Διευκρινήσεις για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων σε δασικούς χάρτες
Διευκρινήσεις για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων σε δασικούς χάρτες

Διευκρινήσεις για αποχαρακτηρισμό εκτάσεων σε δασικούς χάρτες

Προς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας με σκοπό την κοινοποίησή της στις αντίστοιχες Δασικές Υπηρεσίες
RE+D magazine
14.10.2021

Οδηγίες προκειμένου να αντιμετωπιστούν ζητήματα που αφορούν εκτάσεις μη υπαγόμενες στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, οι οποίες ωστόσο συμπεριελήφθησαν εντός ευρύτερων εκτάσεων που έχουν κηρυχθεί αναδασωτέες, περιλαμβάνει νέα απόφαση του υπουργείου Περιβάλλοντος

Αναλυτικά, στην εγκύκλιο πρς τις Αποκεντρωμένες Διοικήσεις της Χώρας με σκοπό την κοινοποίησή της στις αντίστοιχες Δασικές Υπηρεσίες, αναφέρονται τα εξής:

 "Λαμβανομένου υπόψη του θεματικού περιεχομένου του δασικού χάρτη (αναρτημένου, θεωρημένου ή κυρωμένου) εκάστης περιοχής, εκτάσεις με χαρακτηρισμό (ΑΑ), (ΠΑ) και επιπλέον πληροφορία (ΑΝ), καταλαμβάνονται από τα οριζόμενα στην διάταξη της παραγράφου 4 του άρθρου 44 ν. 998/1979 ως ισχύει, προκειμένου της ακολουθητέας διαδικασίας ανάκλησης (τροποποίησης) της απόφασης κήρυξης έκτασης ως αναδασωτέας. Η οικεία δασική Αρχή (Δασαρχείο/Δ/νση Δασών άνευ Δασαρχείου), προβαίνει άμεσα σε εισήγηση αρμοδίως επί της διαδικασίας, τηρουμένων των οριζομένων στην ως άνω σχετική διάταξη.

Η ως άνω διαδικασία διενεργείται αυτεπαγγέλτως και για τις εκτάσεις, που δεν αποτέλεσαν και δεν αποτελούν δάση ή δασικές εκτάσεις κατόπιν διόρθωσης προδήλων σφαλμάτων είτε κατόπιν εκδόσεως απόφασης των Επιτροπών Εξέτασης Αντιρρήσεων (ΕΠ.Ε.Α.). Σημειωτέον, δεν απαιτείται η ανωτέρω διαδικασία επί εκτάσεων που καταλαμβάνονται από τα οριζόμενα στο δεύτερο εδάφιο της παρ. 8 του άρθρου 14 ν. 998/1979 ως ισχύει, επί των οποίων οι σχετικές διορθώσεις του δασικού χάρτη υλοποιούνται άμεσα από την οικεία Διεύθυνση Δασών.

Κατόπιν δημοσιεύσεως της εκδοθείσης αποφάσεως (ανάκλησης ή τροποποίησης) στο Φύλλο Εφημερίδος της Κυβερνήσεως και εν συνεχεία στο πρόγραμμα ΔΙΑΥΓΕΙΑ, το περιεχόμενο του δασικού χάρτη αναμορφώνεται – διορθώνεται κατά περίπτωση, από την οικεία Δ/νση Δασών της αντίστοιχης Περιφερειακής Ενότητας.

Ιδίας αντιμετωπίσεως τυγχάνουν και οι εκτάσεις, τελούσες υπό καθεστώς νομίμου αλλαγής χρήσης, και εμφαίνονται στον δασικό χάρτη με χαρακτηρισμό (ΔΑ) και επιπλέον πληροφορία (ΑΝ), με την επισήμανση ότι η απόδοσή τους νομίμως σε χρήση διαφορετική του προορισμού τους δεν αναιρεί σε κάθε περίπτωση, την υπαγωγή τους στις προστατευτικές διατάξεις της δασικής νομοθεσίας, ως εμπίπτουσες στις διατάξεις του έκτου κεφαλαίου ν. 998/1979 ως ισχύει, τηρουμένων των όρων και προϋποθέσεων που έχουν τεθεί αρμοδίως στις εκδοθείσες αποφάσεις του επιτρεπτού επέμβασης. Στην περίπτωση αυτή εντάσσονται και οι εκτάσεις των οποίων η εκχέρσωση είχε εγκριθεί ήδη, πριν από την καταστροφή τους, για λόγο δημοσίου συμφέροντος με την έκδοση οικείας νομικής πράξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην πρώτη παράγραφο του πρώτου εδαφίου του άρθρου 38 ν. 998/1979 ως ισχύει.

 Κατά τα λοιπά παραπέμπουμε στα διαληφθέντα της προγενεστέρως εκδοθείσας υπ’ αριθ. 153373/441/22-2-2017 Εγκ. Δ/γής του Υπουργείου με ΑΔΑ: 61ΤΗ4653Π8-Ω7Θ".

ΕΔΩ Η ΑΠΟΦΑΣΗ