Στα σκαριά μεγάλο Project στην Αρτα
Στα σκαριά μεγάλο Project στην Αρτα

Στα σκαριά μεγάλο Project στην Αρτα

Το Δημοτικό Συμβούλιο άναψε το "πράσινο φως" μετά από 40 χρόνια για τη δημιουργία Επιχειρηματικού Πάρκου.
RE+D magazine
20.04.2016

Το πρώτο σημαντικό βήμα, για την επίλυση ενός ζητήματος που χρονίζει, έγινε από το Δημοτικό Συμβούλιο Αρταίων, καθώς αποφασίστηκε η κατ' αρχήν παραχώρηση δημοτικής έκτασης για κατασκευή Επιχειρηματικού Πάρκου στη θέση «Κρικούκια» της Τοπικής Κοινότητας Αμμοτόπου.

Για τη συγκεκριμένη θέση, η οποία βρίσκεται δίπλα στην Ιόνια Οδό, υπάρχει πλήρης ταύτιση απόψεων των φορέων της περιοχής, καθώς και σύμφωνη γνώμη της Τοπικής Κοινότητας, η οποία έχει αντιληφθεί την ευκαιρία που παρουσιάζεται για ανάπτυξη.

Ο Δήμαρχος Αρταίων Χρήστος Τσιρογιάννης στην εισήγησή του, αφού έκανε ένα σύντομο ιστορικό στις προσπάθειες χωροθέτησης Επιχειρηματικού Πάρκου, εξέφρασε συγκρατημένη αισιοδοξία, ότι το εξαιρετικά σημαντικό αυτό θέμα για την περιοχή και την τοπική οικονομία θα τελεσφορήσει.Να σημειωθεί ότι για τις μελέτες που θα χρειαστούν υπάρχουν εξασφαλισμένα χρήματα, ύψους €500.000 από την Περιφέρεια Ηπείρου.Οι μελέτες θα δείξουν κατά πόσο η προτεινόμενη θέση είναι η πλέον κατάλληλη για τη χωροθέτηση του Πάρκου, το οποίο θα είναι τύπου Β', δηλαδή μέσης και χαμηλής όχλησης, με όλες τις απαραίτητες υποδομές (βιολογικός καθαρισμός, δίκτυο ύδρευσης, ηλεκτροφωτισμού, πράσινο κ.ά.).Στο διαχειριστικό φορέα διοίκησης του Πάρκου θα συμμετέχουν εκπρόσωποι από τον Δήμο, την Περιφέρεια Ηπείρου, το Εμπορικό Επιμελητήριο, και ιδιώτες που θα δραστηριοποιούνται στο Πάρκο.Το Τοπικό Συμβούλιο Αμμοτόπου στη συνεδρίασή του ομόφωνα παραχώρησε την έκταση, ζητώντας όμως τα παρακάτω αντισταθμιστικά οφέλη:

1. Τα έσοδα του Δήμου από τη συμμετοχή στη διαχείριση του Επιχειρηματικού Πάρκου να διατίθενται για έργα υποδομής και άλλες δράσεις στους δυο οικισμούς Αμμοτόπου και Αμπελιών.

2. Η συμμετοχή του εκάστοτε Προέδρου της Τ.Κ. Αμμοτόπου στο Διοικητικό Συμβούλιο διαχείρισης του Επιχειρηματικού Πάρκου

3. Όλα τα δίκτυα όπως οδικό, ύδρευσης, άρδευσης, ηλεκτρισμού, τηλεπικοινωνιών, διαδικτύου κλπ που θα εξυπηρετούν το Επιχειρηματικό Πάρκο να συμβάλλουν και στην αντίστοιχη βελτίωση και αξιοποίηση των υπαρχόντων δικτύων ώστε να εξυπηρετήσουν τις δραστηριότητες των κατοίκων στη γύρω περιοχή

4. Η διεύρυνση και ανάπτυξη του Επιχειρηματικού Πάρκου να γίνεται σε δημοτική έκταση προστατεύοντας τις ιδιοκτησίες των κατοίκων και να διασφαλιστεί η συνέχεια της αγροτικής και κτηνοτροφικής δραστηριότητας ή και άλλων δραστηριοτήτων που υπάρχουν στη γύρω περιοχή.

5. Αποκατάσταση του περιβάλλοντος μετά τις παρεμβάσεις για την κατασκευή του Επιχειρηματικού Πάρκου. Λήψη μέτρων πρόληψης και αντιμετώπισης καθώς και έλεγχος των επιπτώσεων λειτουργίας του Επιχειρηματικού Πάρκου όπως αποφυγή ρύπανσης από στερεά, αέρα και υγρά απόβλητα, με κατάλληλα επεξεργασία από βιολογικού καθαρισμού και απόρριψή τους σε υδάτινο αποδέκτη.

6. Κατά προτεραιότητα απασχόληση των κατοίκων της Τ.Κ. Αμμοτόπου τόσο κατά την κατασκευή του πάρκου, αλλά και κατά την λειτουργία του στις υπηρεσίες που θα συσταθούν για τη λειτουργία του καθώς και στις επιχειρήσεις που θα λειτουργήσουν σε αυτό

7. Ημικόμβο της Ιόνιας Οδού στην Τ.Κ. Αμμοτόπου

Το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει η συνεργασία του Δήμου Αρταίων με την Περιφέρεια Ηπείρου και το Επιμελητήριο Άρτας για τις διαδικασίες εκπόνησης των απαιτούμενων μελετών, ώστε να διαπιστωθεί η καταλληλότητα του χώρου και στη συνέχεια το θέμα θα συζητηθεί ξανά στο Δημοτικό Συμβούλιο, όπου θα αποφασιστεί η σύσταση του Φορέα Διοίκησης του Πάρκου και η οριστική παραχώρηση του χώρου.