Σε ισχύ οι βεβαιώσεις Μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών
Σε ισχύ οι βεβαιώσεις Μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών

Σε ισχύ οι βεβαιώσεις Μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών

Σε ισχύ οι βεβαιώσεις Μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών μέχρι να εκδοθεί η Υπουργική Απόφαση για την υποχρεωτική εφαρμογή της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου έχουν τη προβλεπόμενη εκ του νόμου δίμηνη ισχύ, σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση του Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών Πειραιώς Αιγαίου & Δωδεκανήσων προς τα μέλη του.
Share Copy Link
RE+D magazine
21.01.2021

Επί παραδείγματι, έστω ότι στις 30.01.2021 δημοσιεύεται στο ΦΕΚ και άρχεται η ισχύς της σχετικής Υπουργικής Απόφασης, όλες οι Βεβαιώσεις του Ν.4495/2017 με ημερομηνία αυτοψίας 29.01.2021 ισχύουν για δύο (2) μήνες, δηλ. μέχρι 29.03.2021.

 Υπενθυμίζεται οτι από 1.1.2021 ενεργοποίηθηκε η Ταυτότητα του Κτιρίου, με διαχειριστή της πλατφόρμας το ΤΕΕ, και ανταποδοτικό τέλος 20€ για κάθε πιστοποιητικό. 

 Όλα τα κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (κυρίως τα κτίρια κατοικιών, γραφεία και καταστήματα) πλήν αυτων δημοσίου συμφέροντος οφείλουν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την Ταυτότητα Κτιρίου κατά την πρώτη μεταβίβασή τους. Για τα κτήρια Δημοσίου συμφέροντος (πχ κτίρια που στεγάζουν κάθε είδους υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ. σχολεία νοσοκομέια,θέατρα μουσεία κλπ) τα στοιχεία για την ταυτότητα του κτηρίου πρέπει να υποβληθούν εντός πενταετίας (έως τις 31.12.2025).  

 Η δήλωση της Ταυτότητας Κτιρίου γίνεται ανά κτίριο ή ανά διηρημένη ιδιοκτησία. Ο εξουσιοδοτημένος μηχανικός, ο οποίος συμπληρώνει τα στοιχεία της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας του Κτιρίου ή της διηρημένης ιδιοκτησίας, ορίζεται από τον ιδιοκτήτη για κάθε κτίριο ή διηρημένη ιδιοκτησία.

 Τα δικαιολογητικά που απαιτούνται είναι:

  α) το στέλεχος της οικοδομικής άδειας του κτιρίου, με τις αναθεωρήσεις της,

  β) τα σχέδια που συνοδεύουν την οικοδομική άδεια, καθώς και η μελέτη προσβασιμότητας ΑμεΑ και εμποδιζόμενων ατόμων, εφόσον απαιτείται. Αν η οικοδομική άδεια και τα στοιχεία που την συνοδεύουν δεν ανευρίσκονται στα αρχεία της οικείας υπηρεσίας, αντί γι` αυτά υποβάλλεται βεβαίωση απώλειας από την αρμόδια Υπηρεσία Δόμησης.  

  γ) το πιστοποιητικό ενεργειακής απόδοσης του κτιρίου ή τμημάτων αυτού,

  δ) το πιστοποιητικό ελέγχου κατασκευής, εφόσον έχει εκδοθεί,

  ε) δηλώσεις υπαγωγής σε νόμους αναστολής επιβολής κυρώσεων επί αυθαιρέτων,

  στ) τα σχέδια κατόψεων, τα οποία αποτυπώνουν το κτίριο στην πραγματική του κατάσταση, όταν αυτή δεν προκύπτει από τα στοιχεία των περ. α` , β` και ε`,

  ζ) το δελτίο δομικής τρωτότητας ή τη τεχνική έκθεση στατικού ελέγχου, που συνοδεύει αίτηση υπαγωγής στον ν. 4178/2013 (Α` 174) ή τον παρόντα (Ν.4495/17) ή τη μελέτη στατικής επάρκειας, εφόσον απαιτείται, σύμφωνα με το άρθρο 99,

 η) τον πίνακα χιλιοστών ή και τη μελέτη κατανομής δαπανών του κτιρίου, εφόσον υπάρχουν.

 θ) τον τίτλο ιδιοκτησίας

  ι) αντίγραφο κτηματολογικού φύλλου

 Στις επόμενες μεταβιβάσεις ο μηχανικός που θα ορίζει εκάστοτε ο ιδιοκτήτης, θα εκδίδει το Πιστοποιητικό Πληρότητας, από το οποίο θα βεβαιώνεται ότι δεν υπάρχουν αυθαίρετες αλλαγές στην ιδιοκτησία αυτή, ή ότι έχει ενημερωθεί η Ταυτότητα Κτιρίου αν έχει μεσολαβήσει έκδοση οικοδομικής αδείας ή εργασιών μικρής κλίμακας για την εκτέλεση εργασιών στην ιδιοκτησία αυτή. Στις νέες οικοδομές η Ταυτότητα Κτιρίου θα εκδίδεται μαζί με την οικοδομική τους άδεια.

 Αναλυτικά η ανακοίνωση Συμβολαιογραφικού Συλλόγου Εφετείων Αθηνών, Πειραιώς, Αιγαίου και Δωδεκανήσου