Αισιοδοξία για τα εμπορικά ακίνητα παρά την Omicron
Αισιοδοξία για τα εμπορικά ακίνητα παρά την Omicron

Αισιοδοξία για τα εμπορικά ακίνητα παρά την Omicron

Ποια είναι τα συμπεράσματα του Commercial Property Sentiment Index του RICS για το τέταρτο τρίμηνο του 2021
RE+D magazine
02.02.2022

Το κλίμα μεταξύ των επαγγελματιών που εργάζονται στον παγκόσμιο τομέα εμπορικών ακινήτων βελτιώθηκε το τελευταίο τρίμηνο του 2021, επιστρέφοντας σε θετικά επίπεδα για πρώτη φορά από την έναρξη της πανδημίας (-28 το πρώτο τρίμηνο του 2020 έως +01 το τέταρτο τρίμηνο του 2021), παρά τις ανησυχίες γύρω από την εξάπλωση της πιο πρόσφατης παραλλαγής COVID-19, σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα αποτελέσματα Global Commercial Property Monitor (GCPM) του RICS.

Πρωτοπόροι στο θετικό κλίμα είναι η Αμερική, η Μέση Ανατολή και η Αφρική, όπου ο δείκτης Commercial Property Sentiment Index (CPSI) – ένα σταθμισμένο σύνθετο μέτρο που καταγράφει τη συνολική δυναμική της αγοράς με βάση τα αποτελέσματα σχετικής έρευνας – βελτιώθηκε από -8 σε +4. Ωστόσο, το κλίμα σε ορισμένες αγορές της Ασίας και του Ειρηνικού συνεχίζει να υστερεί, με τη μέτρηση του βασικού κλίματος να εξακολουθεί να βρίσκεται σε αρνητικό έδαφος.

Τα σχόλια από την πρόσφατη έρευνα του διεθνούς οργανισμού επιθεωρητών υποδεικνύουν θετική ζήτηση των επενδυτών, σε σύγκριση με τη ζήτηση των ενοίκων, με τον παγκόσμιο Δείκτη Επενδυτικού Κλίματος να σκαρφαλώνει στο +5 από -1. Αυτό το κλίμα πιθανώς παρακινείται από την ισχυρή αύξηση της κεφαλαιακής αξίας που αναμένεται τους επόμενους δώδεκα μήνες σε τομείς όπως η βιομηχανία, τα κέντρα δεδομένων, τις πολυκατοικίες και στις εγκαταστάσεις φροντίδας ηλικιωμένων.

Ο Δείκτης Κλίματος των Ενοίκων, ωστόσο, ανακάμπτει πιο συγκρατημένα (από -6 το τρίτο τρίμηνο σε -4 το τέταρτο τρίμηνο), γεγονός που θα μπορούσε να αποδοθεί στους ανανεωμένους περιορισμούς που επιβλήθηκαν σε ορισμένα μέρη του κόσμου, λόγω της εξάπλωσης της Omicron.

Επιπλέον, σε αυτό το τρίμηνο, οι αναλυτές των RICS εξέτασαν με περισσότερη προσοχή τις αλλαγές που επηρεάζουν τον τομέα των γραφείων στον απόηχο της πανδημίας. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το ένα τρίτο των ερωτηθέντων δεν θεωρεί πλέον ότι ο χώρος γραφείου είναι απαραίτητος για την επιτυχή λειτουργία μιας εταιρείας και περίπου το 80% συμφώνησε ότι παρατηρήθηκε αύξηση της ζήτησης για ευέλικτους και πιο τοπικούς χώρους εργασίας.

Τι συμβαίνει στην Ευρώπη

Τα αποτελέσματα σε όλη την Ευρώπη υποδεικνύουν συνεχή βελτίωση του κλίματος, σημειώνοντας αύξηση από +5 σε +10 κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2021, συνολικά σε ευρωπαϊκό επίπεδο.  Αύξηση του επενδυτικού ενδιαφέροντος στον τομέα των ακινήτων κατά +20% σε σχέση με το προηγούμενο τρίμηνο αναφέρθηκε από τους ερωτηθέντες, η καλύτερη μέτρηση από τα τέλη του 2019. Σε γενικό επίπεδο, οι ερωτηθέντες προέβλεψαν ότι οι αξίες θα αυξηθούν το 2022, με ιδιαίτερη αύξηση να αναμένεται τόσο στον γραφειακό όσο και στον βιομηχανικό τομέα, μεταξύ τρίτου και τέταρτου τριμήνου του 2022.

Με τις προσδοκίες της αξίας στον τομέα των γραφείων να αυξάνεται, η πλειονότητα των ερωτηθέντων σε όλη τη Γερμανία και τη Γαλλία θεωρεί ότι ο χώρος γραφείων είναι απαραίτητος για την επιτυχή λειτουργία των επιχειρήσεων. Ωστόσο, τα σχόλια δείχνουν επίσης την αύξηση ζήτησης για πιο ευέλικτους γραφειακούς χώρους, οι οποίοι παρουσιάζουν ισχυρή αύξηση ζήτησης σε όλη την Ευρώπη. Οι ερωτηθέντες στην ήπειρο αναφέρουν επίσης ότι τα γραφεία επαναπροσδιορίζονται για να εξυπηρετήσουν άλλες χρήσεις, με σχεδόν όλους τους συμμετέχοντες από την Αυστρία και την Ελβετία να συμφωνούν, ακολουθούμενοι από περισσότερο από το 90% των Γερμανών ερωτηθέντων.