"Πράσινη" πόλη το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας με αρωγό την EBRD
"Πράσινη" πόλη το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας με αρωγό την EBRD

"Πράσινη" πόλη το Γκαζιαντέπ της Τουρκίας με αρωγό την EBRD

Εντάσσεται στο πρόγραμμα της τράπεζας "Green Cities" με πολλαπλά οφέλη.
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.11.2021

Ενισχύοντας τον βασικό της ρόλο στη χρηματοδότηση της πράσινης μετάβασης της Τουρκίας, η Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD) ενώνει τις δυνάμεις της με την πόλη Γκαζιαντέπ για να συμβάλει στη βελτίωση του αστικού περιβάλλοντος και της ζωής των ανθρώπων.

Ως μέρος αυτής της δέσμευσης, η πόλη στη θα ενταχθεί στο "EBRD Green Cities", το εμβληματικό πρόγραμμα αστικής βιωσιμότητας της Τράπεζας και θα αναπτύξει ένα ολοκληρωμένο επενδυτικό σχέδιο.

Το Γκαζιαντέπ, ένα ιστορικό εμπορικό και πολιτιστικό κέντρο, με πληθυσμό άνω των 2 εκατομμυρίων ανθρώπων, φιλοξενεί μισό εκατομμύριο Σύριους πρόσφυγες (τη δεύτερη μεγαλύτερη συριακή κοινότητα στην Τουρκία μετά την Κωνσταντινούπολη) και ο δήμος έχει δεσμευτεί για έναν βιώσιμο αστικό μετασχηματισμό που θα ωφελήσει όλους τους κατοίκους.

Ως πρώτο βήμα, η EBRD θα διερευνήσει την ευκαιρία να προχωρήσει σε επενδύσεις στον τομέα της ενέργειας και συγκεκριμένα της ηλιακής ενέργειας ώστε να βοηθήσει την πόλη να ενσωματώσει το κομμάτι αυτό στο δίκτυό της.

Σημειώνεται, τέλος, ότι το Γκαζιαντέπ είναι η τέταρτη τουρκική πόλη που εντάσσεται στο πρόγραμμα Πράσινες Πόλεις, μετά τη Σμύρνη, την Άγκυρα και την Κωνσταντινούπολη.