Κατεβάζει ρολά το εμβληματικό Χίλτον της Αθήνας
Κατεβάζει ρολά το εμβληματικό Χίλτον της Αθήνας

Κατεβάζει ρολά το εμβληματικό Χίλτον της Αθήνας

Ξεκινά αρχές του 2022 το μεγάλο πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης
RE+D magazine
10.11.2021

Αναστέλει την λειτουργία στο μεγαλύτερο μέρος των εγκαταστάσεων το Χίλτον Αθηνών αρχές του 2022, καθώς ξεκινά το μεγάλο πρόγραμμα ριζικής ανακαίνισης για το εμβληματικό ξενοδοχείο, το οποίο αλλάζει το λειτουργικό του μοντέλο.


Σύμφωνα με τον σχεδιασμό από τα υφιστάμενα 506 δωμάτια και σουίτες του ξενοδοχείου πάνω από τα μισά θα μετατραπούν σε περίπου 126 πολυτελείς ιδιωτικές κατοικίες οι οποίες θα εξυπηρετούνται από το ξενοδοχείο και θα είναι προς πώληση.

Το σχέδιο προβλέπει την μετατροπή του χώρου που σήμερα φιλοξενεί το εστιατόριο «Βυζαντινό» αλλά και τμήμα της νέας εξαώροφης πτέρυγας που κατασκευάστηκε πριν από τους Ολυμπιακούς της Αθήνας (από τα αρχιτεκτονικά γραφεία Αλ. Τομπάζη και Χ. Μπουγαδέλη) σε πολυτελές mall.

Τέλος, θα δημιουργηθεί νέο ιδιωτικό club με επώνυμα εστιατόρια, χώροι για μικρές εκδηλώσεις και συναντήσεις, ενώ το γυμναστήριο και οι χώροι ευεξίας θα μεγαλώσουν και θα αναβαθμιστούν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι υφιστάμενες κτιριακές εγκαταστάσεις του ξενοδοχείου δεν έχουν εξαντλήσει τον συντελεστή δόμησης ο οποίος δίνει την δυνατότητα για περαιτέρω ανάπτυξη επιπλέον 9.000 τμ. 

Το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών, είναι ένα από τα μεγαλύτερα και πιο πολυτελή ξενοδοχεία στην Αθήνα. Οικοδομήθηκε την περίοδο μεταξύ 1958-1963, σε σχέδια των αρχιτεκτόνων Εμμανουήλ Βουρέκα, Προκόπη Βασιλειάδη, Σπύρου Στάικου και Αντώνη Γεωργιάδη. Με την ανέγερση του, σήμανε την είσοδο της χώρας στην παγκόσμια τουριστική αγορά πολυτελείας.

HILTON4.png

Τα εγκαίνια του πραγματοποιήθηκαν τον Απρίλιο του 1963, με τριήμερες εκδηλώσεις που συγκέντρωσαν εκλεκτούς καλεσμένους ανά τον κόσμο, και αποτέλεσαν κάτι πρωτόγνωρο για την κοινωνική ζωή της πόλης.

Στην τελετή παρέστη και ο ίδιος ο ιδιοκτήτης της σειράς, Κόνραντ Χίλτον, ο οποίος είχε δηλώσει μεταξύ άλλων ότι "Το ξενοδοχείο Χίλτον Αθηνών είναι το ωραιότερο Χίλτον του κόσμου".

Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του, φιλοξένησε αρκετές δημοφιλείς προσωπικότητες, όπως αρχηγούς κρατών, καλλιτέχνες και επιστήμονες διεθνούς κύρους. Από τον Αριστοτέλη Ωνάση, τον Φρανκ Σινάτρα, τον Ίνγκμαρ Μπέργκμαν έως τον Άντονι Κουίν, αποτελούσε πάντα ένα σημείο αναφοράς του διεθνούς τζετ σετ, άλλα και των ίδιων των Αθηναίων.

HILTON3.png


Την περίοδο 2001-2003, ενόψει των Ολυμπιακών Αγώνων, προστέθηκε μια νέα εξαώροφη πτέρυγα στο ξενοδοχείο προς την οδό Βεντήρη, έργο των αρχιτεκτονικών γραφείων Αλ. Τομπάζη και Χ. Μπουγαδέλη. Το 2004 αποτέλεσε την έδρα της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής, ενώ το 2011 χρησιμοποιήθηκε ως έδρα της Οργανωτικής Επιτροπής των Παγκοσμίων Αγώνων Special Olympics, που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα.

Στις αρχές του 2019 το εμβληματικό ξενοδοχείο πέρασε στην ιδιοκτησία της ΤΕΜΕΣ.  Η ιδιοκτήτρια του Costa Navarino απέκτησε το 51% της εταιρείας Ιονική Ξενοδοχειακαί Επιχειρήσεις Α.Ε. εξαγοράζοντας το μερίδιο της Dogus ενώ το 49% απέκτησε εταιρία συνδεδεμένη με τον Όμιλο Olayan, μέτοχος της ΤΕΜΕΣ.