Το νομοσχέδιο με τίτλο «Πράξεις εισφοράς σε γη και σε χρήμα – Ρυμοτομικές απαλλοτριώσεις», αλλάζει ριζικά τα δεδομένα για την εισφορά σε γη και χρήμα που οφείλουν οι ιδιοκτήτες που έχουν ακίνητα εκτός σχεδίου.
Η «πληρωμή» σε γη γίνεται πιο... ακριβή, ωστόσο, η καταβολή των χρημάτων μπορεί να γίνει μέχρι και... 9 χρόνια, λύνοντας έτσι τα χέρια σε όσους ήθελαν να ενταχθούν στο σχέδιο πόλης αλλά δεν είχαν τα χρήματα να το κάνουν.
Εκτιμάται ότι πάνω από 30.000 στρέμματα γης στην Αττική είναι «παγωμένα» εδώ και χρόνια, ενώ όπως έχει αποκαλύψει το ered.gr μόνο στο Μαρκόπουλο είναι έτοιμα να ενταχθούν 1.000 – 1.200 στρέμματα. Αξιοσημείωτο είναι επίσης ότι το νομοσχέδιο προβλέπει πως μετά την παρέλευση 20ετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου είναι δυνατή η αποδέσμευση ακινήτων που απαλλοτριώθηκαν για το σκοπό αυτό.
Σε ότι αφορά την εισφορά σε γη προβλέπεται διαφορετικός υπολογισμός και συγκεκριμένα: Εισφορά ποσοστού 15% για τμήμα ιδιοκτησίας μέχρι 500 τ.μ., 20% για ιδιοκτησίες άνω των 500 τ.μ. και έως 1.000 τ.μ. ενώ αυξάνεται αναλογικά για ιδιοκτησίες πάνω από 1.000 τ.μ. μέχρι 2.000 τ.μ. με ποσοστό 30%, 40% για πάνω από 2.000 τ.μ. έως 10.000 τ.μ. και 50% για τμήμα ιδιοκτησίας από 10.000 τ.μ και άνω.
Έως σήμερα οι ιδιοκτήτες κατέβαλλαν 10% της αξίας των ακινήτων έως και τα 250 τ.μ, 20% της αξίας τους από 250 τ.μ έως 500 τ.μ, 30% για τμήματα ιδιοκτησίας από 500 τ.μ. έως 1.000 τ.μ., 40% για τμήματα ιδιοκτησίας από 1.000 έως 2.000 τ.μ., 50% για άνω των 2.000 τ.μ. και 60% για αυτοτελείς ιδιοκτησίες μεγαλύτερες των 10.000 τ.μ.
Όμως, αν και φαίνεται ότι άλλες ιδιοκτησίες ευνοούνται και άλλες επιβαρύνονται, η αλλαγή στο έτος βάσης για τον έλεγχο των οικοπέδων οδηγεί τελικά σε μείωση των εισφορών για όλα τα οικόπεδα. Σήμερα, ο έλεγχος γίνεται με βάση τη διαμόρφωση του οικοπέδου κατά το έτος 1982, ενώ οι νέες ρυθμίσεις προτείνουν να εξετάζεται βάσει της κατάτμησής του στις 28/05/2014. Με απλά λόγια, ένα οικόπεδο 10.000 τ.μ. το οποίο μπήκε στο σχέδιο μετά το 1983 και έχει πλέον κατατμηθεί, η εισφορά δεν θα υπολογίζεται με 40% αλλά με μικρότερο ποσοστό το οποίο θα αντιστοιχεί στα τετραγωνικά της κατάτμησής του, τον Μάιο του 2014.
Ως ιδιοκτησία θα νοείται το γεωτεμάχιο όπως αυτό ορίζεται στο Εθνικό Κτηματολόγιο, ήτοι η συνεχόμενη έκταση γης, που αποτελεί αυτοτελές και ενιαίο ακίνητο και ανήκει σε έναν ή περισσότερους κυρίους εξ αδιαιρέτου.
Οι δόσεις αποπληρωμής αυξάνονται σε 108 ισόποσες μηνιαίες, ενώ διαμορφώνονται σε 36 ισόποσες τριμηνιαίες δόσεις ή σε 18 ισόποσες εξαμηνιαίες δόσεις, ως κίνητρα άμεσης αποπληρωμής σχετικές εκπτώσεις.
Το ποσό της εισφοράς αυτής διατίθεται από τους οικείους Ο.Τ.Α. για την εκτέλεση των βασικών κοινόχρηστων πολεοδομικών έργων είτε από τον ίδιο, είτε από εξουσιοδοτημένο από αυτόν φορέα. Ωστόσο, δύναται η δυνατότητα αξιοποίησης και μεταβίβασης των ακινήτων πριν την εξόφληση όλου του ποσού με ειδικές προβλέψεις και αναφορές ασφάλειας δικαίου στα συμβολαιογραφικά έγγραφα. Πλέον σε κάθε συμβολαιογραφική πράξη που αφορά δικαιοπραξία εν ζωή και έχει ως αντικείμενο μεταβίβαση της κυριότητας ακινήτου που οφείλει εισφορά σε χρήμα, σύμφωνα με κυρωμένη πράξη εφαρμογής, επισυνάπτεται βεβαίωση του οικείου δήμου, ότι έχει καταβληθεί τουλάχιστον το ποσόν των δόσεων, που αντιστοιχεί σε ποσοστό 30% των συνολικών υποχρεώσεων που αναλογούν στο μεταβιβαζόμενο ακίνητο.
Ταυτόχρονα, όπως προβλέπει το σχέδιο νόμου, επέρχεται αυτοδίκαια άρση της απαλλοτρίωσης δίχως να απαιτείται η έκδοση δικαστικής απόφασης, μετά την παρέλευση 20ετίας από την έγκριση του ρυμοτομικού σχεδίου -με το οποίο επιβλήθηκε για πρώτη φορά η ρυμοτομική απαλλοτρίωση ή δέσμευση του ακινήτου- ή την παρέλευση 10ετίας από την κύρωση της σχετικής πράξης εφαρμογής ή της πράξης αναλογισμού. Η διαδικασία της εφαρμόζεται επί ενός και μόνο ακίνητο ιδίου ιδιοκτήτη εντός της ίδιας δημοτικής ενότητας και για ενιαίο κοινόχρηστο ή κοινωφελές χώρο έκτασης έως 10 στρεμμάτων.