Σύμφωνα με τον CEO της newdeal real estate group και ιδρυτή της Ακαδημίας Χρήστο Μπλέτα τα τελευταία χρόνια υπήρξαν δυο καθοριστικής σημασίας γεγονότα που άλλαξαν τον χαρακτήρα του οικιστικού ακινήτου.
Η βραχυχρόνια μίσθωση που έδωσε στα ακίνητα προστιθέμενη αξία ξενοδοχειακού καταλύματος και το γεγονός το ακίνητο έγινε η "επένδυση εργαλείο" για την απόκτηση αδειών παραμονής από πολίτες χωρών εκτός της ζώνης Σέγκεν.
Σε αυτά θα πρέπει να συνυπολογιστούν η επανεκκίνηση χορήγησης δανείων των τραπεζών, η αύξηση του πληθωρισμού καθώς και την εκτίναξη των τιμών των ακινήτων παγκοσμίως, εν μέσω κορονοϊού. Ωστόσο, υπάρχουν μια σειρά απρόβλεπτων, προς το παρόν, παραγόντων που επηρεάζουν την κατεύθυνση των τιμών και οι οποίοι σχετίζονται με την εξέλιξη της πανδημίας, το διεθνές οικονομικό περιβάλλον και τις πολιτικές των επιτοκίων.
Τυχόν αύξηση του κόστους χρήματος μπορεί να επιβραδύνει τον ρυθμό οικονομικής ανάπτυξης και να οδηγήσει σε «απότομη προσγείωση τις οικονομίες. Πέρα όμως από την μεγάλη εικόνα της οικονομίας υπάρχει και η μικροοικονομία της κάθε περιοχής πάνω στην οποία επιδρούν μια σειρά τοπικές εξελίξεις όπως τα έργα υποδομής που πραγματοποιούνται, οι συγκοινωνίες, η ύπαρξη εμπορικών κέντρα κλπ.
Η συγκεκριμένη έρευνα, πραγματοποιήθηκε από την Ακαδημία real estate της newdeal, η οποία συνεργάζεται με το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών (ΕΚΠΑ) και ειδικότερα το Εργαστήρι Εφαρμογών και Εκπαίδευσης Λογιστικής, σε διαμερίσματα από 50 έως 150 τ.μ και όσα βρίσκονται από το ισόγειο και πάνω. Εξετάστηκε επαρκής αριθμός ακινήτων που διατίθενται προς πώληση σε κάθε περιοχή ώστε να εξάγονται αξιόπιστα στατιστικά στοιχεία. Τα ακίνητα ταξινομούνται σε τρεις κατηγορίες με βάση το έτος κατασκευής.
Κατηγορία Α: Διαμερίσματα παλαιότητας κατασκευής πριν το 2000
Κατηγορία 2: Διαμερίσματα κατασκευής από το 2000 έως 2017
Κατηγορία 3: Νεόδμητα κατασκευής απο το 2017 έως σήμερα
Κατά τους ερευνητές στον Δήμο Αθηναίων δεν διατίθενται διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 έως και το 2017 στις εξής περιοχές: Ακαδημία, Βαρνάβα, Ερυθρός, Ζάππειο, Ιπποκράτους, Λόφος Ακρόπολης, Λόφος Στρέφη, Μακρυγιάννη, Μοναστηράκι, Μουσείο, Ομόνοια, Παναθηναικό Στάδιο, Πλάκα, Πλατεία Βάθης, Κάνιγγος, Χίλτον και Ψυρρή.
Στην υπόλοιπη Αττική αντίστοιχα σε Σούλι, Ιεράπολη, Καβούρι, Καρέας, Νέο Παγκράτι, Νέο Ψαλίδι, Σιβιτανίδειος, Πόρτο Ράφτη, Νεόκτιστα, Άγιος Βασίλειος, Νέα Πεντέλη, Λόφος Αξιωματικών, Άρτεμις, Ψυχικό, και Αγία Βαρβάρα. Τέλος στην Θεσσαλονίκη δεν διατίθενται διαμερίσματα που κατασκευάστηκαν μετά το 2000 έως και το 2017 στην περιοχή του Αγιου Παύλου.
Όσον αφορά στις τιμές από την έρευνα προκύπτει πως οι υψηλότερες (μέσος όρος σε όλη την εξεταζόμενη χρονική περιόδο και πάνω από €4.000 / τμ) στο Δήμο Αθηναίων αφορούν στις περιοχές: Κολωνάκι, Πλάκα, Μοναστηράκι, και στην Ακαδημία, ενώ την υπόλοιπη Αττική τις υψηλότερες τιμές πώλησης συναντάμε στις περιοχές Βουλιαγμένη, Κάτω Βούλα, Γκόλφ Γλυφάδας, Ελληνικό-Ολυμπιακές Εγκαταστάσεις, Κεφαλάρι.
Στην Θεσσαλονίκη στο (μέσος όρος σε όλη την εξεταζόμενη χρονική περιόδο και πάνω από €2200 / τμ) σε Καλαμαριά Πανεπιστήμια.