Τι προβλέπει η περιβαλλοντική μελέτη της μαρίνας Αλίμου
Τι προβλέπει η περιβαλλοντική μελέτη της μαρίνας Αλίμου

Τι προβλέπει η περιβαλλοντική μελέτη της μαρίνας Αλίμου

Τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, τους πολεοδομικούς όρους, τις ενδεχόμενες συνέπειες αλλά και τα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή γύρω από την μαρίνα του Αλίμου
Share Copy Link
RE+D magazine
29.11.2013

Την περιβαλλοντική μελέτη για την μαρίνα Αλίμου δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, τους πολεοδομικούς όρους, τις ενδεχόμενες συνέπειες αλλά και τα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Την περιβαλλοντική μελέτη για την μαρίνα Αλίμου δημοσίευσε το ΤΑΙΠΕΔ με τις επιτρεπόμενες χρήσεις γης, τους πολεοδομικούς όρους, τις ενδεχόμενες συνέπειες αλλά και τα οφέλη για την ευρύτερη περιοχή.

Η χερσαία ζώνη της μαρίνας, συνολικής επιφάνειας 210 στρεμμάτων περίπου, χωρίζεται σε πέντε (5) ζώνες χρήσεων και λειτουργιών με συγκεκριμένους όρους και περιορισμούς  δόμησης.

Η χρήση μίας εξ αυτών των ζωνών έχει παραχωρηθεί στο Ν.Ο.Κ. για 
ναυταθλητικές εγκαταστάσεις.

Η μέγιστη επιτρεπόμενη εκμετάλλευση στο σύνολο των ζωνών αυτών ανέρχεται σε 18.520 τ.μ. και περιλαμβάνει χρήσεις σχετικές με τη λειτουργία της μαρίνας (όπως κτίριο διοίκησης, πύργο ελέγχου, καταστήματα ναυτιλιακών ειδών, super market, αποθηκευτικούς χώρους, χώρους υγιεινής, γραφεία κλπ.), χρήσεις αναψυχής και εστίασης, καθώς και εμπορικές χρήσεις (όπως εστιατόρια, αναψυκτήρια, χώρους αναψυχής, αθλητικές εγκαταστάσεις, ξενοδοχείο, εκθεσιακό - συνεδριακό κέντρο, εμπορικά καταστήματα κλπ.).

Επίσης, προβλέπεται χώρος χερσαίας απόθεσης σκαφών με προβλέψεις για την αναγκαία κτιριακή υποδομή. Οι ζώνες της μαρίνας περιλαμβάνουν ακόμη διαμορφωμένες υπαίθριες εγκαταστάσεις, πεζοδρόμους, χώρους στάθμευσης και χώρους αστικού πρασίνου.

Η θαλλάσια ζώνη

Η θαλάσσια ζώνη της Μαρίνας Αλίμου έχει συνολική επιφάνεια 428 στρεμμάτων περίπου και περιλαμβάνει θαλάσσιο χώρο ελλιμενισμού των σκαφών αναψυχής (λιμενολεκάνη) επιφάνειας 240 στρεμμάτων και ωφέλιμου βάθους από -3,0 έως -8,0 m.

Στο νότιο τμήμα της προβλέπεται χώρος για τον ελλιμενισμό των σκαφών του Ναυτικού Ομίλου Καλαμακίου (Ν.Ο.Κ.), καθώς και χώρος για τον ελλιμενισμό μικρού αριθμού αλιευτικών σκαφών.

Κυκλοφορίες


Η οδική πρόσβαση στη μαρίνα εξασφαλίζεται από δύο κατάλληλα διαμορφωμένες  εισόδους, μία στο βόρειο και μία στο νότιο άκρο της χερσαίας ζώνης της μαρίνας, οι  οποίες βρίσκονται σε άμεση επικοινωνία με την παραλιακή λεωφόρο Ποσειδώνος. Το βασικό οδικό δίκτυο κυκλοφορίας οχημάτων της μαρίνας αποτελείται από ένα κύριο οδικό άξονα που οδεύει παράλληλα με τα παραλιακά κρηπιδώματα της μαρίνας (σε απόσταση 
όμως από αυτά) και τους οδικούς άξονες σύνδεσης των δύο εισόδων της μαρίνας με αυτόν.

Ακόμη, προβλέπεται η διαμόρφωση ειδικών εισόδων στη μαρίνα για τους πεζούς, οι οποίες συνδυάζονται με άνετες ζώνες κυκλοφορίας πεζών στο εσωτερικό της μαρίνας, ενώ  προβλέπεται και η διαμόρφωση ποδηλατοδρόμου σε όλο το μήκος της χερσαίας ζώνης, παρά τη λωρίδα του τραμ.

Στον ποδηλατόδρομο προβλέπεται και κυκλοφορία πεζών παράλληλα με αυτόν. Προς τα νότια, ο ποδηλατόδρομος χαράσσεται παράλληλα με τον βασικό οδικό άξονα της μαρίνας προκειμένου να συνδεθεί με τον υφιστάμενο παραλιακό ποδηλατόδρομο του Δήμου Αλίμου, ενώ προς τα βόρεια θα συνδεθεί με την παραλιακή διαμόρφωση/πεζοδρόμηση του Δήμου Παλαιού Φαλήρου.

Χρήσεις γης

Οι κατηγορίες αυτές των επιτρεπόμενων χρήσεων γης προσδιορίζονται ως ακολούθως:

Κτίρια διοίκησης, συμπεριλαμβανομένων γραφείων διοίκησης, λιμεναρχείου, τελωνείου, ιατρείου κλπ.

Πύργο ελέγχου

Φυλάκια εισόδου

Καταστήματα παροχής υπηρεσιών

Καταστήματα ναυτιλιακών ειδών

Super market

Χώρους υγιεινής, συμπεριλαμβανομένων WC, ντους, πλυντηρίων - στεγνωτήριων κλπ.

Γραφεία

Χώρους εξυπηρέτησης προσωπικού μαρίνας

Αποθηκευτικούς χώρους

Καταστήματα (εστίασης, εμπορικής χρήσης)

Χώρους στάθμευσης (κτίρια, γήπεδα) Κάθε άλλη συναφή υποδομή, η οποία υποστηρίζει τη διοίκηση και λειτουργία της μαρίνας και την εξυπηρέτηση των χρηστών/πελατών της (επιβαίνοντες σε σκάφη, ιδιοκτήτες σκαφών κλπ.).

Οι χρήσεις χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών της μαρίνας δύνανται να περιλαμβάνουν:


Υπαίθριο χώρο χερσαίας απόθεσης και συντήρησης σκαφών

Υπόστεγο συντήρησης σκαφών

Υπόστεγο φύλαξης σκαφών

Εργαστήρια

Γραφεία

Αποθηκευτικούς χώρους

Χώρους στάθμευσης (κτίρια, γήπεδα)

Πρατήριο καυσίμων - πλυντήριο οχημάτων

Ελικοδρόμιο

Κάθε άλλη συναφή υποδομή, η οποία υποστηρίζει τη χερσαία απόθεση και συντήρηση σκαφών.

Οι χρήσεις τουρισμού - αναψυχής της μαρίνας δύνανται να περιλαμβάνουν:

Αθλητικές εγκαταστάσεις, συμπεριλαμβανομένων γυμναστηρίων, υπαίθριων και στεγασμένων αθλητικών εγκαταστάσεων, Sport's club, spa.

Εστιατόρια

Αναψυκτήρια

Εμπορικά καταστήματα

Καταστήματα παροχής υπηρεσιών

Ξενοδοχεία - Ξενώνες

Εκθεσιακούς - συνεδριακούς χώρους

Χώρους πολιτιστικών δραστηριοτήτων

Ενυδρείο

Παιδικές χαρές - παιδότοπους

Χώρους συνάθροισης κοινού

Χώρους στάθμευσης (κτίρια, γήπεδα).

Όροι και περιορισμοί δόμησης χερσαίας ζώνης

Με βάση τους προβλεπόμενους όρους δόμησης κάθε ζώνης, και την προβλεπόμενη δόμηση εκτός ζωνών, προκύπτει ο συνολικός συντελεστής δόμησης της μαρίνας ο οποίος έχει ως εξής:

Συνολικό εμβαδόν χερσαίας ζώνης Μαρίνας : 209.816 τ.μ
Μέγιστο συνολικό εμβαδόν εκμεταλλεύσεων : 18.520 τ.μ
Συνολικός συντελεστής δόμησης : 18.520 / 209.816 = 0,09