Χρηματοδότηση για ελληνικές fintech
Χρηματοδότηση για ελληνικές fintech

Χρηματοδότηση για ελληνικές fintech

Οι δυνατότητες των ελληνικών νεοφυών επιχειρήσεων στον τομέα της χρηματοοικονομικής τεχνολογίας (fintechs) να προσφέρουν λύσεις απέναντι στις προκλήσεις της αγοράς και να συνεχίσουν να διαμορφώνουν το μέλλον των πληρωμών και του εμπορίου βρέθηκαν στο επίκεντρο εκδήλωσης - παρουσίασης προτάσεων, που υποβλήθηκαν στο Visa Innovation Program στην Ελλάδα, με την υποστήριξη της Crowdpolicy.
RE+D magazine
13.11.2020

Η Visa σε συνεργασία με την Crowdpolicy, ξεκίνησε το Visa Innovation Program τον Μάρτιο του 2019.


Η Visa σε συνεργασία με την Crowdpolicy, ξεκίνησε το Visa Innovation Program τον Μάρτιο του 2019 για να βοηθήσει το τοπικό οικοσύστημα ψηφιακών πληρωμών να αναπτύξει νέες λύσεις για διασυνοριακές πληρωμές στον τουριστικό τομέα, το λιανεμπόριο και τον κοινωνικό τομέα.

Μέσω της συν-δημιουργίας, των μεθόδων ανοιχτής καινοτομίας και της ανάπτυξης στην αγορά, στόχος του Προγράμματος είναι η δημιουργία ευκολότερων τρόπων πληρωμής για τους καταναλωτές και τις επιχειρήσεις, του ιδιωτικού και δημοσίου τομέα.

Οι 12 νεοφυείς επιχειρήσεις που συμμετείχαν στους δύο κύκλους του Visa Innovation Program συνεργάστηκαν εντατικά με την ομάδα, τους μέντορες και τα στελέχη της Visa και των τραπεζών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα.

Δύο fintechs ολοκλήρωσαν πιλοτικές συνεργασίες με τη Visa και τους συνεργάτες της, ενώ πέντε ακόμα θα αναπτυχθούν μέχρι το τέλος του έτους. Επιπλέον, στη διάρκεια του δεύτερου κύκλου δημιουργήθηκαν συνεργασίες Startup2Startup, καθώς δύο πιλοτικές συνεργασίες βρίσκονται σε εξέλιξη μεταξύ εταιριών που συμμετέχουν στο πρόγραμμα. Συνολικά, οι νεοφυείς επιχειρήσεις των δύο κύκλων, 11 ελληνικές και μια κυπριακή, έχουν ήδη συγκεντρώσει περισσότερα από 13 εκατομμύρια δολάρια κεφαλαιακής αξίας.

Πίσω από την επιτυχία του προγράμματος βρίσκονται περισσότερες από 70 συναντήσεις, με περισσότερα από 35 στελέχη της Visa, των συνεργαζόμενων τραπεζών και της Crowdpolicy, 55 συνεδρίες με μεντορες, 14 εργαστήρια σε εξειδικευμένους τομείς από κορυφαίους εμπειρογνώμονες και έξι ανοιχτές εκδηλώσεις με στόχο την προσέλκυση του ενδιαφέροντος της κοινότητας του fintech.

Το Visa Innovation Program λειτουργεί ως μια συνεργατική πλατφόρμα, όπου οι fintechs και οι συνεργάτες της Visa εργάζονται για την αντιμετώπιση των προκλήσεων της αγοράς με συγκεκριμένες λύσεις, μέσα στο νέο μεταβαλλόμενο οικονομικό περιβάλλον.

Οι fintechs που συμμετείχαν στο πρόγραμμα, είχαν πρόσβαση σε ένα ευρύ φάσμα συμβούλων, εμπειρογνωμόνων, καθώς και στο δίκτυο της Visa, ενώ έλαβαν υποστήριξη σε διάφορους τομείς όπως είναι η επιχειρηματική ανάπτυξη, εξέλιξη και γνωμοδότηση και η τεχνολογικής σύγκλιση.

Οι εταιρείες υποστηρίχθηκαν για να αναπτύξουν το προϊόν τους μέσω ενός κύκλου διάρκειας πέντε μηνών, η οποία περιελάμβανε καθοδήγηση από κορυφαίους εμπειρογνώμονες του fintech, συνεδρίες ανακάλυψης και προσδιορισμού των ζητούμενων λύσεων, υποστήριξη για την ανάπτυξη διεπαφών (APIs) και λογισμικού, δικτύωση με την κοινότητα νεοφυών επιχειρήσεων και fintech, χώρο εργασίας, επιχειρηματικό δίκτυο και υποστήριξη σε θέματα χρηματοδότησης.

Οι fintechs ενθαρρύνθηκαν επίσης να αξιοποιήσουν την Visa Developer Platform (VDP), η οποία παρέχει απλοποιημένη και φιλική προς το χρήστη πρόσβαση σε πολλά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα και υπηρεσίες της Visa μέσω APIs, επιτρέποντας σε οποιονδήποτε να μετατρέψει εξαιρετικές ιδέες σε νέες εμπειρίες ψηφιακού εμπορίου.