Aπό 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου
Aπό 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Aπό 1η Φεβρουαρίου η Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου

Υπεγράφησαν οι δύο Υπουργικές Αποφάσεις που ήταν σε εκκρεμότητα και από την 1η Φεβρουαρίου 2021 καθίσταται υποχρεωτική η καταχώρηση της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου / Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας στην ψηφιακή πλατφόρμα του ΤΕΕ.
Share Copy Link
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
27.01.2021

Τι προβλέπουν οι δυο υπουργικές αποφάσεις που υπέγραψε ο Υφ. Περιβάλλοντος και Ενέργειας Νίκος Ταγαράς.


Με τις Υπουργικές Αποφάσεις που υπέγραψε ο υφυπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Νίκος Ταγαράς:

  •  προβλέπεται η έναρξη του Ηλεκτρονικού Μητρώου,
  •  καθορίζεται η διαδικασία καταχώρισης των κτιρίων /αυτοτελών διηρημένων ιδιοκτησιών στην ψηφιακή πλατφόρμα της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας Κτιρίου με τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και
  •  ο χρόνος ενημέρωσης των στοιχείων, η μορφή καθώς και τα τεχνικά χαρακτηριστικά των εντύπων της Ηλεκτρονικής Ταυτότητας και του Πιστοποιητικού Πληρότητας Ταυτότητας Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας.

Όλα τα κτίρια και αυτοτελείς διηρημένες ιδιοκτησίες (κυρίως τα κτίρια κατοικιών, γραφεία και καταστήματα) πλην αυτών δημοσίου συμφέροντος οφείλουν να υποβάλλουν τα απαιτούμενα στοιχεία για την Ταυτότητα Κτιρίου κατά την πρώτη μεταβίβασή τους. Για τα κτήρια Δημοσίου συμφέροντος (πχ κτίρια που στεγάζουν κάθε είδους υπηρεσίες του Δημοσίου, των ΟΤΑ και ΝΠΔΔ, τουριστικά καταλύματα άνω των 300 τ.μ. σχολεία νοσοκομέια,θέατρα μουσεία κλπ) τα στοιχεία για την ταυτότητα του κτηρίου πρέπει να υποβληθούν εντός πενταετίας (έως τις 31.12.2025). 

Με την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτιρίου/Αυτοτελούς Διηρημένης Ιδιοκτησίας μέσω της ηλεκτρονικής πλατφόρμας του ΤΕΕ, συγκεντρώνονται σε ένα πιστοποιητικό, στο Πιστοποιητικό Πληρότητας, όλα τα απαραίτητα στοιχεία και πληροφορίες ενός ακινήτου. Κόστος έκδοσης πιστοποιητικού πληρότητας €20.

Υπενθυμίζεται οτι για τους επόμενους δύο μήνες παραμένουν σε ισχύ οι βεβαιώσεις Μηχανικού περί μη ύπαρξης αυθαιρεσιών .