Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων
Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων

Ενιαία φορολογική κλίμακα για όλα τα εισοδήματα των φυσικών προσώπων

Την καθιέρωση της ενιαίας φορολογικής κλίμακας, δρομολογεί η κυβέρνηση προκειμένου να αντισταθμίσει τις απώλειες εσόδων από την μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης που έχει εξαγγελθεί.
Share Copy Link
RE+D magazine
05.04.2021

Θα συνδυαστεί η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης

 

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύει η Ναυτεμπορική σε αυτή θα εντάσσονται όλα τα εισοδήματα κάθε φυσικού προσώπου, από όλες ανεξαιρέτως τις πηγές, και το άθροισμά τους θα φορολογείται με ενιαία κλίμακα συντελεστών, καταργώντας ουσιαστικά το καθεστώς αυτοτελούς φορολόγησης που ισχύει για πάρα πολλές κατηγορίες εισοδημάτων, όπως είναι τα εισοδήματα από αγροτικές δραστηριότητες, τα ενοίκια από εκμισθώσεις ακινήτων, τα μερίσματα, οι υπεραξίες (τα κέρδη) από πωλήσεις μετοχών, οι τόκοι καταθέσεων, εντόκων γραμματίων και ομολόγων, τα κέρδη από επενδύσεις σε αμοιβαία κεφάλαια και από άλλα αποταμιευτικά, επενδυτικά και χρηματοοικονομικά προϊόντα. 
 

Παράλληλα  η κυβέρνηση σχεδιάζει την αναπροσαρμογή της βασικής φορολογικής κλίμακας καθώς η ενιαία αντιμετώπιση των εισοδημάτων θα προκαλέσει σημαντικές επιβαρύνσεις για τους φορολογούμενους. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τα όσα ισχύουν σήμερα τα εισοδήματα που φορολογούνται ξεχωριστά με συντελεστές της τάξεως του 9%, του 10%, του 15% και του 22%, θα προστίθενται σε όλες τις άλλες κατηγορίες εισοδημάτων που αποκτούν οι φορολογούμενοι (μισθούς, συντάξεις, κέρδη από επιχειρήσεις κ.λπ.) και -στη συντριπτική πλειονότητα των περιπτώσεων- θα υπάγονται σε φορολογικά κλιμάκια με πολύ πιο υψηλούς συντελεστές φορολόγησης, της τάξεως  (28%, του 36% και του 44%). 

 

 Ουσιαστικά, η μόνιμη κατάργηση της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης θα συνδυαστεί με την εφαρμογή μιας ριζικά αναμορφωμένης ενιαίας κλίμακας φορολογίας εισοδήματος φυσικών προσώπων με συντελεστές φόρου αισθητά μειωμένους σε σύγκριση με τους ισχύοντες σήμερα για τα εισοδήματα άνω των 20.000 ευρώ. Ίσως δε και με λιγότερα φορολογικά κλιμάκια από τα πέντε της ισχύουσας σήμερα κλίμακας.

 

ΠΗΓΗ: Η ΝΑΥΤΕΜΠΟΡΙΚΗ