"Φλέβα χρυσού" για το ελληνικό real estate οι Γερμανοί συνταξιούχοι
"Φλέβα χρυσού" για το ελληνικό real estate οι Γερμανοί συνταξιούχοι

"Φλέβα χρυσού" για το ελληνικό real estate οι Γερμανοί συνταξιούχοι

Μέσα από το πρόγραμμα "Happy Retirement" του Ελληνογερμανικού Βιομηχανικού και Εμπορικού Επιμελητηρίου.
RE+D magazine
29.11.2021

Ως "φλέβα χρυσού" για τον ελληνικό κλάδο του real estate αλλά και την ευρύτερη οικονομία της χώρας μας θα μπορούσα να αποδειχθούν οι Γερμανοί συνταξιούχοι οι οποίοι αναζητούν δευτερεύουσες κατοικίες στην Ευρώπη.

Σύμφωνα με το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο η Ελλάδα συγκαταλέγεται μεταξύ των 10 κορυφαίων προορισμών για τους επιφανείς Γερμανούς συνταξιούχους που μέσα από το πρόγραμμα "Happy Retirement" επενδύουν στην αγορά δεύτερης κατοικίας.

Οπως λέει σε σχετικό έγγραφο το Επιμελητήριο, "η Ελλάδα εκτιμάται, από παράγοντες της κτηματαγοράς ότι μπορεί μετά το τέλος της κρίσης της πανδημίας να εξελιχθεί σε "πόλο έλξης" όσων πλησιάζουν στο τέλος του εργασιακού τους βίου και αναζητούν κατοικίες στον Ευρωπαϊκό Νότο, χάρις στα πλεονεκτήματα που συγκεντρώνει, όπως όμορφο φυσικό περιβάλλον, πολύμηνη ηλιοφάνεια με ήπιο κλίμα, παραθαλάσσια μέρη, ομαλότητα και φιλόξενες κοινωνίες".

Μάλιστα οι ειδικοί υπολογίζουν ότι μέσα στην επόμενη 5ετία η ζήτηση για ελληνικά ακίνητα από Γερμανούς θα αυξηθεί σημαντικά υπερβαίνοντας σε αξία τα €5 δισ.

Τη τάση αυτή επιχειρεί να ενισχύσει το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο με το πρόγραμμα Happy Retirement.

"Το συγκεκριμένο πρόγραμμα φιλοδοξεί να βοηθήσει τις συμμετέχουσες ελληνικές επιχειρήσεις να προβληθούν σε ένα ευρύ κοινό στη Γερμανία των 4,5 εκατομμυρίων συνταξιούχων που παραδοσιακά έχουν θετική εικόνα και προτίμηση για την Ελλάδα. Κύριος στόχος του συγκεκριμένου προγράμματος είναι η τοποθέτηση της Ελλάδος στο χάρτη των χωρών για ανθρώπους που έχουν φθάσει σε ηλικία συνταξιοδότησης, όπως και να παρουσιασθεί η Ελλάδα ως ένας καλός, εναλλακτικός προορισμός , απέναντι σε χώρες όπως η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία που σήμερα καρπώνονται τη μερίδα του λέοντος και αποκομίζουν σημαντικά οικονομικά οφέλη" αναφέρει μεταξύ άλλων.

Κατάλληλες υποδομές και υπηρεσίες

Ωστόσο, απαραίτητη προϋπόθεση ως φαίνεται για να εκμεταλλευθεί η χώρα μας το θετικό αυτό κλίμα είναι η δημιουργία των κατάλληλων υποδομών και υπηρεσιών, οι οποίες θα την καταστήσουν ως έναν από τους πλέον ελκυστικούς προορισμούς.

Η λεγόμενη "Ασημένια Οικονομία - Silver Economy", οι οικονομικές δηλαδή δραστηριότητες που απευθύνονται σε άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών μπορεί να λειτουργήσει ως ένα σύγχρονο μοντέλο στήριξης της οικονομικής ανάπτυξης της χώρας. Βασικές προϋποθέσεις είναι η εφαρμογή ενός επιτελικού σχεδιασμού και η άσκηση συνδυασμένων πολιτικών σε διάφορους τομείς όπως του περιβάλλοντος, του τουρισμού, της τεχνολογίας, των επενδύσεων, της εκπαίδευσης, της υγείας, της ασφάλισης και άλλους.

Μόνο στο πεδίο των κατασκευών και, σύμφωνα με τα στοιχεία που διαθέτει το Ελληνογερμανικό Βιομηχανικό και Εμπορικό Επιμελητήριο, προβλέπεται ότι μέσα από έναν ολοκληρωμένο σχεδιασμό θα μπορούσαν να πωληθούν στη χώρα περί τις 200.000 νέες κατοικίες σε αλλοδαπούς αγοραστές, είτε ως μεμονωμένα ακίνητα είτε ως ιδιοκτησίες ενταγμένες σε συγκροτήματα κατοικιών, προσαρμοσμένες στις ιδιαίτερες απαιτήσεις του κοινού της τρίτης ηλικίας. Υπολογίζεται ότι η "Ασημένια Οικονομία" μέχρι το 2025 θα φθάσει να συμβάλλει με 6,4 τρισ. ευρώ στο ευρωπαϊκό ΑΕΠ και θα οδηγήσει στη δημιουργία 88 εκατομμυρίων θέσεων εργασίας στην ευρωπαϊκή ήπειρο. Αυτό ισοδυναμεί με το 32% του ΑΕΠ της ΕΕ και το 38% της απασχόλησης.

Επιπλέον, μέχρι το 2030, η συνολική ετήσια κατανάλωση από άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών στην Ευρώπη αναμένεται να αυξηθεί κατά 39%, υπερβαίνοντας τα 5 τρισ. ευρώ, ενώ πληθυσμιακά θα αυξηθούν κατά 18% φθάνοντας στα 221 εκατομμύρια».