Κοινή πρόταση ΠΟΜΙΔΑ και ΕΣΑ για τα εμπορικά μισθώματα
Κοινή πρόταση ΠΟΜΙΔΑ και ΕΣΑ για τα εμπορικά μισθώματα

Κοινή πρόταση ΠΟΜΙΔΑ και ΕΣΑ για τα εμπορικά μισθώματα

Κοινή πρόταση που αφορά στην οικειοθελή μείωση των επαγγελματικών μισθωμάτων έως 40% μέχρι το τέλος του έτους, ζητώντας παράλληλα από την πολιτεία να νομοθετήσει την ήδη υπάρχουσα για τις αναγκαστικές μειώσεις φορολογική επιστροφή του 30% της απώλειας ενοικίων ως κίνητρο και για όσες μειώσεις μισθωμάτων συμφωνηθούν οικειοθελώς μεταξύ ιδιοκττητών και ενοικιαστών έως 40% κατέθεσαν ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών (ΕΣΑ) και η Πανελλήνια Ομοσπονδία Ιδιοκτητών Ακινήτων (ΠΟΜΙΔΑ).
Share Copy Link
RE+D magazine
14.07.2020

Οι πρόεδροι των δύο φορέων Σταύρος Καφούνης και Στράτος Παραδιάς, όπως είπαν στους εκπροσώπους του Τύπου μέσω διαδικτυακής συνέντευξης, κατέθεσαν την κοινή πρόταση στον Πρωθυπουργό και στους αρμόδιους υπουργούς Οικονομικών και Ανάπτυξης / Επενδύσεων. Πιο αναλυτικά ο κ. Παραδιάς χαρακτήρησε τον ΕΝΦΙΑ ως ένα φόρο πέρα από κάθε λογική και υπογράμμισε ότι «οι ιδιοκτήτες στις παρούσες κρίσιμες στιγμές για την οικονομία χρειάζεται να βάλουν πλάτη με δίκαιο τρόπο και να προχωρήσουν οικειοθελώς στη μείωση των ενοικίων, αλλά ταυτόχρονα να καλυφθεί μερικώς η ζημιά που υφίστανται».

Ο ίδιος σημείωσε πως ορισμένες μεγάλες επιχειρήσεις «θησαυρίζουν» και θα ήταν σκάνδαλο να τύχουν μείωσης των μισθωμάτων τους ενώ τόνισε πως δεν μπορεί το κράτος να συνεχίσει με τις υποχρεωτικές μειώσεις ενοικίων. «Το τελευταίο πράγμα που θέλουμε είναι να πάμε στα δικαστήρια» ανέφερε.

Παράλληλα, ο κ. Καφούνης συμπλήρωσε ότι είναι σημαντικό η κυρβέρνηση να προχωρήσει ταχύτατα στην θεσμοθέτηση του μέτρου, ενόψει και ενός πολύ δύσκολου δεύτερου εξαμήνου για το εμπόριο. «Θεωρώ ζωτικής σημασίας να κρατηθούμε όρθιοι τη εφετινή χρονιά, γιατί το 2021 τα πράγματα θα βελτιωθούν αισθητά και το κλίμα στην οικονομία θα αναστραφεί» είπε, μεταξύ άλλων.

Η πρόταση των δυο φορέων

Όπως είπαν: «η ανάγκη συνέχισης της στήριξης των εμπορικών επιχειρήσεων ώστε να επιβιώσουν στην δύσκολη μετά Covid-19 εποχή είναι δεδομένη και ιδιαίτερα όσων στεγάζονται σε μισθωμένα ακίνητα. Το ίδιο ισχύει και για τους ιδιοκτήτες επαγγελματικών ακινήτων, οι οποίοι αναμένουν να καλύψουν τις φορολογικές και άλλες υποχρεώσεις τους, με πρώτο τον ΕΝΦΙΑ, από τα ενοίκια των ακινήτων τους.

Με την από 10.07.2020 απόφαση του ΥΠΟΙΚ η υποχρεωτική μείωση κατά 40% των επαγγελματικών μισθωμάτων περιορίστηκε σε πέντε μόνον τομείς δραστηριότητας. Ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών ο οποίος από την αρχή της κρίσης είχε διεκδικήσει αποφασιστικά την εν λόγω μείωση, είχε ζητήσει επίμονα τη συμπερίληψη και του εμπορίου στους τομείς αυτούς, μέχρι το τέλος του έτους 2020.

Η ΠΟΜΙΔΑ είχε ζητήσει την επιδότηση των μισθωμάτων που περικόπηκαν με κρατικές αποφάσεις, ενώ είχε παράλληλα καλέσει τους ιδιοκτήτες να κάνουν ότι κρίνουν κατά περίπτωση αναγκαίο ο καθένας, για να βοηθήσουν τους ενοικιαστές τους να κρατήσουν ανοικτές τις επιχειρήσεις τους.

Εν όψει του ότι με την απόφαση αυτή τα αιτήματά μας δεν έγιναν δεκτά ενώ ήδη βρισκόμαστε στη μέση ενός κρίσιμου μήνα για την οικονομία, αναζητήσαμε έναν κοινό τρόπο επιτυχούς άμεσης προσέγγισης του θέματος, με γνώμονα το αμοιβαίο και το γενικότερο κοινωνικό συμφέρον.

Μετά από εξαντλητικό διάλογο, με την υπευθυνότητα που χαρακτηρίζει τις οργανώσεις μας, ζητούμε από την πολιτεία να νομοθετήσει την ήδη ισχύουσα για τις αναγκαστικές μειώσεις, φορολογική επιστροφή του 30% της απώλειας ενοικίων, ως κίνητρο και για όσες μειώσεις μισθωμάτων έως 40% συμφωνηθούν οικειοθελώς μεταξύ των δύο πλευρών, για το διάστημα έως 31.12.2020.

Η υιοθέτηση από την Κυβέρνηση της κοινής πρότασης των οργανώσεών μας για την σχεδόν συμβολική, αλλά απόλυτα αναγκαία, επιβράβευση των εκμισθωτών εκείνων που θα ανταποκριθούν οικειοθελώς και χωρίς το στοιχείο του καταναγκασμού στην πρόταση αυτή, θα διευκολύνει τη συναίνεση εκεί ακριβώς που είναι αναγκαία για να διασωθούν υφιστάμενες μισθώσεις, επιχειρήσεις και θέσεις εργασίας σε όλη τη χώρα, θα συμβάλλει ουσιαστικά στην τόνωση της οικονομικής δραστηριότητας και θα προστατεύσει τελικά τα φορολογικά έσοδα του Κράτους, αλλά και την κτηματαγορά από ένα ακόμη καταστροφικό «πισωγύρισμα».