Με βάση τη χθεσινή γνωμοδότηση του ΚΑΣ δεν θα ξεπερνούν τα 21μ. πλέον τα κτίρια που θα οικοδομούνται πέριξ της Ακρόπολης, το μέγιστο θα είναι τα 24 μ. για εκείνα που θα έχουν πρόσοψη προς τη λεωφόρο Συγγρού, ενώ δεν θα επιτρέπεται στις ταράτσες τους η κατασκευή κολυμβητικών δεξαμενών. Μοναδική εξαίρεση θα αποτελούν οι χρηστικοί κλωβοί των ανελκυστήρων, το εμβαδό των οποίων δεν θα μπορεί να υπερβαίνει τα 35 τ.μ. ενώ θα επιτρέπεται και φύτευση ύψους 1 μ.
Βάσει της ισχύουσας νομοθεσίας τα ύψη των κτιρίων μπορούν να φθάσουν μέχρι και τα 32 μ. αν και σε ορισμένες περιπτώσεις το ξεπερνούν. Και είναι η υπόθεση του εν λειτουργία ξενοδοχείου στην οδό Φαλήρου που ανακίνησε το θέμα και για το οποίο το ΚΑΣ προσφάτως γνωμοδότησε υπέρ της αφαίρεσης δύο ορόφων του ώστε το ύψος του να διαμορφωθεί στα 24 μ. (χωρίς να συμπεριλαμβάνονται σε αυτό οι προβλεπόμενες απολήξεις), ώστε να μην πλήττει αισθητικά τον Ιερό Βράχο. Το σημερινό του ύψος είναι 36μ.
Το Προεδρικό Διάταγμα όταν εκδοθεί -γεγονός που αναμένεται να συμβεί εντός του καλοκαιριού – θα επιτρέψει την επανεκκίνηση της οικοδομικής δραστηριότητας στην περιοχή γύρω από την Ακρόπολη, καθώς έχει γίνει αναστολή έκδοσης οικοδομικών αδειών για κτίρια ύψους άνω των 17,5 μ.από το Υπουργείο Περιβάλλοντος, ήδη από τον Μάρτιο του 2019 κι η οποία κατόπιν παράτασης ισχύει ως το τέλος του τρέχοντος μηνός, ώστε να ξεκαθαριστεί το νομοθετικό πλαίσιο για τα επιτρεπόμενα ύψη στην περιοχή πέριξ της Ακρόπολης.
Να σημειωθεί ότι το υπό έκδοση Προεδρικό Διάταγμα αφορά τις νέες οικοδομικές άδειες και δεν έχει αναδρομική ισχύ για τα νομίμως υφιστάμενα κτίρια.