Κρατά "αντιστάσεις" η ελληνική αγορά κατοικίας
Κρατά "αντιστάσεις" η ελληνική αγορά κατοικίας

Κρατά "αντιστάσεις" η ελληνική αγορά κατοικίας

Στην ανθεκτικότητα της αγοράς κατοικίας στην Ελλάδα το 2020, παρά τις επιπτώσεις της πανδημίας εστιάζει ανάλυση της DBRS.
RE+D magazine
28.07.2021

Τα στοιχεία της ΤτΕ δείχνουν αύξηση στις τιμές κατοικιών το α' τρίμηνο του 2021 παρά τα περιοριστικά μέτρα λόγω πανδημίας.

Οπως λέει η άνοδος των τιμών των κατοικιών επιβραδύνθηκε το 2020 εξαιτίας των περιορισμών των ταξιδιών και άλλων μέτρων για τον κορωνοϊό, αλλά οι επιδόσεις των τιμών παρέμειναν θετικές, στο 4,6%, ακολουθώντας τη σωρευτική αύξηση 9,2% που σημειώθηκε την περίοδο 2018-2019, αναφέρει η DBRS.

Προσθέτει δε ότι παρά την εκ νέου επιβολή περιοριστικών μέτρων στο α΄ τρίμηνο του 2021, τα προκαταρκτικά στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν ότι οι τιμές κατοικιών συνέχισαν να αυξάνονται με ρυθμό 3,3% ετησίως.

Η ελληνική αγορά ακινήτων εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τις ξένες επενδύσεις, με αποτέλεσμα να υπάρχουν πιο μεγάλες αυξήσεις των τιμών στην Αθήνα και σε άλλους δημοφιλείς τουριστικούς προορισμούς. Αντιθέτως, τιμές και συναλλαγές σε άλλες περιοχές της Ελλάδος με πιο περιορισμένο επενδυτικό ενδιαφέρον, αν και πιθανότατα ωφελήθηκαν από τις επιπτώσεις, είναι ακόμη σε χαμηλά επίπεδα.

Η DBRS εκτιμά ότι μακροπρόθεσμα η εξέλιξη της αγοράς ακινήτων συνολικά, θα εξαρτηθεί από την ικανότητα της Ελλάδας να δημιουργήσει θέσεις εργασίας και να προωθήσει πολιτικές για την στήριξη της αύξησης των πραγματικών εισοδημάτων, διατηρώντας παράλληλα ένα σταθερό μακροοικονομικό περιβάλλον για την προσέλκυση ξένων επενδύσεων.