«Βρέχει» τουριστικές επενδύσεις;
«Βρέχει» τουριστικές επενδύσεις;

«Βρέχει» τουριστικές επενδύσεις;

Επενδύσεις συνολικού ύψους 600 εκατ. οδεύουν για ένταξη στις διαδικασίες Fast Track
RE+D magazine
19.07.2016

Ελπίδες ότι μπορεί να προχωρήσουν δύο σημαντικές επενδύσεις, γεννά το πράσινο φως που έδωσε η Διυπουργική Επιτροπή Στρατηγικών Επενδύσεων (ΔΕΣΕ) ώστε αυτές να ενταχθούν στις Διαδικασίες Στρατηγικών Επενδύσεων του νόμου Fast Track την περασμένη εβδομάδα.


Πρόκειται για την επένδυση της κοινοπραξίας MIRUM HELLAS στην Κρήτη στην Ελούντα και την επένδυση της RSR (ΑΡ ΕΣ ΑΡ ΗΓΚΛ ΡΙΖΟΡΤ ΕΥΒΟΙΑ Μ.Ε.Π.Ε.) στην Εύβοια.

Για τη MIRUM HELLAS που σχεδιάζει την κατασκευή τουριστικών υποδομών σε έξι ξεχωριστές αυτοτελείς ενότητες – περιοχές, η ΔΕΣΕ ενέκρινε τη μεγαλύτερη εξ αυτών.  Η συγκεκριμένη επένδυση αρχικού προϋπολογισμού 408 εκατ. ευρώ προβλέπει τη δημιουργία 380 κατοικιών, τριών 5άστερων ξενοδοχείων, και άλλων υποδομών όπως μαρίνας, καταστημάτων, υποδομών κοινής ωφέλειας, κέντρων ευεξίας, υποδομών εστίασης, αθλητικών κέντρων, πάρκων αναψυχής και λοιπών βοηθητικών υποδομών.

Το σχέδιο ξεκίνησε το 2007, όταν μια ομάδα Ρώσων επενδυτών ξεκίνησε να αγοράζει εκτάσεις στην Κρήτη.  Με βάση το επενδυτικό σχέδιο αξίας η έκταση των 840 στρεμμάτων χωρίζεται σε έξι τμήματα, με συνολική δόμηση περί τα 163.000 τ.μ. Πρώτο, δεύτερο και έκτο τμήμα συγκεντρώνουν την κύρια έκταση της επένδυσης, ενώ το σύνολο των κοινόχρηστων και κοινωφελών χώρων ανέρχεται στο 50% της έκτασης. Η συνολική δυναμικότητα του επενδυτικού σχεδίου ανέρχεται σε περίπου 3.400 επισκέπτες, είτε στις παραθεριστικές κατοικίες είτε στα ξενοδοχεία. Επιπλέον, από την υλοποίηση της επένδυσης θα δημιουργηθούν 763 μόνιμες θέσεις εργασίας. Σε αυτές δεν προσμετρώνται όσες προκύψουν από την απασχόληση προσωπικού στις κατοικίες μετά την πώλησή τους, οι οποίες υπολογίζονται σε πάνω από 600.

RSR Eagle Resort Evia MEPE

Για την "RSR Eagle Resort Evia MEPE” στον Δήμο Καρύστου του Ν. Ευβοίας, η απόφαση της ΔΕΣΕ ορίζει ότι δεν θα συνυπολογιστούν οι δασικές εκτάσεις στη συνολική έκταση. Η εν λόγω επένδυση είναι αρχικού ύψους 191 εκατ. ευρώ και αφορά στη δημιουργία 400 παραθεριστικών κατοικιών, διάφορα ξενοδοχειακά συγκροτήματα, τουριστικό λιμένα, συνεδριακό κέντρο, κ.λπ.