Συνωστισμός στην Ανδόρρα λόγω χαμηλής φορολογίας
Συνωστισμός στην Ανδόρρα λόγω χαμηλής φορολογίας

Συνωστισμός στην Ανδόρρα λόγω χαμηλής φορολογίας

Ιδιαίτερα ελκυστικό εξαιτίας της χαμηλής φορολογίας που δεν ξεπερνά το 10% συνεχίζει να θεωρείται από τους Ισπανούς και όχι μόνο το πριγκιπάτο της Ανδόρρας.
RE+D magazine
01.11.2021

Η φορολογία στο πριγκιπάτο δεν ξεπερνά το 10%.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, που παρουσιάζει το Γραφείο Οικονομικών και Εμπορικών Υποθέσεων της Ελληνικής Πρεσβείας στη Μαδρίτη το έτος 2019, οι ισπανικές επενδύσεις αποτέλεσαν το 45,2% των συνολικών άμεσων ξένων επενδύσεων στην Ανδόρρα, σημειώνοντας αύξηση, σε σύγκριση με το 2012 κατά 500%.

Το εν λόγω έτος, η Ανδόρρα κατήργησε τη ρήτρα συμμετοχής τοπικού επενδυτή για την εγκαθίδρυση της εταιρίας στη χώρα.

Οι αλλοδαποί κάτοικοι της Ανδόρρας έχουν αυξηθεί κατά 35%, σύμφωνα με τα επίσημα στατιστικά  στοιχεία της χώρας, γεγονός που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό, στη μετανάστευση κατοικίας από την Ισπανία για φορολογικούς λόγους.

Πρόσφατα, σημαντικοί Ισπανοί παραγωγοί βίντεο στην πλατφόρμα Youtube άλλαξαν τη μόνιμη  κατοικία τους προς την Ανδόρρα, προκειμένου να επωφεληθούν από τη χαμηλή φορολογία, αν και η πλειοψηφία των ατόμων που παρακολουθούν τα βίντεό τους κατοικεί στην Ισπανία.

Η εν λόγω τάση δημιούργησε ένα κύμα αντιδράσεων για την αποφυγή πληρωμής φόρων παρά το  γεγονός ότι τα έσοδά τους προέρχονται, σχεδόν αποκλειστικά από την Ισπανία. Συνεπώς, οι  συγκεκριμένοι παραγωγοί αποτελούν ένα μικρό ποσοστό επί των Ισπανών και ισπανικών επιχειρήσεων, που έχουν προβεί στη συγκεκριμένη στρατηγική. Σύμφωνα με στοιχεία του οργανισμού Tax Justice Νetwork, από την Ισπανία προορίζονται στην Ανδόρρα περί τα $427 δισ. δολάρια ετησίως.

Η τάση αυτή οφείλεται στη διαφορά των φόρων που καλούνται να πληρώσουν μεγάλες εταιρίες και πολύ εύποροι Ισπανοί ιδιώτες. Συγκεκριμένα, το ανώτερο ποσοστό φορολογίας φυσικών προσώπων στην Ισπανία φθάνει το 47%, ενώ τα άτομα που φθάνουν στη συγκεκριμένη φορολογική κλίμακα, μπορούν να «γλιτώσουν» μεγάλα ποσά στη φορολογία.

Παράλληλα, η Ανδόρρα υποστηρίζει ενεργά την απόφασή της να διατηρεί τη φορολογία της σε  χαμηλά επίπεδα, ενισχύοντας, με αυτόν τον τρόπο, την ανταγωνιστικότητά της, καθώς στην Ευρωπαϊκή Ενωση, μόνο η Ρουμανία και Βουλγαρία έχουν παρόμοια φορολογία επί των νομικών προσώπων, ενώ στις υπόλοιπες χώρες το ποσοστό είναι μεταξύ 20% και 55%.

Επισημαίνεται ότι ο ελάχιστος εταιρικός φόρος 15%, που έχει προταθεί σε παγκόσμιο επίπεδο, δεν επηρεάζει την Ανδόρρα, δεδομένου ότι στα εδάφη της δεν δραστηριοποιούνται μεγάλες πολυεθνικές.