Η βιώσιμη κινητικότητα στο επίκεντρo σύσκεψης στα Χανιά
Η βιώσιμη κινητικότητα στο επίκεντρo σύσκεψης στα Χανιά

Η βιώσιμη κινητικότητα στο επίκεντρo σύσκεψης στα Χανιά

Την ανάγκη οι δήμοι της χώρας να αναπτύξουν και να υλοποιήσουν δράσεις που αφορούν τη βιώσιμη κινητικότητα τόνισε σήμερα, από τα Χανιά, ο ΓΓ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Ευθύμιος Μπακογιάννης.
RE+D magazine
12.03.2021

"Ψήνονται" προγράμματα που αφορούν στην απόκτηση κοινόχρηστων ποδηλάτων από τους δήμους.

Ο κ. Μπακογιάννης, συνοδευόμενος από τον δήμαρχο, Παναγιώτη Σημανδηράκη και υπηρεσιακούς παράγοντες του δήμου, περιηγήθηκε σε σημεία του δικτύου πιλοτικών ποδηλατόδρομων της πόλης, εκφράζοντας την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι υλοποιήθηκαν με βάση τη νομοθεσία που υπάρχει και διαπιστώνοντας πως οι πολίτες σέβονται το δίκτυο των πιλοτικών ποδηλατόδρομων. Παράλληλα, προέτρεψε τη δημοτική Αρχή να προχωρήσει και να υλοποιήσει τον σχεδιασμό για την δημιουργία δρόμων ήπιας κυκλοφορίας.

Όπως σημείωσε ο κ. Μπακογιάννης, «το δίκτυο των ποδηλατοδρόμων δημιουργήθηκε για να τονώσει την παρουσία του ανθρώπου στον δημόσιο χώρο». «Η Κρήτη δίνει το μήνυμα και πρέπει να δώσει το μήνυμα και στην υπόλοιπη Ελλάδα ότι οι πόλεις πρέπει να αλλάξουν, να γίνουν πιο έξυπνες, να γίνουν πιο βιώσιμες, να γίνουν ελκυστικές για τον πεζό για τα Άτομα με Αναπηρία, για τον ποδηλάτη, για όλους αυτούς που θέλουν να ζήσουν σε μία πόλη που είναι ανθρώπινη», πρόσθεσε.

Ο γγ Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της πολιτείας για ενίσχυση της ηλεκτροκίνησης με ποδήλατα, επισημαίνοντας ότι η Ελλάδα παρέχει το μεγαλύτερο ποσοστό επιδότησης στην Ευρωπαϊκή Ένωση για την απόκτηση ποδηλάτου.

Παράλληλα, έκανε γνωστό ότι προετοιμάζονται προγράμματα που αφορούν την απόκτηση κοινόχρηστων ποδηλάτων από τους δήμους ώστε να δημιουργήσουν τα κατάλληλα δίκτυα, που θα είναι εύκολα προσβάσιμα για κατοίκους και επισκέπτες.

Από την πλευρά του, ο κ. Σημανδηράκης μίλησε για τον σχεδιασμό του δήμου όσον αφορά την προώθηση των ήπιων μέσων μετακίνησης. Όπως υπογράμμισε, «η προσπάθεια του δήμου βασίζεται σε ένα συνολικό σχέδιο που προβλέπει εκτός από τη δημιουργία των δικτύων ποδηλατόδρομων, εκτεταμένες μονοδρομήσεις, δημιουργία περιφερειακών χώρων στάθμευσης και σύνδεσής τους με το αστικό κέντρο».

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Χανίων, «όλος αυτός ο σχεδιασμός έχει ως στόχο να βελτιώσει την ποιότητα ζωής στο κέντρο της πόλης, να αλλάξει τον τρόπο μετακίνησης των πολιτών, να ενθαρρύνει τα ήπια μέσα μετακίνησης και να δώσει μία άλλη αντίληψη για τον δημόσιο χώρο στην πόλη».

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Μπακογιάννη, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη, στο δημαρχείο Χανίων, για θέματα που άπτονται της αρμοδιότητας της Γενικής Γραμματείας Χωροταξίας και Αστικού Περιβάλλοντος και αφορούν σε εν εξελίξει παρεμβάσεις και τον σχεδιασμό του Δήμου Χανίων για το άμεσο μέλλον.