Το Ρυθμιστικό σχέδιο και πρόγραμμα προστασίας περιβάλλοντος οικιστικού συγκροτήματος Βόλου, παρουσίασε σήμερα το μεσημέρι ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Νίκος Σηφουνάκης στους βουλευτές, τους Εκπροσώπους της Αποκεντρωμένης Διοίκησης και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης της περιοχής, σε σύσκεψη στο ΥΠΕΚΑ.
Σύμφωνα με τον κ. Σηφουνάκη, οι προτάσεις του Ρυθμιστικού αναφέρονται στα διοικητικά όρια των Καλλικρατικών δήμων του Βόλου, του Ρήγα Φεραίου (πρώην Βελεστίνου) και του Αλμυρού.
Αναφερόμενος ειδικότερα στους στρατηγικούς στόχους του Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου ο αναπληρωτής υπουργός επεσήμανε ότι αφορούν :
- Στην ενίσχυση της δυναμικής του διπόλου Βόλου-Λάρισας ώστε η περιοχή των δύο αστικών πόλων να θεωρηθεί μητροπολιτική στην κλίμακα του ελληνικού χώρου με την ενίσχυση των εξειδικευμένων δραστηριοτήτων των δύο αστικών κέντρων, την υποστήριξη της συμπληρωματικότητάς τους σε πεδία που τους προσδίδουν ευρύτερη ακτινοβολία.
- Στην ανάδειξη του Λιμανιού σε πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή που επιτυγχάνεται μόνον όταν από τη λειτουργία του δεν διαταράσσονται περιβαλλοντικά, αφ' ενός το κλειστό και εύθραυστο σύστημα του Παγασητικού Κόλπου και αφ' ετέρου το αστικό συγκρότημα της πόλης του Βόλου (εμπορευματικός, τουριστικός λιμένας)
- Στην παρουσία του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας στο Βόλο, όπου και η έδρα του, καθώς και η λειτουργία των Ερευνητικών Ιδρυμάτων αποτελούν πραγματικό συγκριτικό πλεονέκτημα για την περιοχή.
- Στη Μεταποιητική δραστηριότητα που έχει ισχυρή παράδοση στην περιοχή Ρυθμιστικού Σχεδίου Βόλου και η οποία χαρακτηρίζεται από το Ειδικό Πλαίσιο για τη Βιομηχανία ως περιοχή με πολύ υψηλή προτεραιότητα (βαθμός 3, ο υψηλότερος της χώρας) για την άσκηση χωρικής πολιτικής στον τομέα. Διαθέτει χαρακτηριστικά κλάδων μεταποίησης με υψηλή προστιθέμενη αξία και προοπτικές συνέργειας με άλλες, σχετιζόμενες με αυτούς δραστηριότητες σε άλλους τομείς.