Πάνω από 9 δις "σήκωσαν" 62 εταιρίες ακινήτων από δημόσιες εγγραφές το γ' τρίμηνο
Πάνω από 9 δις "σήκωσαν" 62 εταιρίες ακινήτων από δημόσιες εγγραφές το γ' τρίμηνο

Πάνω από 9 δις "σήκωσαν" 62 εταιρίες ακινήτων από δημόσιες εγγραφές το γ' τρίμηνο

Ποια μεγάλα ονόματα του κλάδου των ακινήτων μπήκαν σε ΗΠΑ, Ευρώπη, Κίνα και Ινδία.
Ειρήνη Θεοφανίδου
26.10.2021

Τεράστια έσοδα που έφθασαν τα $9,3 δισ. συγκέντρωσαν οι εταιρίες του κλάδου των ακινήτων κατά το πρώτο εννεάμηνο της τρέχουσας χρήσης μέσω δημόσιων εγγραφών (ΙΡΟ).

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση της ΕΥ με τίτλο Q3 2021 Global IPO Trends κατά το εξεταζόμενο διάστημα πραγματοποιήθηκαν 62 δημόσιες εγγραφές στο real estate παγκοσμίως που αποτελούν το 3,8% επί του συνόλου των ΙΡΟ. Σημειώνεται ότι οι δημόσιες εγγραφές παγκοσμίως αυξήθηκαν κατά 87% στο γ' τρίμηνο του 2021, ενώ τα έσοδα αυξήθηκαν κατά 99% σε ετήσια βάση.

Συνολικά, οι δημόσιες εγγραφές που έχουν ολοκληρωθεί από την αρχή του έτους ως σήμερα, έχουν ήδη ξεπεράσει τις συνολικές επιδόσεις του 2020, τόσο ως προς τον αριθμό των συμφωνιών, όσο και ως προς τα έσοδα, σύμφωνα με την ΕΥ και βασικός παράγοντας που συνέβαλε σε αυτό κατά το τρίτο τρίμηνο του 2021 ήταν η ανάκαμψη των αγορών στην περιοχή της Ευρώπης, Μέσης Ανατολής, Ινδίας και Αφρικής (EMEIA).

Ιδιαίτερα των χρηματιστηρίων της Ευρώπης, της Ινδίας και του Τελ Αβίβ και τούτο καθώς οι εταιρείες που σχεδίαζαν δημόσιες εγγραφές επεδίωξαν να αντλήσουν κεφάλαια πριν από την αναμενόμενη σκλήρυνση της νομισματικής πολιτικής.

Πιο αναλυτικά, στην Ευρώπη και συγκεκριμένα στο χρηματιστήριο του Αμστερνταμ ο όμιλος που διαχειρίζεται πάρκα logistics, CTP προστέθηκε στην αγορά Euronext αντλώντας €854 εκατ. μέσω δημόσιας προσφοράς.
Η CTP, η οποία ιδρύθηκε στην Πράγα, ανέφερε στο ενημερωτικό της δελτίο ότι είχε κέρδη προ φόρων €290 εκατ. το τελευταίο έτος και 400 υπαλλήλους. Ο Διευθύνων Σύμβουλος της εταιρείας Remon Vos είπε ότι ο κλάδος της εφοδιαστικής αλυσίδας στον οποίο έχει ισχυρή παρουσία επωφελείται από την ανάπτυξη του ηλεκτρονικού εμπορίου, η οποία έχει ενισχυθεί από την πανδημία COVID-19.

Μια ξεχωριστή είσοδο στην αγορά της Ινδίας έκανε η Brookfield India Real Estate Trust. Η δημόσια προσφορά της Brookfield India Real Estate Trust, βραχίονα του Καναδέζικου επενδυτικού ομίλου Brookfield Asset Management Inc πραγματοποιήθηκε από τις 3 έως και τις 5 Φεβρουαρίου 2021 ξεπερνώντας κάθε προσδοκία στην αγορά. Η δημόσια προσφορά υπερκαλύφθηκε σχεδόν 12 φορές όσον αφορά στους μικροεπενδυτές της αγοράς, 5 φορές στις τάξεις των θεσμικών επενδυτών και 11,52 φορές στην κατηγορία των μη θεσμικών επενδυτών. Η Brookfield India Real Estate Trust διαθέτει τέσσερα μεγάλα συγκροτήματα γραφείων σε μορφή πανεπιστημιούπολης στη Βομβάη, το Gurugram, τη Noida και την Καλκούτα.

Μεγάλη ΙΡΟ στις ΗΠΑ

Την "πόρτα" του χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης και συγκεκριμένα του δείκτη Nasdaq πέρασε το εφετινό καλοκαίρι η εταιρεία Phillips Edison & Company Inc, η οποία κατέχει και διαχειρίζεται εμπορικά κέντρα περισσότερα από 300 εμπορικά κέντρα από τα οποία τα 278 της ανήκουν εξ ολοκλήρου. Στα σχέδια της εταιρείας ήταν η άντληση $527 εκατ. ενώ σύμφωνα με τη διοίκηση στοχεύει σε αποτίμηση έως και $3,4 δισ. Η Phillips Edison έχει 5.500 ενοικιαστές, συμπεριλαμβανομένων των Trader Joe's, Walmart, Walgreens, Starbucks, Burger King και T.J. Maxx.

Εξαγόρασε το πρώτο της εμπορικό κέντρο στο Danville της Βιρτζίνια στις αρχές της δεκαετίας του 1990. Η εταιρεία με τη σημερινή της μορφή γεννήθηκε αφότου η Phillips Edison Grocery Centre REIT I Inc εξαγόρασε τα  περιουσιακά στοιχεία και τη διαχείριση της Phillips Edison Limited Partnership το 2017.

Αρκετούς επενδυτές προσέλκυσε και η δημόσια προσφορά της εταιρείας Shanghai Urban Architecture Design Co., Ltd στην αγορά της Shenzhen. Η εταιρεία παρέχει συμβουλευτικές και τεχνικές υπηρεσίες για επιχειρήσεις αρχιτεκτονικού σχεδιασμού. Στα project της βρίσκονται κτίρια κατοικιών, δημόσια κτίρια, καθώς και αναπτύξεις μικτής χρήσης. Η εταιρεία ιδρύθηκε από τους Zhi Feng Yu, Ze Song Shi και Yang Ye στις 6 Ιανουαρίου 2004 και έχει την έδρα της στη Σαγκάη της Κίνας.