Το επενδυτικό περιβάλλον στην Ελλάδα σήμερα». Όπως είπε, σχετικά με το Παράκτιο Αττικό Μέτωπο ξεκαθαρίζουν πλέον τα κομβικά σημεία - άγκυρες, που είναι κρίσιμα για τα ενδιάμεσα έργα: Αυτά είναι το Ελληνικό, ο Αστέρας και ο Φαληρικός Όρμος. Διευκρίνισε ότι αναμένεται να κατατεθεί ρυθμιστικό σχέδιο ανάπτυξης (master -plan) για την περιοχή από το ΣΕΦ έως το Ταεκβοντό, ανακοινώνοντας ότι «ήδη 20 ακίνητα έχουν σταλεί για ΚΥΑ για να περάσουν στο Παράκτιο Αττικό Μέτωπο».
Αναφερόμενος στο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει για την Ελλάδα τόνισε τα εξής:
1. Εντάχθηκαν 3 νέα έργα στο καθεστώς «Fast-Track», συνολικού προϋπολογισμού 1,4 δισ. ευρώ με αναμενόμενη δημιουργία 3.100 θέσεων εργασίας. Εξέφρασε επίσης την ικανοποίηση του σχετικά με την έγκριση που έδωσε η Περιφέρεια Κρήτης για τη μελέτη περιβαλλοντικών αναφορικά με την επένδυση Ίτανος-Γαία, που θα αποτελέσει και το πρώτο ΕΣΧΑΣΕ.
2. Επιλέχθηκε ο αγωγός TAP για τη μεταφορά αερίου από Αζερμπαϊτζάν στην Ευρώπη, 60% του οποίου θα περάσει από την Ελλάδα, συν. Π/Υ 1,5 δισ. ευρώ με αναμενόμενη δημιουργία 12.000 θέσεων εργασίας.
3. Εισροές Ξένων Κεφαλαίων για εξαγορές, συγχωνεύσεις και επεκτάσεις δραστηριοτήτων, συνολικού ύψους 1,5 δισ. ευρώ.
4. 2,4 δισ. ευρώ σε καθαρές εισροές ξένων κεφαλαίων μέσω του Χρηματιστηρίου Αθηνών.
5. Έσοδα από Αποκρατικοποιήσεις ύψους 3 δισ. ευρώ, από τα οποία έχουν εισπραχθεί 1,9 δισ. ευρώ. Το ΤΑΙΠΕΔ, αποσαφήνισε ο κ. Μηταράκης, επιδιώκει να εισπράξει το ποσό των 1,5 δισ. ευρώ το 2014 και 2,3 δισ. ευρώ το 2015 από αποκρατικοποιήσεις. Η επιτυχής ολοκλήρωση των αποκρατικοποιήσεων, υπογράμμισε, αναμένεται να ενισχύσει κατά 2,5% στο ΑΕΠ έως το 2016 και να δημιουργήσει 150.000 νέες θέσεις εργασίας.
Σχετικά με την αξιοποίηση του Ελληνικού, ο υφυπουργός ανέφερε ότι το σύνολο της επένδυσης ανέρχεται στα 7,7 δισ. ευρώ και αναμένεται να δημιουργήσει 35.000 θέσεις εργασίας και 1,2% άνοδο στο ΑΕΠ. Τα έσοδα του δημοσίου, πρόσθεσε, δεν είναι μόνο 900 εκατ. ευρώ. Με τη σύμβαση που αναμένεται να υπογραφεί, τόνισε, η κοινοπραξία αναλαμβάνει εξ ολοκλήρου το κόστος, ύψους 1,25 δισ. ευρώ, που απαιτείται για τις υποδομές δημόσιου συμφέροντος και το μητροπολιτικό πάρκο των 2.000 στρεμμάτων που θα δημιουργήσει εντός του Ελληνικού. Υπογράμμισε ότι ο δεσμευτικός όρος σύμφωνα με τον οποίο αν η σωρευτική απόδοση της επένδυσης ξεπερνά το 15%, το 30% των μελλοντικών κερδών του επενδυτή θα καταβάλλεται κάθε χρόνο στο Δημόσιο.