάσει τις εγκαταστάσεις μέχρι το 2030.
«Ήδη μέχρι το 2035 ελπίζουμε πως το 40% της ηλεκτρικής ενέργειας της χώρας θα καλύπτεται μόνο από την ηλιακή ενέργεια» σχολίασε η υπουργός Ενέργειας, Τζένιφερ Γκράνχολμ, προσθέτοντας δε, πως ο κλάδος θα φτάσει με τον τρόπο αυτό να απασχολεί έως και 1,5 εκατ. νέους εργαζόμενους.

Η ενεργειακή μετάβαση θα χρηματοδοτηθέι από το πρόγραμμα μαμουθ για τις αναπτυξιακές υποδομές, ύψους 3,5 τρις. δολαρίων που δρομολογούν οι Δημοκρατικοί.

Ως πλεονέκτημα για τις κυβερνητικές προθέσεις είναι το γεγονός πως το κόστος των ηλιακών πάνελ έχει υποχωρήσει σημαντικά μέσα στην τελευταία δεκαετία, με αποτέλεσμα να έχει καταστεί η φτηνότερη πηγή καθαρής ενέργειας.
Η αμερικανική κυβέρνηση σκοπεύει να καταστήσει πιο εύκολη αλλά και πιο φτηνή την πρόσβαση σε ομοσπονδιακή γη για τους εργολάβους που ασχολούνται με ΑΠΕ, μειώνοντας τη γραφειοκρατία, και προσφέροντας παράλληλα και χαμηλότερες τιμές παραχώρησης.

Στα σχέδια περιλαμβάνονται και η παροχή φορολογικών κινήτρων για τοποθέτηση ηλιακών πάνελ στα σπίτια, αλλά και για χρήση συστημάτων και συσκευών με καθαρότερο πράσινο αποτύπωμα.