Γονικές παροχές - Κίνητρα και εμπόδια
Γονικές παροχές - Κίνητρα και εμπόδια

Γονικές παροχές - Κίνητρα και εμπόδια

Τα προβλήματα που αποτελούν εμπόδια στην υλοποίηση του μέτρου
Share Copy Link
RE+D magazine
14.09.2021

Έκκληση στους αρμόδιους υπουργούς ΥΠΕΝ και ΥΠΕΣ να επιλύσουν άμεσα τα προβλήματα που αποτελούν εμπόδια στην υλοποίηση του μέτρου που ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός, κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, προχθές στη ΔΕΘ, σχετικά με τη νέα φορολογική πολιτική που αφορά τις γονικές παροχές, κάνει η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).

 

Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις το αφορολόγητο όριο ανά γονέα αυξάνεται στα 800.000 ευρώ και αφορά, εκτός από ακίνητα και μετρητά και μετοχές. Το μέτρο ισχύει για όλους τους συγγενείς πρώτου βαθμού (συζύγους, παιδιά, παππούδες εγγόνια και γονείς).

Σημειώνεται οτι για τη δωρεά χρηματικών ποσών σήμερα ισχύει συντελεστής φόρου 10% από το πρώτο ευρώ. Έτσι για παράδειγμα εάν ένας γονιός θέλει να δωρίσει 200.000 ευρώ στο παιδί του σήμερα επιβαρύνεται με φόρο 20.000 ευρώ, ενώ από την 1η Οκτωβρίου και μετά, ο φόρος θα είναι μηδενικός.

Για γονική παροχή ακινήτου και μέχρι το ποσό των 150.000 ευρώ με τα σημερινά δεδομένα η πράξη είναι αφορολόγητη. Από τις 150.000 ευρώ και πάνω εφαρμόζεται κλίμακα φορολόγησης, που ξεκινά με επιβολή φόρου 1% από τις 150.000 και μέχρι του ποσού των 300.000 ευρώ, από το ποσό των 300.000 ευρώ και μέχρι τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 5%, ενώ για τα ποσά που υπερβαίνουν τις 600.000 ευρώ προκύπτει φόρος 10%.

Σε σχέση με το μέτρο αυτό, σε επικοινωνία της ΠΟΜΙΔΑ με τον υφυπουργό Οικονομικών, Απόστολο Βεσυρόπουλο, διευκρινίστηκαν ειδικότερα τα εξής:


1. Η σημαντική ελάφρυνση της γονικής παροχής, έχει ως στόχο της να υπερτερεί ουσιωδώς σε σχέση με την φορολογική μεταχείριση της κληρονομικής διαδοχής.

2. Το μέτρο αποβλέπει στο να διευκολύνει το πέρασμα των κάθε είδους περιουσιακών στοιχείων της ελληνικής οικογένειας στη νέα γενιά, εν ζωή των γονέων αλλά και των παππούδων τους, ώστε οι νέοι να μπορούν να αναλάβουν έγκαιρα τη διαχείριση, αλλά και τις ευθύνες τους.  

3. Το αφορολόγητο όριο των 800.000 ευρώ, αντικαθιστά το προηγούμενο όριο των 150.000 ευρώ ανά γονέα, αλλά και ανά τέκνο, με αποτέλεσμα περιουσία συνολικής αξίας έως και 1.600.000 ευρώ από τους δύο γονείς, να μεταβιβάζεται χωρίς κανένα φόρο σε κάθε τέκνο.

4. Ποσά περιουσίας που υπερβαίνουν το όριο των 800.000 ευρώ θα φορολογούνται με τον ισχύοντα ανώτατο συντελεστή του 10%.

5. Η ισχύς του νέου μέτρου αρχίζει από την 1η Οκτωβρίου 2021, ώστε οι ενδιαφερόμενοι φορολογούμενοι να επωφεληθούν από τις ισχύουσες και κατά κανόνα χαμηλότερες τιμές ζώνης του συστήματος αντικειμενικών αξιών των ακινήτων.

Δύο σημαντικά εμπόδια

«Η πρόθεση πολλών από τους ενδιαφερόμενους πολίτες να προχωρήσουν σε συμβολαιογραφικές πράξεις γονικών παροχών εντός της προθεσμίας της 31.12.2021, ώστε να επωφεληθούν από το διπλό αυτό κίνητρο που δίνει το υπουργείο Οικονομικών για το σύντομο αυτό διάστημα, προσκρούει σε δύο σημαντικά εμπόδια, αναφέρει η ΠΟΜΙΔΑ στην ανακοίνωσή της. 

Στο ότι από 1.10.2021 αρχίζει η υποχρεωτική ισχύς της λεγόμενης 'ηλεκτρονικής ταυτότητας κτιρίου', η οποία συνεπάγεται υπέρμετρη γραφειοκρατία, χρονοτριβή για την εξεύρεση των πάμπολλων απαιτούμενων εγγράφων και στοιχείων, αλλά και απροσδιόριστο κόστος σύνταξής της, και

Στο ότι δεν έχει ανοίξει η πλατφόρμα δήλωσης αδήλωτων εμβαδών ακινήτων στους δήμους της χώρας, οι οποίοι, για όσους πολίτες διαπιστώνουν τώρα την ανάγκη δήλωσής τους, σύμφωνα με τα σήμερα ισχύοντα ζητούν αναδρομικά τέλη έως και 13 ετών, με προσαυξήσεις που φθάνουν έως και το 200%.