Σε διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι.
Σε διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι.

Σε διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι.

Στο Μάτι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προκειμένου να συναντηθούν με εκπροσώπους της τοπικής κοινωνίας
RE+D magazine
12.07.2020

Αναρτάται σήμερα προς διαβούλευση το Ειδικό Πολεοδομικό Σχέδιο για το Μάτι.

Για το σκοπό αυτό θα παραβρεθούν στο Μάτι ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κωστής Χατζηδάκης, συνοδευόμενος από τον υφυπουργό Δημήτρη Οικονόμου, τους γενικούς γραμματείς, Ευθύμη Μπακογιάννη, Κωνσταντίνο Αραβώση, τον πρόεδρο του ΤΕΕ, Γιώργο Στασινό, ο περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, και εκπροσώποι της τοπικής κοινωνίας (δημάρχους Ραφήνας – Πικερμίου και Μαραθώνα – Νέας Μάκρης), καθώς και πολίτες (συλλόγους και σωματεία πυροπαθών).

Σύμφωνα με το σχέδιο που παρουσίασε προ ημερών το υπουργείο με το ΕΠΣ οργανώνεται χωρικά μια περιοχή περίπου 8.000 στρεμμάτων, από τα οποία τα 2.600 πολεοδομούνται για πρώτη φορά. Η περιοχή χαρακτηρίζεται ως περιοχή παραθερισμού- κατοικίας- τουρισμού- αναψυχής.Από τα περίπου 2.600 στρέμματα που πολεοδομούνται, θα οικοδομηθούν 710 στρ., 1.060 στρ. θα είναι ιδιωτικοί χώροι πρασίνου (ακάλυπτοι), και 830 στρ. αποτελούν την εισφορά σε γη, αυξάνοντας τους κοινόχρηστους και κοινωφελείς χώρους στην περιοχή.

Το οδικό δίκτυο ανασχεδιάζεται ωστε να περιλαμβάνει την αναγκαίας κυκλοφοριακής υποδομής και ρύθμιση της κυκλοφορίας οχημάτων ενώ παράλληλα δημιουργείται δικτύου κίνησης πεζών και ποδηλάτων μέσω της σύνδεσης περιοχών κατοικίας με πόλους έλξης, ελεύθερους χώρους πρασίνου, Πεντέλη, Θαλάσσιο μέτωπο κλπ.Το θαλάσσιο μέτωπο διευρύνεται και ενισχυεται ο κοινόχρηστος-δημόσιος χαρακτήρας του με την δημιουργία ενιαίου παραλιακού περιπάτου κατά μήκος της ακτής, χωρίς εμπόδια, με ελεύθερο πλάτος 35 μ. Από την παραλιακή ζώνη απομακρύνονται ολες οι ασυμβίβαστες χρήσεις και αυξάνεται η προσπελασιμότητας με διευκόλυνση πρόσβασης πεζών ποδηλάτων σε όλο το μήκος με κάθετους πεζόδρομους ικανού πλάτους σύνδεσης του οδικού με το παράκτιο.

Διανοίγονται και τα οκτώ ρέματα της περιοχής με τρόπο που ελαχιστοποιεί τις κατεδαφίσεις αλλά μέσω τεχνικά μελετημένων διευθετήσεων εξασφαλίζει την ευρύτερη περιοχή από τους αυξανόμενους κινδύνους πλημμύρας.