Οι καλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις σε γραφεία
Οι καλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις σε γραφεία

Οι καλύτερες Ευρωπαϊκές πόλεις για επενδύσεις σε γραφεία

Βασικοί πυλώνες η προσέλκυση εργατικού δυναμικού και η υιοθέτηση των Αρχών Περιβαλλοντικής, Κοινωνικής και Εταιρικής Διακυβέρνησης (ESG).
Ειρήνη Θεοφανίδου
03.12.2021

Το Λονδίνο κατατάσσεται στην πρώτη θέση μεταξύ των κορυφαίων πόλεων της Ευρώπης όσον αφορά στις επενδυτικές ευκαιρίες στον κλάδο των γραφείων, σύμφωνα με την έκθεση Allianz Real Estate Cities That Work 2021.

H Στοκχόλμη, το Βερολίνο, το Άμστερνταμ και το Παρίσι ακολουθούν την πρωτεύουσα της Αγγλίας.

Η μελέτη εξετάζει 26 πόλεις κορυφαίες πόλεις στην Ευρώπη και ενσωματώνει 20 δικούς της αλλά και εξωτερικούς δείκτες που χρησιμοποιούνται για τη δημιουργία δομικών βαθμολογιών για κάθε πόλη.

«Ενώ ο κόσμος έχει αλλάξει ριζικά από την τελευταία μας έκθεση το 2019, είναι σαφές ότι τα γραφεία παραμένουν ζωτικής σημασίας για το ευρωπαϊκό εργατικό δυναμικό, ενισχύοντας τη συνεργασία, την καινοτομία και τη διατήρηση της εταιρικής κουλτούρας», δήλωσε η Δρ Μέγκαν Γουόλτερς, Επικεφαλής του παγκόσμιου τμήματος αναλύσεων στην Allianz Real Estate.

«Οι επενδυτικές ευκαιρίες παραμένουν στον κλάδο των ακινήτων και ειδικά στα εμπορικά ακίνητα, δεδομένου και του αυξημένου ρίσκου στα επιτόκια. Αυτό θα υποστηρίξει τη ζήτηση των επενδυτών παράλληλα με τη ζήτηση των κατοίκων για μεγάλες, πολυπολιτισμικές πόλεις όπως η Στοκχόλμη, το Βερολίνο και το Λονδίνο -πραγματικά διεθνείς κόμβοι- που υποστηρίζουν τη δέσμευσή μας στην περιοχή», πρόσθεσε.

Η Στοκχόλμη κερδίζει την δεύτερη θέση στην γενική κατάταξη μέσω κορυφαίων βαθμολογιών στις κατηγορίες ισορροπίας αγοράς γραφείου, οικονομικής ισχύος, ανθρώπινου δυναμικού, τεχνολογίας και ESG. Το μεγαλύτερο δυνατό πλεονέκτημα της Στοκχόλμης είναι το ισοζύγιο της αγοράς γραφείων, όπου έρχεται πρώτο στη βαθμολογία. Η χαμηλή αστάθεια έχει οδηγήσει σε σημαντικά υψηλότερες από το μέσο όρο αποδόσεις προσαρμοσμένες στον κίνδυνο τα τελευταία 15 χρόνια. Έχει επίσης τη δεύτερη υψηλότερη αύξηση ενοικίων.

Το Βερολίνο είναι η γερμανική πόλη με την υψηλότερη κατάταξη, πάνω και από το Μόναχο και τη Φρανκφούρτη για πρώτη φορά στην έρευνα της Allianz Real Estate.

Η πιο συνδεδεμένη πόλη στη Γερμανία σε παγκόσμιο επίπεδο με πλούσια ιστορία και πολιτιστική κληρονομία, το Βερολίνο έχει χρησιμοποιήσει τις ανοιχτές αξίες και την προσβασιμότητά του για να προσελκύσει διεθνή ταλέντα και να καλλιεργήσει έναν αναπτυσσόμενο τομέα τεχνολογίας – καταλαμβάνοντας την τρίτη θέση όσον αφορά στην ισορροπία της αγοράς, την τεχνολογία και τη συνδεσιμότητα. Η πρωτεύουσα της Δανίας, η Κοπεγχάγη, έχει χαρακτηριστεί ως μία από τις κορυφαίες πόλεις για παρακολούθηση. Με την πέμπτη υψηλότερη προβλεπόμενη αύξηση του ΑΕΠ, που καθοδηγείται από την οικονομία της που είναι προσανατολισμένη στις υπηρεσίες και τις εξαγωγές, η οικονομική της ισχύς υποστηρίζεται επίσης από την αύξηση του πληθυσμού: η πόλη είναι μία από τις τρεις μόνο με αναμενόμενη αύξηση πληθυσμού πάνω από 1% ετησίως. Επίσης, η Κοπεγχάγη παρουσιάζει ισχυρή ανάπτυξη του τομέα των υπηρεσιών και βρίσκεται στην πρώτη εξάδα κατάταξης όσον αφορά στα πρότυπα ESG.

Allianz Real Estate – 2021 European office scorecardΚατάταξη 2021Κατάταξη 2019
Πόλη
  
Λονδίνο14
Στοκχόλμη
27
Βερολίνο
35
Αμστερνταμ
48
Παρίσι
51

Αξίζει, τέλος, να σημειωθεί ότι παρά τον αντίκτυπο της πανδημίας, η Allianz Real Estate συνέχισε να επενδύει στον ευρωπαϊκό τομέα γραφείων τόσο μέσω άμεσων εξαγορών όσο και μέσω χρηματοδότησης.