Νέο μπλόκο για αυθαίρετους οικισμούς και δασικούς χάρτες
Νέο μπλόκο για αυθαίρετους οικισμούς και δασικούς χάρτες

Νέο μπλόκο για αυθαίρετους οικισμούς και δασικούς χάρτες

Απόφαση του ΣτΕ δημιουργεί νέα δεδομένα στην προσπάθεια κύρωσης των χαρτών
RE+D magazine
24.07.2017

Νέα ανατροπή στα αυθαίρετα προκαλεί απόφαση από το Ε’ τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας, κάνοντας δεκτή την προσφυγή του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου και της WWF Hellas, που είχαν στραφεί εναντίον της ρύθμισης.

Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο, έκρινε αντισυνταγματική την ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις, παραπέμποντας λόγω σπουδαιότητας την υπόθεση στην Ολομέλεια. Αυτό ουσιαστικά σημαίνει εξαίρεση των αυθαιρέτων οικισμών που είναι εντός δασών από τους δασικούς χάρτες.

Την ρύθμιση για τις οικιστικές πυκνώσεις είχε θεσπίσει ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Τσιρώνης, επιδιώκοντας να ξεμπλοκάρει την κύρωση των δασικών χαρτών από τους αυθαίρετους οικισμούς και τις χιλιάδες αντιρρήσεις που θα προκαλούσε η ανάρτησή τους. Δεν είναι τυχαίο, ότι οι πρώτες αναρτήσεις δασικών χαρτών έγιναν στην Αττική στις περιοχές του Μαραθώνα, της Πεντέλης και της Νέας Πεντέλης με μεγάλη έκταση οικιστικών πυκνώσεων. Όμως ουδέποτε κυρώθηκαν γιατί εναντίον τους είχαν κατατεθεί περισσότερες από 3.000 αντιρρήσεις πολιτών.

Με την επίμαχη διάταξη, οι δήμοι ήταν υποχρεωμένοι να οριοθετούν τους αυθαίρετους οικισμούς που στο χάρτη θα χρωματίζονταν με μωβ χρώμα και στην συνέχεια να τους βάλλουν στην άκρη, με σκοπό να υπάρξει μία ξεχωριστή ρύθμιση το επόμενο διάστημα. Η πολιτική ηγεσία δεν είχε κρύψει ότι αναζητούσε τη νομιμοποίησή τους υπό όρους και προϋποθέσεις.

Η οριοθέτηση των οικισμών και των οικιστικών πυκνώσεων έχει γίνει και ο μεγάλος μπελάς του αναπληρωτή υπουργού Περιβάλλοντος Σωκράτη Φάμελλου. Από την αρχή του χρόνου που βρίσκεται σε εξέλιξη η ανάρτηση του πρώτου κύματος των δασικών χαρτών στο 35% της έκτασης της χώρας, έχει εγκαλέσει ουκ ολίγες φορές δημόσια τους δήμους που δεν έχουν στείλει ακόμη τα στοιχεία αυτά.

Μέχρι σήμερα, 28 δήμοι από τους 120 που βρίσκονται σε ανάρτηση δασικών χαρτών, δεν έχουν οριοθετήσει τους οικισμούς και τις οικιστικές πυκνώσεις στους δασικούς χάρτες. Η απόφαση του ΣτΕ βάζει νέα εμπόδια, με τις οικιστικές πυκνώσεις να αποτελούν κατά πάσα πιθανότητα, μια μικρή παρένθεση στην πολεοδομική νομοθεσία.