Προχωρά στην ΑΜΚ και πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ
Προχωρά στην ΑΜΚ και πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ

Προχωρά στην ΑΜΚ και πώληση του 49% του ΔΕΔΔΗΕ η ΔΕΗ

Τα θέματα εγκρίθηκαν με συντριπτική πλειοψηφία από τους μετόχους
RE+D magazine
20.10.2021

Το "πράσινο φως" για να προχωρήσει σε Αύξηση μετοχικού κεφαλαίου πήρε η ΔΕΗ κατά τη διάρκεια της Γενικής Συνέλευσης που πραγματοποίησε με συντριπτική πλειοψηφία μάλιστα άνω του 99% των μετόχων της εταιρείας.

Παράλληλα η γενική συνέλευση "πέρασε" και το θέμα της μεταβίβασης του 49% του ΔΕΔΔΗΕ σε εταιρία μέλος του fund από την Αυστραλία Maquarie. Με τη διαδικασία να εκκινεί περί τα τέλη Οκτωβρίου η επιχείρηση αλλάζει σελίδα ενώ το δημόσιο αναμένεται να μειώσει τη συμμετοχή του στο 34%.

Οσον αφορά στα επόμενα βήματα της αύξησης κεφαλαίου είναι το άνοιγμα του βιβλίου των προσφορών προς το τέλος του μήνα όπως επίσης και η τιμή διάθεσης των νέων μετοχών. Στις αρχές του Νοεμβρίου αναμένεται η έναρξη διαπραγμάτευσης τους στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Τα έσοδα από την αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου και τον ΔΕΔΔΗΕ υπερβαίνουν τα 2 δισ. ευρώ, ποσό με το οποίο θα χρηματοδοτηθούν ο επενδύσεις στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και η διείσδυση στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το στρατηγικό σχέδιο της ΔΕΗ προβλέπει επενδύσεις ύψους 5,3 δισ. ευρώ τα επόμενα 3 έτη και σε 8,4 δισ. ευρώ μέχρι το 2026, με στόχο τα 7,2GW εγκατεστημένης ισχύος ΑΠΕ (περιλαμβανομένων των Υδροηλεκτρικών Σταθμών) μέχρι το 2024 και τα 9,1GW μέχρι το 2026, πράγμα που αναμένεται να συμβάλει στην επίτευξη λειτουργικής κερδοφορίας (EBITDA) ύψους 1,7 δισ. ευρώ το 2026.