Σήμερα οι υπογραφές για το ΣΟΑΠ του Πειραιά
Σήμερα οι υπογραφές για το ΣΟΑΠ του Πειραιά

Σήμερα οι υπογραφές για το ΣΟΑΠ του Πειραιά

Το «στοίχημα» της νέας δημοτικής αρχής για να βάλει το λιμάνι στο χάρτη των σημαντικών πόλεων
RE+D magazine
24.11.2014

Μέχρι το καλοκαίρι ο Πειραιάς θα διαθέτει ένα σημαντικό εργαλείο υλοποίησης αστικών παρεμβάσεων, που θα μπορέσουν ν’ αλλάξουν το πρόσωπο της πόλης.

 Το πολεοδομικό εργαλείο των Σχεδίων Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης, ορίζει μία ολοκληρωμένη προσέγγιση, που εξασφαλίζει τις απαραίτητες συνέργειες και συντονισμό μεταξύ των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πόλη. Όπως προβλέπει ο Ν.2742/1999, το συγκεκριμένο εργαλείο που χρηματοδοτείται από το ΕΠΠΕΡΑΑ μπορεί να υποστηρίξει δράσεις με άξονα την:

  • Αποτελεσματικότητα και Ανταγωνιστικότητα της Οικονομίας
  • Ολοκληρωμένη Βιώσιμη Ανάπτυξη, με Ολιστικές λύσεις και «Πράσινες» Τεχνικές & Τεχνολογίες
  • Επίτευξη Κοινωνικών, Οικονομικών & Περιβαλλοντικών στόχων
  • Βελτίωση αποδοτικότητας των πόρων

Σήμερα αναμένεται να δημοσιοποιηθούν και οι ανάδοχοι του έργου από την αρμόδια αρχή του ΥΠΕΚΑ. Σύμφωνα με τις μέχρι στιγμής πληροφορίες το σχήμα αποτελείται από κοινοπραξία μελετητικών γραφείων, σε αντίθεση με το ΣΟΑΠ της Αθήνας και της Δυτικής Θεσσαλονίκης που εκπονήθηκε από το Πανεπιστήμιο της Θεσσαλίας. Ειδικά στην Αθήνα καθοριστική ήταν η εμπλοκή του ΟΡΣΑ (Οργανισμού Ρυθμιστικού) που σήμερα ο ρόλος του έχει περιοριστεί σε διεύθυνση του υπουργείου.

 Το Σχέδιο Ολοκληρωμένης Αστικής Παρέμβασης περιλαμβάνει ένα συγκεκριμένο αριθμό κοστολογημένων δράσεων μέσα από τις οποίες μπορούν να εξασφαλιστούν οι απαιτούμενοι πόροι που θα αναδείξουν τη δυνατότητα της δημοτικής αρχής να υλοποιήσει το όραμά της για το μέλλον της πόλης.

 Είναι λοιπόν καθοριστική η άποψη της δημοτικής ηγεσίας για τον τρόπο που θα στοχεύσει στην εξασφάλιση των απαιτούμενων κεφαλαίων που θα τοποθετηθούν στην πόλη ώστε να αναδειχθεί σε επενδυτικό προορισμό. Και ακόμη η εξασφάλιση των θεσμικών εκείνων παρεμβάσεων που θα εγγυώνται την υλοποίηση των απαιτούμενων δράσεων σε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα.

 Η άσκηση είναι δύσκολη και απόδειξη αυτού η αδυναμία του έργου πεζοδρόμησης της Πανεπιστημίου να πάρει πράσινο φως από τα αρμόδια κοινοτικά όργανα που συγχρηματοδοτούν αστικές παρεμβάσεις.

Και είναι βέβαιο ότι αν οι φορείς που εγκρίνουν τη διάθεση πόρων από τα διαρθρωτικά Ταμεία της ΕΕ δεν έχουν πειστεί για το εγχείρημα, τότε «χρηματοδότηση του έργου από κανένα επενδυτικό σχήμα δεν μπορεί να εξασφαλιστεί».