Τρία σημαντικά έργα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Τρία σημαντικά έργα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής

Τρία σημαντικά έργα εγκρίθηκαν από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής στην πρόσφατη συνεδρίαση, σύμφωνα με ενημέρωση του υπουργείου περιβάλλοντος.
RE+D magazine
12.02.2021


Συγκεκριμένα εγκρίθηκε  η αρχιτεκτονική μελέτη της τουριστικής μονάδας που αναπτύσσει ο Ρώσος μεγιστάνας Ριμπολόβλεφ στον Σκορπιό, η αρχιτεκτονική μελέτη για την αποκατάσταση και αναδιαμόρφωση της Βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή, και μελέτη που αφορά στις αλλαγές στους χώρους των  διατηρητέων κτηρίων της οινοποιίας ΗΒΗ, στις οποίες περιλαμβάνεται και η κατασκευή ενός νέου κτηρίου σε απόσταση 10 μέτρων από το υφιστάμενο διατηρητέο συγκρότημα.

 

1. Η  αρχιτεκτονική μελέτη για το έργο Πολυτελoύς Τουριστικής Μονάδας  VIP EXCLUSIVE CLUB  στον Σκορπιό

Αφορά στον σχεδιασμό πολυτελούς τουριστικής μονάδαςVIP Exclusive Club στον Σκορπιό, στο πλαίσιο υλοποίησης της αντίστοιχης στρατηγικής επένδυσης, ιδιοκτησίας της Εταιρείας «Μυκήναι Α.Ε.».  

Σύμφωνα με την αρχιτεκτονική μελέτη προβλέπονται 9 «κτηριακές ενότητες». Η 1η περιλαμβάνει το κύριο τουριστικό συγκρότημα με προεδρική σουίτα, το υφιστάμενο  κτήριο Ροζ Σπίτι (Pink House) καθώς και βίλες του κύριου τουριστικού συγκροτήματος.  Η 2η περιλαμβάνει τις επονομαζόμενες «απομακρυσμένες βίλες», η 3η Κέντρο Πολλαπλών Χρήσεων και Αθλητικών Εγκαταστάσεων, σε κεντρική τοποθεσία στο Σκορπιό, στο σημείο όπου ήδη προϋπήρχαν αθλητικές εγκαταστάσεις στο παρελθόν στο νησί.  Η 4η, αντίστοιχα, εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουομένων της ανατολικής παραλία (αποτελούν μια υφιστάμενη κτιριακή ενότητα, οι οποίες επεκτείνονται). Η 5η περιλαμβάνει τη βίλα του διαχειριστή του, κοντά στο ελικοδρόμιο, όπου αναμένεται να δημιουργηθεί ένας νέος χώρος αναμονής, αντικαθιστώντας την υπάρχουσα δομή που κατεδαφίζεται. Η 6η κτηριακή ενότητα περιλαμβάνει υφιστάμενα και νέα κτίρια, η 7η το νέο Ιππικό Κέντρο στο νοτιοδυτικό τμήμα του νησιού, η 8η το Σπίτι του Λόφου (Hill House), σε σημείο που επιτρέπεται η απρόσκοπτη θέα προς τον ανοιχτό ορίζοντα και τα γύρω νησιά και  τέλος στην 9η κτηριακή ενότητα περιλαμβάνεται το Αμφιθέατρο ως τόπος για εκδηλώσεις. 

Βάσει της αρχιτεκτονικής μελέτης προβλέπονται επίσης εγκαταστάσεις εξυπηρέτησης λουόμενων της νότιας παραλίας, λιμενική εγκατάσταση -επονομαζόμενη «Χριστίνα»-, ελικοδρόμιο, φάρμα, εκκλησία, αγροτικές καλλιέργειες, η «Προβλήτα Παναγίτσα» και θερμοκήπιο. Σε όλο το επενδυτικό σχέδιο  υιοθετούνται οι αρχές του βιοκλιματικού σχεδιασμού. 

 

2.  Η αλλαγή  χρήσης στη Βίλα ΙΟΛΑ στην Αγία Παρασκευή


Αφορά στην αρχιτεκτονική µελέτη για την επανάχρηση της Βίλας Ιόλα στην Αγία Παρασκευή και τη µετατροπή της σε Πολιτιστικό Κέντρο και Μουσείο Ιόλα.

Το 1998 το οίκηµα χαρακτηρίστηκε διατηρητέο ιστορικό µνηµείο και το 2000 το σύνολο της έκτασης θεωρήθηκε «Κέντρο Πολιτιστικών ∆ραστηριοτήτων», βάσει Π.∆. για υπαίθριο µουσείο γλυπτικής.

Σύμφωνα με τη μελέτη, διαμορφώνονται 9 αίθουσες εκθέσεων και προβλέπεται η λειτουργία: αίθουσας πολλαπλών χρήσεων (θεάτρου, κινηµατογράφου, εκδηλώσεων), βιβλιοθήκης, αίθουσας διδασκαλίας µε θέµατα ιστορίας, σύγχρονης τέχνης και τεχνολογίας, χώρου - αίθουσας πολυµέσων για την ενασχόληση, έρευνα και εξέλιξη θεµάτων ψηφιακής ζωγραφικής, γλυπτικής, χρήση τρισδιάστατης εκτύπωσης, ανάλυσης φωτογραφίας κλπ.

Επίσης,  δηµιουργούνται µικροί ξενώνες φιλοξενίας καλλιτεχνών, αίθουσας  συνεδριάσεων, κυλικείο-εντευκτήριο. Τονίζεται ότι σεόλο το κτήριο, έχει προβλεφθεί η προσβασιμότητα για ΑΜΕΑ ενώ η μελέτη περιλαμβάνει την πλήρη αποκατάσταση των ζημιών εντός και εκτός της βίλας Ιόλα.

 

3. Η τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του Δήμου Πειραιά, στο Ν. Φάληρο,  για τον καθορισμό χρήσεων σε ακίνητο όπου βρίσκεται  το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα της οινοποιίας ΗΒΗ. 

Πρόκειται για την τροποποίηση του εγκεκριμένου ρυμοτομικού σχεδίου του ∆.  Πειραιά για τον καθορισμό χρήσεων διοίκησης, γραφείων, εστίασης, αναψυχής, τουριστικών καταλυμάτων, χώρων συνάθροισης κοινού, πολιτιστικών εγκαταστάσεων και κατοικίας, σε ακίνητο, όπου υφίσταται και το διατηρητέο κτιριακό συγκρότημα της οινοποιίας ΗΒΗ  στο Νέο Φάληρο. 


Ειδικότερα, προβλέπεται η χωροθέτηση  νέου κτιρίου  σε απόσταση τουλάχιστον 10 μέτρων  από το υφιστάμενο διατηρητέο συγκρότημα. 


Όπως επισημαίνει το υπουργείο η οδός Πειραιώς, ως αναπτυξιακός άξονας μητροπολιτικής ακτινοβολίας, προσφέρεται για πολιτιστικές λειτουργίες και δραστηριότητες αναψυχής ενώ ο  Πειραιάς ως μητροπολιτικό κέντρο έχει στόχο -μεταξύ άλλων-  την ανάπτυξη χρήσεων τουρισμού, την τόνωση  δραστηριοτήτων του τριτογενή τομέα, ενίσχυση της επιχειρηματικότητας καθώς και της χωροθέτησης ξενοδοχείων και τουριστικών υποδομών, σε συνδυασμό με την ανάπτυξη πολιτιστικού και θεματικού τουρισμού.