Αύξηση € 2,5 δισ. ευρώ σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο
Αύξηση € 2,5 δισ. ευρώ σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο

Αύξηση € 2,5 δισ. ευρώ σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο

23.08.2021

Αύξηση 2,5 δισ. ευρώ σημείωσε ο τζίρος στο λιανικό εμπόριο της χώρας το β’ τρίμηνο εφέτος, μετά από την άνοδο κατά 400 εκατ. ευρώ τον Ιούνιο.

 

Με βάση τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, στο σύνολο των επιχειρήσεων του τομέα λιανικού εμπορίου, ο κύκλος εργασιών το β’ τρίμηνο 2021 ανήλθε σε 13,5 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 22,9% σε σχέση με το β’ τρίμηνο 2020, όπου είχε διαμορφωθεί σε 10,99 δισ. ευρώ και αύξηση 23,8% σε σχέση με το α’ τρίμηνο του 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 10,91 δισ. ευρώ.

 Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:

 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, 108,5%. Περιλαμβάνεται το λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα.

Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, 107,7%. 

Αντίθετα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν μείωση είναι: 

Άλλο λιανικό εμπόριο εκτός καταστημάτων, υπαίθριων πάγκων ή αγορών, 5,7%. Περιλαμβάνονται οι άμεσες πωλήσεις ή οι πωλήσεις από πωλητές που πηγαίνουν από σπίτι σε σπίτι (από πόρτα σε πόρτα, πλασιέ), οι πωλήσεις από αυτόματες μηχανές πώλησης, οι άμεσες πωλήσεις καυσίμων (πετρέλαιο θέρμανσης, καυσόξυλα κ.λπ.) που παραδίδονται στο χώρο του πελάτη, οι δραστηριότητες δημοπρασιών που δεν διενεργούνται σε καταστήματα (λιανικές πωλήσεις, εκτός διαδικτύου) και το λιανικό εμπόριο (εκτός καταστημάτων) από εξουσιοδοτημένους αντιπροσώπους.

 Λιανικό εμπόριο φρούτων και λαχανικών σε ειδικευμένα καταστήματα, 1,2%.

 Για τις επιχειρήσεις του τομέα λιανικού εμπορίου με υποχρέωση τήρησης διπλογραφικών βιβλίων, για τις οποίες υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία σε μηνιαία βάση, ο κύκλος εργασιών τον Ιούνιο 2021 ανήλθε σε 2,9 δισ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση 16% σε σχέση με τον Ιούνιο 2020 που είχε διαμορφωθεί σε 2,5 δισ. ευρώ και αύξηση 10,2% σε σχέση με τον Μάιο 2021 που είχε διαμορφωθεί σε 2,7 δισ. ευρώ.

 Οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη αύξηση είναι:

 Λιανικό εμπόριο ρολογιών και κοσμημάτων σε ειδικευμένα καταστήματα, 90,8%.

Πώληση άλλων μηχανοκίνητων οχημάτων, 85,9%.

 Στον αντίποδα, οι δραστηριότητες που παρουσίασαν τη μεγαλύτερη μείωση είναι:

 Λιανικό εμπόριο βιβλίων σε ειδικευμένα καταστήματα, 18,7%.

Λιανικό εμπόριο κλωστοϋφαντουργικών προϊόντων σε ειδικευμένα καταστήματα, 14,2%.