Ξαναπαίρνει μπροστά η Golden Visa
Ξαναπαίρνει μπροστά η Golden Visa

Ξαναπαίρνει μπροστά η Golden Visa

Ενα από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα στην Ευρώπη όσον αφορά στην “χρυσή βίζα” διαθέτει η Ελλάδα
Ειρήνη Θεοφανίδου
01.11.2021

Ενα από τα πιο ανταγωνιστικά προγράμματα στην Ευρώπη όσον αφορά στην “χρυσή βίζα” διαθέτει η Ελλάδα με το χαμηλότερο επενδυτικό όριο €250.000 για επενδύσεις σε ακίνητα ή €400.000 για προθεσμιακή κατάθεση ή αγορά κρατικών ομολόγων.

Μπορεί τους τελευταίους περίπου 18 μήνες η χορήγηση αδειών διαμονής σε ξένους επενδυτές – αγοραστές ακινήτων στη χώρα μας να είχε “παγώσει” εξαιτίας της πανδημίας του Covid-19 όμως το 2021 όπως φαίνεται από τα στοιχεία του Υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου καταγράφεται νέα αύξηση χορήγησης αδειών. Tο επενδυτικό ενδιαφέρον -παρά τα περιστατικά απάτης που καταγράφηκαν στην αρχή υλοποίησης του προγράμματος- παραμένει σε υψηλά επίπεδα, τονίζουν άνθρωποι της αγοράς.


Οπως εκτιμούν οι ίδιες πηγές οι επενδύσεις για απόκτηση της Golden Visa στην χώρα μας θα παραμείνουν σε υψηλά επίπεδα και τους επόμενους μήνες με τους Τούρκους υπήκοους να "ανεβάζουν στροφές" εξαιτίας της κρίσης και γεωπολιτικών ανησυχιών στην χώρα τους. 


Είναι χαρακτηριστικό ότι από τις 715 "χρυσές άδειες” που δόθηκαν το 2014 σε επενδυτές ακινήτων και μέλη της οικογένειάς τους το 2019 φθάσαμε τις 22.844, το 2020 τις 25.753 και το τρέχον έτος (στοιχεία έως 30 Σεπτεμβρίου) τις 27.499.


Τα βασικά πλεονεκτήματα του προγράμματος Golden Visa στη χώρα μας περιλαμβάνουν: χαμηλότερο κόστος εισόδου μεταξύ των άλλων εναλλακτικών προγραμμάτων της ΕΕ, αρχική διαδικασία εξ αποστάσεως με πληρεξούσιο και μόνιμη διαμονή χορηγείται σε μόλις δύο μήνες για τρεις γενιές (κύριος αιτών και σύζυγος, παιδιά έως 21 ετών και γονείς του κύριου αιτούντος και συζύγου). Σημειώνεται, μάλιστα, ότι πλέον και οι ανήλικοι μπορούν να είναι κύριοι αιτούντες.


Ο Κώδικας Μετανάστευσης και Κοινωνικής Ένταξης (Ν. 4251/2014, ΦΕΚ Α’ 80) περιλαμβάνει διατάξεις που διευκολύνουν την παραμονή επενδυτών τρίτων χωρών, των οποίων οι επενδύσεις έχουν χαρακτηριστεί ως στρατηγικές επενδύσεις, μέσω της παροχής διευρυμένων χρονικών ορίων παραμονής για τους εκπροσώπους των επενδυτικών φορέων και των συνεργατών τους.


Τα παραπάνω αποτελούν μεγάλο κίνητρο κυρίως για τους Κινέζους οι οποίοι είναι και αυτοί που βρίσκονται στην πρώτη θέση μεταξύ των αιτούντων άδεια διαμονής ύστερα από αγορά ακίνητης περιουσίας. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Σεπτεμβρίου 2021 η Κίνα βρίσκεται στην κορυφή με 6.274 άδειες, ακολουθούμενη από την Τουρκία με 578 άδειες και την Ρωσία με 530. Αρκετά χαμηλότερα με 265 άδειες βρίσκονται επενδυτές από το Λίβανο, 232 άδειες από την Αίγυπτο, 168 άδειες από το Ιράν, 124 από το Ιράκ, 98 από την Ουκρανία και 86 από τις ΗΠΑ.