ΣΕΤΕ: Η "μάχη" για τον τουρισμό θα δοθεί το β' εξάμηνο
ΣΕΤΕ: Η "μάχη" για τον τουρισμό θα δοθεί το β' εξάμηνο

ΣΕΤΕ: Η "μάχη" για τον τουρισμό θα δοθεί το β' εξάμηνο

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ), Γιάννης Ρέτσος, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ξεκαθαρίζει ότι η "μάχη" θα δοθεί το δεύτερο εξάμηνο του έτους και αυτή τη στιγμή δεν μπορεί να γίνει καμία πρόβλεψη, για το πώς θα εξελιχθεί το 2021 για τον ελληνικό τουρισμό.
RE+D magazine
15.02.2021

The Association clarifies that no forecast can be made for tourism in 2021.

 

Με τους εμβολιασμούς σε όλη την Ευρώπη να είναι σε εξέλιξη, ο κ. Ρέτσος ελπίζει ότι «τον Απρίλιο-Μάιο, αυτοί να έχουν μπει σε μια σειρά και από εκείνο το χρονικό σημείο, να εκτιμηθεί και η πορεία της τουριστικής χρονιάς το 2021 για την Ελλάδα».

Προς επίρρωση των παραπάνω, ο κ. Ρέτσος υπενθύμισε πρόσφατη έρευνα του Eurocontrol που κάνει λόγο για χαμένο κατά 100% το πρώτο τρίμηνο του έτους, αλλά και το μεγαλύτερο μέρος του δευτέρου τριμήνου, για την τουριστική βιομηχανία.

Σε κάθε περίπτωση, όπως υπογραμμίζει ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ, η Ελλάδα έχει κρατήσει το ισχυρό της brand και θα είναι από τους "παίκτες" που θα πρωταγωνιστήσουν όταν εκκινήσει η παγκόσμια τουριστική βιομηχανία. 

«Η περυσινή μας χρονιά άφησε καλό αποτύπωμα στις διεθνείς αγορές, όσον αφορά το άνοιγμα του τουρισμού, κι αυτό θα επιχειρηθεί να κεφαλαιοποιηθεί, αλλά είναι ακόμα πολύ νωρίς», συμπλήρωσε ο πρόεδρος του ΣΕΤΕ.
 
Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόεδρος του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων, Κωνσταντίνα Σβήνου, υπογραμμίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι «με τα μέχρι τώρα δεδομένα, η τουριστική σεζόν δεν θα ανοίξει νωρίτερα του Ιουνίου». Παράλληλα αναφέρει πως στα συστήματα κρατήσεων των ξενοδοχείων υπάρχουν μόνο ακυρώσεις εκδηλώσεων, γάμων κ.λπ. και καμία κράτηση δεν υφίσταται για τη νέα σαιζόν αυτό το διάστημα. Από τα μέσα Μαρτίου αναμένεται να πραγματοποιηθούν οι πρώτες κρατήσεις των ξένων επισκεπτών για την Ελλάδα εκτιμά η κυρία Σβήνου, σημειώνοντας χαρακτηριστικά ότι «φέτος θα είναι η χρονιά που οι κρατήσεις θα πραγματοποιηθούν την τελευταία στιγμή (Last Minute Bookings)». 
 
Την ίδια "παγωμένη" εικόνα εμφανίζουν αυτή την περίοδο και οι κρατήσεις στα τουριστικά γραφεία της χώρας με τον πρόεδρο της ομοσπονδίας των "εν Ελλάδι τουριστικών γραφείων", Fedhatta, Λύσσανδρο Τσιλίδη, να δηλώνει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ότι σε σχέση με πέρυσι, εφέτος δεν υπάρχει καμία κίνηση.

Πέρυσι τέτοια εποχή υπήρχαν προκρατήσεις, προκαταβολές, vouchers, παρά τη θολή εικόνα που επικρατούσε για το άνοιγμα του τουρισμού. Μπορεί η φετινή χρονιά να ομοιάζει με την περυσινή, στο σκέλος της αβεβαιότητας, ωστόσο εκτιμά με τη σειρά του ότι στα τέλη Μαΐου θα αποτυπωθούν οι πρώτες ενδείξεις για την εξέλιξη της.