Ποιά νέα 5άστερα δρομολογούνται στη Κρήτη
Ποιά νέα 5άστερα δρομολογούνται στη Κρήτη

Ποιά νέα 5άστερα δρομολογούνται στη Κρήτη

Σημαντικά τουριστικά Project δρομολογούνται στο νησί της Κρήτης όπου ο κλάδος της φιλοξενίας γνωρίζει άνθηση παρά την πανδημία του κορονοϊού.
Ειρήνη Θεοφανίδου
08.03.2021

Πάνω από 1500 κλίνες σε νέα 5* ξενοδοχεία προστίθενται στην Κρήτη παρά την πανδημία του κορονοϊού.


Σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας Danos - Melakis οι προσδοκίες στην αγορά παραμένουν υψηλές και υπάρχει έντονη δραστηριότητα στον τομέα.

Οπως λέει η εταιρεία ο ξενοδοχειακός κλάδος και οι επενδύσεις που πραγματοποιήθηκαν μέσω της «Golden Visa» μπορεί να έχουν δεχτεί πλήγμα από την κρίση που έφερε ο κορονοϊός αλλά οι χαμηλές τιμές ακινήτων στην Ελλάδα παραμένουν σοβαρός «πόλος έλξης» για τους επενδυτές. Οι παράγοντες της αγοράς, πάντως, αναμένουν πλήρη ανάκαμψη από το 2022 και μετά.

Ο Covid-19 άφησε βαθιά σημάδια στην τουριστική αγορά (με απώλειες εσόδων να εκτιμώνται στα €15 δισ) και πολλά επενδυτικά σχέδια να έχουν μείνει… πίσω όμως το θετικό για τον τουριστικό κλάδο είναι ότι τα έργα απλά «πάγωσαν» και δεν ακυρώθηκαν.

Το ισχυρό εμπορικό σήμα που κατόρθωσε να «χτίσει» ο ελληνικός τουρισμός τα τελευταία χρόνια όχι μόνο διατηρείται σε υψηλά επίπεδα αλλά αυξάνεται και μαζί με αυτό και οι νέες αναπτύξεις.

Σύμφωνα με την ανάλυση της Danos βάζοντας στην εξίσωση τον ισχύοντα νόμο που παρέχει μια συγκεκριμένη μέγιστη επιτρεπόμενη κάλυψη, συντελεστές δόμησης, έκταση κατοικιών κ.ά. θεωρείται ότι η καλύτερη επιλογή είναι η ανάπτυξη μεγάλων τουριστικών project με κτίρια που κυμαίνονται από 150.000 έως 1,5 εκατ. τετραγωνικά μέτρα για περιοχές από 1.000 έως 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα (10.000 στρέμματα) αντίστοιχα.

Τα project του 2020

Στο Ηράκλειο και συγκεκριμένα στην διασταύρωση Αποκορώνου και οδού 1770 βρίσκονται δυο νέα 5αστερα ξενοδοχεία. Το πρώτο είναι δυναμικότητας 50 δωματίων και πρόκειται για επένδυση που πραγματοποιεί η MS WHITE HOSPITALITY. Μάλιστα, πρόσφατα ο Δήμος Ηρακλείου ενέκρινε τη δημιουργία ενός ακόμη κάτω από την φίρμα MS WHITE HOSPITALITY στη Λεωφόρο Καλοκαιρινού 77-79 και Καζάνη 1.

Στο Ρέθυμνο ανοίγει τις πύλες του ένα νέο ξενοδοχείο 5 αστέρων. Πρόκειται για το Minos Ambassador το οποίο βρίσκεται δίπλα στο Minos Hotel που ανήκει στην ίδια εταιρεία. Το Numo Ierapetra Beach Resort, είναι ένα καινούριο ξενοδοχείο 5 αστέρων στην Ιεράπετρα στο νομό Λασιθίου. Είναι δυναμικότητας 132 δωματίων και άνοιξε κάτω από την "ομπρέλα" της NUMO Hotels & Resorts, μέλος του ομίλου Troulis Royal Collection

 

Μεταξύ των επενδύσεων που βρίσκονται υπό ανάπτυξη είναι το 5αστερο ξενοδοχείο δυναμικότητας 405 κλινών ενεργειακής κλάσης Α + στην περιοχή Μαράθι (Ακρωτήρι) του Δήμου Χανίων. 

 

Η Ρώσικη αλυσίδα Mirum Hellas του επιχειρηματία Vitaly Borisov θα ξεκινήσει σε μεγάλες περιοχές κοντά στην Ελούντα και τον Αγ. Νικόλαο, στο Λασίθι, τη μεγάλη τουριστική επένδυση Elounda Hills. Η επένδυση αφορά την κατασκευή, σε έξι ανεξάρτητες περιοχές των 675 στρεμμάτων, ξενοδοχειακών συγκροτημάτων 5 αστέρων, παραθεριστικών κατοικιών προς πώληση, μαρίνας για 202 γιοτ, αθλητικών εγκαταστάσεων, spa κ.λπ. Επιπλέον, σε παραθαλάσσια περιοχή στο Βαθύ (πολύ κοντά στο Daios Cove Luxury Resort & Villas), που βρίσκεται 10 χλμ νότια του Αγίου Νικολάου, η Mirum σχεδιάζει να δημιουργήσει μια επένδυση Park Residences, που περιλαμβάνει την κατασκευή πολυτελών βιλών και ξενοδοχειακού συγκροτήματος 5 αστέρων με συνολική χωρητικότητα 200 κλινών, που θα διαχειρίζεται διεθνής ξενοδοχειακή αλυσίδα.

Μια ισραηλινή εταιρεία ενδιαφέρεται να μετατρέψει τρία κτίρια σε ξενοδοχεία στην παλιά πόλη των Χανίων. Η εταιρεία σχεδιάζει να μετατρέψει σε ξενοδοχείο τα ιστορικά κτίρια της " Μεραρχίας" - Rosa Nera,  "Τουρκικές Φυλακές" και "Στρατώνες", με συνολική έκταση 3.303 τ.μ., στο λόφο του Καστελλίου πάνω από το λιμάνι της παλιάς πόλης των Χανίων. Η εταιρεία σχεδιάζει επένδυση 18.000.000 ευρώ.

Οι νέες αναπτύξεις περιλαμβάνουν τη νέα μονάδα που ονομάζεται SanSal Boutique Hotel, εμπνευσμένη από την ιστορική τοποθεσία του ξενοδοχείου, ανάμεσα στα Ενετικά Τείχη, το San Salvatore Bastion και την παλαιότερη μονάδα πετρελαίου στην Ελλάδα (Park AVEA), στην περιοχή της Νέας Χώρας, στα Χανιά. Βρίσκεται στην Ακτή Κανάρη, σε μικρή απόσταση από το κέντρο της πόλη, δυναμικότητας 23 δωματίων και σουιτών, με Rooftop Pool & Lounge Bar, εστιατόριο με μεσογειακές γεύσεις και ανεμπόδιστη θέα στη θάλασσα.

 Ένα ολοκαίνουργιο ξενοδοχειακό συγκρότημα 5 αστέρων, το Robinson Club Ierapetra, ξεκίνησε να λειτουργεί σε παραθαλάσσια περιοχή 142 στρεμμάτων στο Κουτσουνάρι της Ιεράπετρας, στο Λασίθι. Το Robinson Club Ierapetra αποτελείται από 340 δωμάτια και σουίτες, εστιατόρια, μπαρ, πέντε πισίνες, γυμναστήριο, spa, δύο συνεδριακούς χώρους, αθλητικές εγκαταστάσεις, παιδική χαρά 1.800 τ.μ., πάρκινγκ κ.λπ.