ΤτΕ: Με χαμηλότερο ρυθμό η αύξηση των καταθέσεων τον Μάιο
ΤτΕ: Με χαμηλότερο ρυθμό η αύξηση των καταθέσεων τον Μάιο

ΤτΕ: Με χαμηλότερο ρυθμό η αύξηση των καταθέσεων τον Μάιο

Αύξηση κατά 78 εκατ. ευρώ παρουσίασαν το Μάιο του 2021 οι καταθέσεις των νοικοκυριών και των ιδιωτικών μη κερδοσκοπικών ιδρυμάτων, έναντι αύξησης κατά 1.809 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής παρέμεινε αμετάβλητος στο 9,4% σε σχέση με τον προηγούμενο μήνα.
RE+D magazine
25.06.2021

Οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 27 εκατ. ευρώ.

Οι καταθέσεις του ιδιωτικού τομέα σύμφωνα πάντα με τα στοιχεία της Τραπέζης της Ελλάδος εμφάνισαν αύξηση κατά 359 εκατ. ευρώ έναντι αύξησης 3,1 δισ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, με αποτέλεσμα να επιβραδυνθεί ο ρυθμός αύξησης τους στο 13,7% από 14,8% τον προηγούμενο μήνα.

Οι καταθέσεις της Γενικής Κυβέρνησης αυξήθηκαν κατά 27 εκατ. ευρώ.

Στο σκέλος των δανείων ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της συνολικής χρηματοδότησης της εγχώριας οικονομίας υποχώρησε σε 16,6% από 17,4% τον προηγούμενο μήνα, ενώ η μηνιαία καθαρή ροή ήταν θετική κατά 2.402 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 4.454 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ωστόσο η εξέλιξη αυτή αποτυπώνει κατά κύριο λόγο την χρηματοδότηση του Δημόσιου Τομέα καθώς η χρηματοδοτήση νοικοκυριών και επιχειρήσεων παρέμεινε αρνητική κατά 17 εκατ.ευρω. έναντι αρνητικής καθαρής ροής 787 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Πιο αναλυτικά, η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τις επιχειρήσεις, το Μάιο του 2021, ήταν θετική κατά 68 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 657 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα, ενώ ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής μειώθηκε σε 6,2% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα.

Ειδικότερα, ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των μη χρηματοπιστωτικών επιχειρήσεων (ΜΧΕ) μειώθηκε σε 6,2% από 6,7% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 49 εκατ. ευρώ, έναντι αρνητικής καθαρής ροής 894 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα. Ο ετήσιος ρυθμός μεταβολής της χρηματοδότησης των ασφαλιστικών επιχειρήσεων και των λοιπών χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων μειώθηκε σε 6,4% από 6,8% τον προηγούμενο μήνα. Η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησής τους ήταν θετική κατά 19 εκατ. ευρώ, έναντι θετικής καθαρής ροής 237 εκατ. ευρώ τον προηγούμενο μήνα.

Ωσόσο, αρνητική κατά 77 εκατ. ευρώ ήταν η μηνιαία καθαρή ροή της χρηματοδότησης προς τους ιδιώτες, όπως επίσης αρνητική κατά 9 εκατ.ευρώ ήταν η καθαρή ροή χρηματοδότησης προς τους ελεύθερους επαγγελματίες.