Ποια μεγάλα ονόματα διεκδικούν το λιμάνι του Ηρακλείου
Ποια μεγάλα ονόματα διεκδικούν το λιμάνι του Ηρακλείου

Ποια μεγάλα ονόματα διεκδικούν το λιμάνι του Ηρακλείου

Λήγει σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2021 η ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος
Ειρήνη Θεοφανίδου
17.09.2021

Λήγει σήμερα 17 Σεπτεμβρίου 2021 η ημερομηνία υποβολής της εκδήλωσης επενδυτικού ενδιαφέροντος για πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του Οργανισμού Λιμένος Ηρακλείου ΑΕ ο οποίος έχει το δικαίωμα αποκλειστικής χρήσης και λειτουργίας των γηπέδων, κτιρίων και εγκαταστάσεων της χερσαίας λιμενικής ζώνης μέχρι τον Ιανουάριο του 2063.

Σύμφωνα με προηγούμενη απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ ο διαγωνισμός είχε πάρει παράταση από τις 30 Ιουλίου 2021 που αρχικώς είχε ορισθεί.  Οι κύριες δραστηριότητες της ΟΛΗ Α.Ε. περιλαμβάνουν υπηρεσίες ελλιμενισμού πλοίων, φορτοεκφόρτωσης ξηρού χύδην φορτίου και γενικών συμβατικών φορτίων, δραστηριότητες κρουαζιέρας καθώς και παράκτιες μεταφορές επιβατών.

Παράλληλα, έχει διαχειριστικές αρμοδιότητες των α) του παλαιού Ενετικού λιμένα, β) του λιμένα Λινοπεραμάτων και γ) των τριών αλιευτικών καταφυγίων: Λούτρα, Κερατόκαμπος και Άρβη. Προβλέπεται ο Παλαιός Ενετικός Λιμένας να εξαιρεθεί από την αναθεωρημένη ζώνη ευθύνης του Οργανισμού.

Χωρίς νέα παράταση


Σύμφωνα με πληροφορίες ο διαγωνισμός θα ολοκληρωθεί κανονικά χωρίς νέα παράταση ενώ το ενδιαφέρον από πλευράς επενδυτών για το 67% των μετοχών του λιμένα φέρεται να είναι έντονο με μεγάλα ονόματα να πέφτουν στο… «τραπέζι» όπως ο ιταλικός όμιλος Γκριμάλντι, ο ελληνικός όμιλος ΑΒΙΑΡΕΠΣ, η Αττικα Συμμετοχών αλλά και οι ΓΕΚ-ΤΕΡΝΑ, ΟΛΘ και Ελλάκτωρ.

Σημειώνεται, τέλος, ότι για τον εν λόγω διαγωνισμό το ΤΑΙΠΕΔ έχει προσλάβει τις εταιρείες Deloitte Business Solutions Α.Ε. and Ευρωσύμβουλοι Α.Ε. ως από κοινού χρηματοοικονομικούς συμβούλους, τις εταιρείες Your Legal Partners, Δρακόπουλος & Βασαλάκης Δικηγορική Εταιρεία και Αλεξίου - Κοσμόπουλος Εταιρεία Δικηγόρων ως από κοινού νομικούς συμβούλους, την εταιρεία Doxiadis Associates ως τεχνικό σύμβουλο και την εταιρεία Port Consultants Rotterdam BV ως εμπορικό σύμβουλο στο πλαίσιο της Διαγωνιστικής Διαδικασίας και της Συναλλαγής.