Αυτά είναι τα 3 ακίνητα που πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ αντί 11,1 εκατ. ευρώ
Αυτά είναι τα 3 ακίνητα που πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ αντί 11,1 εκατ. ευρώ

Αυτά είναι τα 3 ακίνητα που πούλησε το ΤΑΙΠΕΔ αντί 11,1 εκατ. ευρώ

Απεμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο από την ακίνητη περιουσία του στο εξωτερικό
RE+D magazine
28.02.2014

Απεμπλέκεται το ελληνικό δημόσιο από την ακίνητη περιουσία του στο εξωτερικό καθώς οι πωλήσεις εξελίσσονται ικανοποιητικά. Χθες το ΤΑΙΠΕΔ ανακοίνωσε ότι εισέπραξε πάνω από 11,1 εκατ. ευρώ από την πώληση τριών κτιρίων, ένα τίμημα που είναι κατά +22,5% υψηλότερο από τις τιμές εκκίνησης, όπως ανέφερε.

Συγκεκριμένα, στη Ρώμη, η υψηλότερη προσφορά ήταν €8 εκατ. έναντι τιμής εκκίνησης €6 εκ. ευρώ, ενώ υποβλήθηκαν συνολικά 3 προσφορές. Το 5όροφο ακίνητο στη Ρώμη έχει επιφάνεια 1.600 τ.μ., βρίσκεται στην περιοχή Villa Borghese, και μέχρι το 2007 στέγαζε την ξενοδοχειακή αλυσίδα Hotel Regency. Στη θέση του κάποτε υπήρχε μια έπαυλη που περιήλθε στο Ελληνικό Δημόσιο το 1924 από τον Κωσταντίνο Παγκίρη.

Μέχρι και το 1956 η έπαυλη στέγαζε την ελληνική πρεσβεία, τότε όμως το Δημόσιο αποφάσισε να την κατεδαφίσει και να ανεγείρει 6όροφο κτίριο. Από το 1967 μέχρι και το 1977 το συγκεκριμένο ακίνητο λειτουργούσε ως ξενοδοχείο, μισθωμένο στην εταιρεία SITA, ενώ αργότερα μισθώθηκε από την εταιρεία SITORIO που παρέμεινε ενοικιαστής μέχρι και το 1993.

Στο Ντύσσελντορφ, η υψηλότερη προσφορά ήταν στο ποσό των €752.500 έναντι €700.000 τιμής εκκίνησης και υποβλήθηκαν συνολικά 2 προσφορές. Βρίσκεται στην οδό Mettmanner 16, έχει συνολική επιφάνεια 3.356 τ.μ., βρίσκεται στη συνοικία Flingern-Sud, και ανεγέρθηκε το 1965.

Παλαιότερα είχε χρησιμοποιηθεί για να στεγάσει την Ιατρική Ακαδημία και εν συνεχεία τη Περιβαλλοντική Υπηρεσία του κρατιδίου της Βόρειας Ρηνανίας-Βεστφαλίας.

Στο Βελιγράδι υποβλήθηκε μία προσφορά στο ποσό των €2.4 εκ. έναντι €2.1 εκ. τιμής εκκίνησης. Το ακίνητο είναι ένα 4όροφο κτήριο σε κεντρικό σημείο της πόλης που αποτελείται από ένα ισόγειο και τέσσερις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 2.387 τ.μ.

Για το συγκεκριμένο ακίνητο είχε ανακηρυχθεί προτιμητέος επενδυτής σε προηγούμενο διαγωνισμό με τίμημα τα €2,1 εκ., αλλά δεν κατακυρώθηκε καθώς δεν προσκόμισε την αναγκαία εγγυητική επιστολή.

Για την ολοκλήρωση της ως άνω πώλησης απαιτείται η έγκριση του Ελεγκτικού Συνεδρίου, ενώ για το ακίνητο στη Λιουμπλιάνα, που δεν υποβλήθηκαν προσφορές, το ΤΑΙΠΕΔ θα διερευνήσει τους προσφορότερους τρόπους αξιοποίησης.