Μόνο τον μήνα Ιανουάριο, θα διαθέσει ακόμη 400.000.000 ευρώ, καλύπτοντας σημαντικό μέρος των αυξήσεων στους λογαριασμούς ρεύματος.
Μάλιστα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ανακοίνωσε ότι θα παρακολουθεί διαρκώς το φαινόμενο μέχρι την αποκλιμάκωσή του για την περαιτέρω ενίσχυση νοικοκυριών και επιχειρήσεων από τις επιπτώσεις της ενεργειακής κρίσης.
Το βάρος δίνεται, προφανώς, στην ανακούφιση των νοικοκυριών, ωστόσο, στο "πακέτο" μπαίνουν πλέον και οι επιχειρήσεις ώστε να παραμείνουν σε τροχιά ανάπτυξης, διατηρώντας τις πολύτιμες θέσεις εργασίας. Και, κυρίως, για να μην αυξηθεί το κόστος παραγωγής και αυτό να μετακυληθεί, με τη σειρά του, στις τιμές των προϊόντων.
Το πρόγραμμα αυτό σύντομα θα πλαισιωθεί και από ένα άλλο, που αφορά συνολικά την εξοικονόμηση ενέργειας.
Με βάση αυτό, θα επιδοτείται η αντικατάσταση των παλαιών ηλεκτρικών συσκευών οι οποίες και στη συνέχεια θα ανακυκλώνονται. "Στόχος μας, όλα τα ελληνικά σπίτια να λειτουργούν με σύγχρονο και πιο οικονομικό ηλεκτρικό εξοπλισμό", τονίζει μεταξύ άλλων ο πρωθυπουργός.
Αναλυτικά τα μέτρα
Από την άλλη πλευρά ο υπουργός ΠΕΝ, Κώστας Σκρέκας, εξειδίκευσε τα νέα μέτρα ενεργειακής στήριξης. Όπως ανέφερε, θα υπάρξει επιδότηση σε όλες οι παροχές κύριας κατοικίας ανεξαρτήτως εισοδήματος, δηλαδή περίπου 4 εκατ. παροχές. Ειδικότερα, η μέση ενίσχυση στους λογαριασμούς του ρεύματος θα είναι στα 42 ευρώ το μήνα για τα νοικοκυριά και 54 στα ευάλωτα.
Για το φυσικό αέριο, η επιδότηση θα είναι 20 ευρώ ανά θερμική μεγαβατώρα στα νοικοκυριά. Όπως είπε ο υπουργός, η τιμή της μεγαβατώρας σε σχέση με πέρυσι τρεις φορές υψηλότερη, ενώ η κρατική στήριξη συνεχίζεται για πέμπτο μήνα. Το πακέτο στήριξης περιλαμβάνει όπως έχουμε γράψει κατ’επανάληψη και μέτρα στήριξης για το φυσικό αέριο και στις επιχειρήσεις.Σύμφωνα με τον κ. Σκρέκα από το Σεπτέμβριο έχουν διατεθεί 1,3 δισ. ευρώ για το σκοπό αυτό, ενώ αυτόν τον μήνα τα μέτρα επεκτείνονται.