Νότια προάστια η πιο περιζήτητη περιοχή της Αθήνας
Νότια προάστια η πιο περιζήτητη περιοχή της Αθήνας

Νότια προάστια η πιο περιζήτητη περιοχή της Αθήνας

Ποιες είναι οι εκτιμήσεις τις Cerved και που κυμαίνονται οι τρέχουσες τιμές των ακινήτων
RE+D magazine
31.01.2022

Τα νότια προάστια είναι η πιο περιζήτητη περιοχή της Μητροπολιτικής Αθήνας με τις τιμές των κατοικιών να είναι οι υψηλότερες στην Αθήνα αλλά και οι δεύτερες υψηλότερες στην Ελλάδα, μετά τις Κυκλάδες

Τα ακίνητα στην περιοχή έχουν σημειώσει σημαντικές αυξήσεις σε αξίες, τόσο σε σύγκριση με το 2015, όσο και με τα προ κρίσης επίπεδα. Σύμφωνα με τον δείκτη Cerved Property Service Index (CPS Index), η αγορά κατοικιών των νοτίων προαστίων έχει φτάσει στα επίπεδα του 4ου τριμήνου του 2012, αποκαλύπτοντας την υψηλή σωρευτική πτώση κατά τα χρόνια της κρίσης και τις επακόλουθες δυνατότητες ανάπτυξης. Το 2018, η αγορά υποχώρησε περισσότερο από 40%, σε σχέση με την κορύφωσή της το 2008. Ωστόσο, αυξήθηκε κατά 21% μεταξύ του 2018 και του τρίτου τριμήνου του 2021, υποδηλώνοντας σταθερή δυναμική ανάκαμψης της αγοράς, η οποία μπορεί να ενισχυθεί περαιτέρω από την ανάπτυξη του Ελληνικού.

Σύμφωνα με το δίκτυο εμπειρογνωμόνων της Cerved, το τρέχον έτος αναμένεται να φέρει πλεόνασμα ζήτησης στα νότια προάστια της Αθήνας. Αυτό το αυξημένο αγοραστικό ενδιαφέρον μπορεί να αποδοθεί στην αναμενόμενη ανάπτυξη του Ελληνικού και άλλων έργων αστικής αναβάθμισης, καθώς και στην εγγύτητα της περιοχής στη θάλασσα, η οποία προσέλκυσε ιστορικά ντόπιους και ξένους αγοραστές υψηλού εισοδήματος. Τέλος, το δίκτυο ειδικών της CPS δήλωσε ότι τα διαμερίσματα και τα νεόδμητα ακίνητα -κατηγορίες οι οποίες περιλαμβάνουν τα περισσότερα ακίνητα που αναμένεται να αναπτυχθούν στο The Ellinikon- παρουσιάζουν τα υψηλότερα επίπεδα ζήτησης.

Αυξημένο ενδιαφέρον εκδηλώνεται για τα εμπορικά ακίνητα καθώς και για το οικιστικό τμήμα του Ελληνικού. Ο Marina Tower, σχεδιασμένος από την Foster + Partners, έχει ήδη πωληθεί κατά 75% και αναμένεται να είναι έτοιμος σε 5 χρόνια. Οι ζητούμενες τιμές για τα διαμερίσματα του πύργου κυμαίνονται μεταξύ 7.500 €/τμ και 26.200 €/τμ, με τις υψηλότερες τιμές να καταγράφονται για διαμερίσματα του 30ου ορόφου, τα οποία διαθέτουν 4-5 υπνοδωμάτια και ιδιωτικές πισίνες. Επίσης, αρκετά επιτυχημένες ήταν οι 27 παραθαλάσσιες βίλες, οι οποίες έχουν ήδη εξαντληθεί, καθώς και οι βίλες με πρόσοψη στο πάρκο. Οι αγοραστές είναι Έλληνες και ξένοι με υψηλό εισόδημα, δεδομένου ότι οι ζητούμενες τιμές είναι πολύ υψηλότερες από τον μέσο όρο. Επιπροσθέτως, τρία ξενοδοχεία κόστους € 300 εκατ. θα αναπτυχθούν σε συνεργασία με την εταιρεία ΤΕΜΕΣ.

Cerved Property Services

Επικεφαλής ομάδας: Δημήτρης Παπαστάμος