Alpha bank: Έπεσαν οι υπογραφές για τα Project Aurora και Cosmos
Alpha bank: Έπεσαν οι υπογραφές για τα Project Aurora και Cosmos

Alpha bank: Έπεσαν οι υπογραφές για τα Project Aurora και Cosmos

Η συνολική αξία των συναλλαγών ανέρχεται σε €5,31 δισ.
Share Copy Link
RE+D magazine
17.12.2021

Tην επιτυχή ολοκλήρωση της συνθετικής τιτλοποίησης ύψους €1,9 δισ. εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων (Project Aurora) και την πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας και χαμηλής εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (Project Cosmos) ανακοίνωσε η Alpha Bank.

Για το Project Aurora η συναλλαγή συμφωνήθηκε με τους Christofferson, Robb & Company (CRC) ως κύριο επενδυτή, AnaCap Financial (AnaCap) καθώς και την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (EBRD). 

Η συναλλαγή Cosmos, αφορά στην πώληση του 51% των ομολογιών τιτλοποίησης μεσαίας (Mezzanine) και χαμηλής (Junior) εξοφλητικής προτεραιότητας του χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) ύψους περίπου €3,41 δισ.

Η συνθετικού τύπου τιτλοποίηση (έναντι της παραδοσιακής τιτλοποίησης) πραγματοποιείται μέσω της μεταφοράς του κινδύνου, από τον εντολέα στον επενδυτή, Στο πλάσιο αυτό η τράπεζα θα διατηρήσει την ιδιοκτησία του χαρτοφυλακίου, αλλά θα μειώσει τα σταθμισμένα στοιχεία ενεργητικού (Risk Weight Assets). 

Η συναλλαγή δίνει στην τράπεζα προστασία έναντι πιστωτικού κινδύνου μεσαίας εξοφλητικής προτεραιότητας (Mezzanine), σε χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων μικρομεσαίων και μεγάλων επιχειρηματικών δανείων, με αποτέλεσμα τη μείωση των σταθμισμένων στοιχείων του ενεργητικού της τράπεζας κατά περίπου 1,2 δισ. ευρώ.

Η συναλλαγή που αποτελεί μέρος του επιχειρησιακού σχεδίου της Τράπεζας «Project Tomorrow» είναι σε αναμονή των εποπτικών εγκρίσεων και αναμένεται να συμβάλει κατά περίπου 47 μονάδες βάσης στο συνολικό δείκτη Κεφαλαιακής Επάρκειας της τράπεζας, με ημερομηνία αναφοράς 30 Σεπτεμβρίου 2021.  

Όπως επισημαίνεται, η συναλλαγή προσέλκυσε εξαιρετικά υψηλό επενδυτικό ενδιαφέρον, επικυρώνοντας με τον τρόπο αυτό τη στρατηγική της Alpha Bank για αξιοποίηση εναλλακτικών πηγών κεφαλαιακής ενίσχυσης, έτσι ώστε να χρηματοδοτηθούν νέες επενδύσεις και κατά συνέπεια η τράπεζα να συμβάλει στην προσπάθεια για επιτάχυνση της ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.