Bήμα - βήμα η απογραφή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στον e-ΕΦΚΑ
Bήμα - βήμα η απογραφή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στον e-ΕΦΚΑ

Bήμα - βήμα η απογραφή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στον e-ΕΦΚΑ

Τι αναφέρει η Κοινή Υπουργική Απόφαση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων και Επικρατείας
Δημήτρης Ι. Παπαδομαρκάκης
05.08.2021

Δημοσιεύτηκε η ΚΥΑ με την οποία καθορίζεται η διαδικασία της ηλεκτρονικής απογραφής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στον e-ΕΦΚΑ καθώς ο χρόνος έναρξης εφαρμογής της

 

Η διαδικασία ηλεκτρονικής απογραφής των ιδιωτικών οικοδομικών έργων, εφαρμόζεται για όλα τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, για τα οποία σύμφωνα με τις διατάξεις του Κανονισμού Ασφάλισης του τ. ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, ισχύει το αντικειμενικό σύστημα υπολογισμού των κατ’ελάχιστα απαιτούμενων ημερών εργασίας, ήτοι:

για τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα για τα οποία η οικοδομική άδεια εκδίδεται χωρίς την προϋπόθεση προκαταβολής εισφορών στον e-ΕΦΚΑ, όπως άδειες μικρής κλίμακας ή σαρανταοκτάωρες ή για τις εργασίες για τις οποίες δεν απαιτείται οικοδομική άδεια ούτε έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας

για τα ιδιωτικά οικοδομικά έργα, είτε εκτελούνται με αυτεπιστασία ή κατά το σύστημα της αντιπαροχής, για τα οποία η έκδοση της οικοδομικής άδειας προϋποθέτει την καταβολή προκαταβολής εισφορών και την κατάθεση σχετικού σημειώματος του e-ΕΦΚΑ, στην οικεία πολεοδομική υπηρεσία.

Υπόχρεος εργοδότης για την απογραφή του οικοδομικού έργου είναι ο ιδιοκτήτης του έργου

Οι αιτήσεις για την ηλεκτρονική απογραφή των ιδιωτικών οικοδομικών έργων στο Μητρώο Εργοδοτών Οικοδομοτεχνικών Έργων του e-ΕΦΚΑ, υποβάλλονται στην αντίστοιχη ηλεκτρονική υπηρεσία του Ηλεκτρονικού Εθνικού Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-E.Φ.Κ.Α.), μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr).

 Στα στοιχεία της αίτησης και στα δικαιολογητικά που τη συνοδεύουν, έχουν πρόσβαση οι υπάλληλοι του οικείου υποκαταστήματος του e-ΕΦΚΑ, στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου εμπίπτουν οι εργασίες του οικοδομικού έργου.

 Μετά την ολοκλήρωση της ηλεκτρονικής απογραφής, εκδίδεται Προσωρινό Γραμμάτιο Είσπραξης με RF πληρωμής της προκαταβολής. Η πληρωμή της προκαταβολής απαιτείται σε κάθε περίπτωση απογραφής ιδιωτικού οικοδομικού έργου.

Σε περιπτώσεις που η απογραφή του ιδιωτικού οικοδομικού έργου δεν γίνεται εντός της νομίμου προθεσμίας, όπως αυτή ορίζεται στην παρ. 7 του άρθρου 10 του ν. 4670/2020, τότε η απογραφή διενεργείται με φυσική παρουσία στο αρμόδιο υποκατάστημα του e-Ε.Φ.Κ.Α., στην ασφαλιστική περιοχή του οποίου θα εκτελεστούν οικοδομικές εργασίες

 Η έναρξη εφαρμογής της υπηρεσίας ηλεκτρονικής απογραφής ιδιωτικών οικοδομικών έργων προσδιορίζεται με ανακοίνωση του Διοικητή του e-ΕΦΚΑ.

 ΕΔΩ ΤΟ ΣΧΕΤΙΚΟ ΦΕΚ